Site pictogram Movie Addicts

1st day of Imagine

Thema’s en highlights op het Imagine Fantastic Filmfestival
YouTube poster

Na de openingsfilm The Menu, welke geslaagd was, zijn de verwachtingen hoog. Ook ingegeven door het 3,5 jaar missen van een live festival. Zoals elke keer loopt het altijd iets anders dan gepland en zo kwam ik aan de late kant bij LAB111 waardoor mijn eerst geplande film niet haalde, maar niet getreurd want er draait meer en zo kwam ik terecht bij Escape to the Silver Globe.

Escape to the Silver Globe

de iconische filmmaker Andrzej Zulawski ( oa Possession) in de jaren 70 aan een iconische science fiction film welke zijn weerga niet kent. Bijna vergelijkbaar met Jodorowsky’s Dune. Echter Andrzej had de film al bijna in zijn geheel geschoten toen de Poolse instanties de stekker eruit trokken. Deze documentaire verteld het verhaal erachter en de strijd die de filmmaker geleverd heeft met het maken van deze film. Hierbij is er veel archief materiaal gebruikt en zijn meerdere betrokkenen geïnterviewd. Ook komt de zoon van wijlen Andrzej aan het woord om een nog beter beeld te geven over de regisseur en de bezieling die hij in het filmmaken stopte. Buiten dat wordt duidelijk dat we tegenwoordig in een wereld leven met veel meer vrijheid. Helemaal als je het vergelijkt met een communistisch Polen. Een zeer interessante docu die ook de interesse wekt om de film On the Silver Globe te kijken welke ook tijdens Imagine in een gerestaureerde versie te bekijken. Want uiteindelijk heeft Regisseur Zulawski met aanpassingen afgeronde film kunnen maken, maar of het geworden is zoals hij ooit voor ogen had blijft de vraag.

My Grandfather’s Demons

De 2de film van vandaag en het werd een stop motion animatie film uit Portugal. My Grandfather’s Demons verteld het verhaal van Rosa een echte workaholic in de grote stad. Wanneer zij plots hoort van het overlijden van haar opa keert zij terug naar de plek waar zij is opgegroeid en opgevoed door haar opa. Aldaar wordt zij geconfronteerd met de demonen van haar opa die zij altijd als liefhebbend gezien had terwijl de bewoners van het dorp het niet op hem hadden. Stopmotion wanneer goed uitgevoerd heeft voor mij altijd iets magisch en de manier waarop de makers de overgang van computer animatie naar stop motion hebben gedaan zorgt ervoor dat je als kijker er echt voor gaat zitten. Het fantasierijke verhaal ontvouwt zich geleidelijk waarbij de stugge Rosa stukje bij beetje ontdooit. Dit gaat gepaard met elk mysterie wat zij oplost om zo de demonen uit het verleden te verdrijven. Het geheel voelt bijna sprookjes achtig aan maar wordt nergens kinderachtig. Nee, dit is echt een film voor jong en oud met leuk uitgewerkte karakters die echt tot leven komen met de stop motion en de kijkers dus weten te raken. Altijd mooi op de eerste dag al zo een parel mee te krijgen die misschien wel een kanshebber gaat zijn voor een van de prijzen op het festival.

The Roundup

vandaag hield ik het bij 3 films en derde is The Roundup, een box office klapper uit Zuid-Korea met Ma Dong-seok ( oa Eternals en Train to Busan) in de hoofdrol. The Roundup is het vervolg op The Outlaws uit 2017 en laat ik deze nou nog niet gezien hebben. Gelukkig werden ik en de andere aanwezige al snel gerustgesteld dat het geen doorlopend verhaal betreft. Rechercheur Ma gaat samen met zijn kapitein naar Vietnam om een crimineel op te pikken welke zichzelf heeft aangegeven. Het zou een relaxed uitstapje worden ware het niet dat Ma naar de daadwerkelijke reden dat deze oude bekende zichzelf heeft aangegeven. Wat volgt is een klopjacht op een gewetensloze crimineel welke rijke toeristen ontvoerde voor losgeld echter het slachtoffer altijd liet verdwijnen en meestal op gruwelijke wijze. Ma gaat op zijn volledig eigen wijze op jacht en weet dat zijn kapitein en collega’s hem zullen volgen. Ma Dong-seok speelt met verve de rol van rechercheur Ma (whats in a name) Lekker koppig, eigengereid en nooit bang om zijn vuisten te laten spreken. De wisselwerking met zijn baas kapitein Jeon, gespeeld door Gwi-hwa Choi zorgt voor veel humor. Het tempo van het verhaal licht lekker hoog en de actie scenes zien er ook goed uit. Maar de teerdere zieltjes onder ons moeten zich niet aan deze film wagen want het wordt regelmatig behoorlijk bloederig en hard en dat is te danken aan de zeer overtuigende schurkenrol van Sukku Son als Kang Hae-sang. Vanaf het eerste moment druipt het meedogenloze van hem af en doet meer dan eens aan overkill als hij zijn woede botviert op andere. The Roundup is niet zozeer verrassend of vernieuwend (The Veteran van een paar jaar terug heb ik nog net iets hoger staan) maar de film is van begin tot eind vermakelijk en je verveelt je als kijker geen moment. Daarbij hebben de makers een aardige balans weten te vinden tussen de komische en serieuze stukjes. Na een interessante documentaire, een ontroerende stop-motion animatie sloot ik de dag af met deze vermakelijke actiefilm. Op naar morgen waarbij we beginnen met een shorts programma!!!!

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar