Site pictogram Movie Addicts

25-jarig jubileum van Nederhorror klassieker “De Johnsons” en de première van de Docu “Xangadix Lives”

Aangezien ik de film De Johnsons nooit heb gezien, wel van gehoord, kom ik rechtstreeks terecht in de documentaire “Xangadix Lives”. Aan het publiek te horen, die de film wel hebben geconsumeerd, zijn de keuzes van het script (bewerkte scenario van Leon de Winter (niet aanwezig)), film (regie van Rudolf van den Berg (wel aanwezig)) en locaties (o.a. gasfabriek in aanbouw) supergrappig. Zo is het oorspronkelijk de bedoeling om de film “First Blood” te noemen, verwijzend naar de eerste keer dat het personage Emalee (gespeeld door Emalee Lucas) ongesteld wordt tijdens de film. Dat zet je weer aan het denken over de film van Silvester Stallone (Rambo)?. Ook het onderdeel special effects (exploderende Xangadix, een onthoofde Johnson, liters bietensap (bloed) etc.) komt ruim aan bod. Na een groot applaus, van de aanwezige fans, worden 2 hoofddocumentaire medewerkers geïnterviewd voor de reden van deze docu, hun keuzes en het budget (10 duizend euro crowdfunding) waarmee ze moesten werken.

Na het docu interview gaat de hoofdfilm van start. Het verhaal begint met de geboorte van de zeven broers (De Johnsons), die allemaal geboren zijn met de medische hulp van de Amerikaanse dokter Johnson. Victoria Lucas (gespeeld door Monique van de Ven) is een alleenstaande moeder, fotograaf van beroep, die met haar tienerdochter Emalee (gespeeld door Esmée de la Bretonière) in een appartement woont. Dochter Emalee is niet op een normale manier verwekt, maar tot leven gekomen middels reageerbuisbevruchting, waarbij ene dokter Johnson geassisteerd heeft. De dokter heeft echter niet alleen Emalee tot leven gewekt, maar in het geheim de eicellen van Victoria gebruikt om zeven jongetjes te maken (De Johnsons, zeven moordlustige kinderen).
Wanneer Amalee 14 jaar wordt gaan ze, moeder en dochter, samen met een bootje naar de Biesbosch om de Kwak (een vogeltje) te fotograferen voor National Geographic. Vanaf haar 14e verjaardag, die gepaard gaat met het voor het eerst ongesteld worden van het meisje, krijgt Emalee echter last van nachtmerries, waarin zeven identieke mannen voorkomen die haar willen bevruchten om de Xangadix te laten ontwaken. Deze Xangadix gaat dan zorgen voor armageddon (het einde van de wereld).

Wat vind ik van deze film? Rekening houdend met die tijd heeft het verhaal een mooie opbouw en ziet er goed uit. Maar nadat de Johnsons in contact komen met Emalee begint het verhaal aan alle kanten te rammelen. Ze kunnen niet lezen en schrijven maar weten wel een motorboot besturen, Emalee en Victoria vluchten door een rubberen boot op te blazen met hun mond, de Johnsons gaan in hun blootje op zoek naar de dochter in een drukke stad met een kleimasker op hun hoofd etc. etc. Je kan gewoon zien dat het budget op begint te raken en kunstgrepen worden uitgehaald. Het begint met een horrorfilm en eindigt met een lachfilm. Al met al geef ik deze Horror/ lach film een dikke 6.
Aan het eind van de film wordt de aanwezige crew, die meegewerkt hebben aan de film en docu , op het podium gevraagd om een enorm applaus in ontvangst te nemen.
Voor mij was het beter geweest om eerst de film te zien en daarna de documentaire (geen referentiekader). Al met al was het een leuke avond, met gezellige mensen en een echte Neder Horror/ lach film.

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar