Site pictogram Movie Addicts

#10 in de Shelf Challenge Review The Perfect Storm

#10 in de Shelf Challenge Review The Perfect Storm

Een film met George Clooney en Mark Wahlberg in de hoofdrollen, een berg zeer aardige acteurs in de bijrollen en Wolfgang Petersen op de regiestoel. Daar kan toch weinig mis mee zijn? Dat dacht ik ook, maar om de een of andere reden was ik er tot op heden niet aan toegekomen deze film te kijken, terwijl mijn vriendin hem al vaker had gezien had en hij al jaren op mijn plank ligt. Oftewel een uitstekende titel om mee te nemen in mijn Shelf Challenge.

Kapitein Billy Tyne werkt al jaren in de zwaardvis vangst, maar het zit hem de laatste tijd niet mee. Getergd om het nu beter te doen besluit hij met zijn crew nog een keer erop uit te gaan om met een vol schip terug te keren. De mannen varen verder dan dat ze normaal doen. Na vele tegenslagen lijken ze nu toch echt een flinke vangst binnen te halen. Wat ze niet weten is dat er ondertussen 3 stormen zijn samen gekomen welke tussen hen en hun havenstad is komen te liggen. Een helse terugtocht volgt die hun kameraadschap en hun vaardigheden op de proef zal stellen.

The Perfect Storm is in feite een typische rampenfilm waarbij je als kijker verschillende personages volgt. In dit geval heb je de aanhang welke aan land wacht op de terugkeer van de mannen, de mannen en hun boot zelf, maar ook een zeilboot welke ook ergens rond dobbert als ook de reddingsdienst. Hierdoor krijg je eigenlijk meerdere verhalen welke echter niet allemaal even interessant zijn. Met name de opvarende van de zeilboot wekken weinig sympathie en medeleven. En hoe indrukwekkend de acties van de reddingwerkers ook zijn zonder enige vorm van achtergrondverhaal is het vooral de woeste zee welke indruk maakt. Nee, het sterkste punt is het verhaal op de de vissersboot. 6 man met ieder hun eigen verhaal en motief om op deze tocht te gaan. Hoewel de achtergrondverhalen grotendeels wel cliché zijn werkt het. Het gevecht wat deze mannen voeren met de woeste zee is indrukwekkend en meeslepend. Als kijker waan je jezelf bijna tussen de golven zo sterk is alles in beeld gebracht. The Perfect Storm is op waargebeurde feiten gebaseerd. Hierbij gaat het om de namen en het feit dat deze heftige storm daadwerkelijk heeft plaats gevonden. Alles wat er op de vissersboot gebeurd is blijft een verhaal van deze mannen, maar indrukwekkend en meeslepend is het in ieder geval wel. dit in tegenstelling tot wat er op de zeilboot gebeurd. Ook de rustige periodes waarbij een meteoroloog zich verwonderd over het ontstaan van deze perfecte storm doet de film te kort. Het script had zich wat dat betreft puur op alles rondom de vissers mogen concentreren want de rest doet het geheel eigenlijk tekort. Doordat alles rondom de mannen wat oppervlakkig blijft wordt de sterke cast maar matig benut. Met namen als John C Reilly, John Hawkes, Diane Lane en William Fichtner naast de twee hoofdrolspelers had er wel meer aan karakterontwikkeling gedaan kunnen worden. Waar de film en regisseur Wolfgang Petersen wel in slagen is het weergeven van een episch gevecht tegen de elementen. The Perfect Storm is misschien geen perfecte film maar meeslepend en indrukwekkend is het zeker en daarom alleen het zien zeker waard.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar