Site pictogram Movie Addicts

30e editie IDFA van start (15 t/m 26 November)

Koninklijk lintje voor Ally Derks en winnaar Amsterdam Human Rights Award bekend

Zojuist is in Koninklijk Theater Carré de 30e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) officieel geopend met Amal van Mohamed Siam. Voorafgaand aan de filmvertoning werd voormalig IDFA directeur en oprichter Ally Derks verrast met een Koninklijk Lintje als Officier in de Orde van Oranje-Nassau door vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren. Tijdens deze 30e editie van IDFA neemt Ally Derks officieel afscheid van het festival. Ook werd deze avond bekend dat Piripkura van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Oliva de winnaar is van de Amsterdam Human Rights Award.

IDFA oprichter Ally Derks onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Het lintje werd haar overhandigd door vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren. Ollongren werd gevraagd het lintje uit te reiken toen zij nog locoburgemeester was van de gemeente Amsterdam, maar benadrukte vanavond hoe passend het is dat zij nu het lintje uitreikt als minister van Binnenlandse Zaken. “Want,” zo sprak Ollongren Ally toe, “alles wat u de afgelopen dertig jaar heeft gedaan, kwam niet alleen Amsterdam ten goede, maar de Nederlandse filmcultuur in het algemeen. U heeft IDFA vanaf nul opgebouwd tot een van de meest prominente filmfestivals ter wereld en filmmakers wereldwijd ondersteund. Documentaire film bereikt dankzij uw inspanningen niet meer alleen een arthouse niche, maar een veel breder publiek. U creëerde een podium voor filmmakers wereldwijd voor urgente verhalen die verteld moeten worden.”

Piripkura wint Amsterdam Human Rights Award voor beste mensenrechtendocumentaire
De award wordt op 20 november om 20.00 uur uitgereikt in Tuschinski 1 door wethouder Simone Kukenheim. De jury bestaande uit filmmaker Maite Alberdi (Chili), filmmaker en producent Eric Gandini (Italië) en artistiek directeur van Movies that Matter Dirk van der Straaten (Nederland), zegt in haar juryrapport: “Met dit aangrijpende en bijzondere verhaal, raken de filmmakers aan een brede reeks van kwesties die hoog op de wereldagenda voor mensenrechten zouden moeten staan. De filmische kwaliteit van deze film liet ons geen andere keus dan de Amsterdam Human Rights Award aan Piripkura toe te kennen.” Aan de Amsterdam Human Rights Award is een bedrag van € 25.000 verbonden. De prijs is ingesteld door de Gemeente Amsterdam. Piripkura is ook genomineerd voor de IDFA Competition for First Appearance.

Tijdens de Awards Ceremony op woensdag 22 november worden alle winnaars van de IDFA Awards bekendgemaakt.

Openingsspeech Barbara Visser (interim artistiek directeur)
Barbara Visser opende het festival vanavond met de boodschap dat documentaires niet alleen gemaakt worden door hun onderwerpen maar eerst en vooral door filmmakers. Barbara Visser: “IDFA is naast een geweldig festival een instituut dat de ontwikkeling van documentaires en de makers daarvan mogelijk maakt via de IDFAcademy, het IDFA Forum en het IDFA Bertha Fund – de keten die een filmmaker als Mohamed Siam de ruimte geeft om grote films zoals Amal te maken.”

Verder benadrukte zij dat de films op IDFA ons via de blik van de filmmaker andere plekken en personen laten zien. Op die manier kijken we bij Shifting Perspectives: The Arab World mee met de blik van de Arabische filmmaker. Bij Camera in Focus is het de cameraman of -vrouw die onze blik stuurt en bij The Visual Voice horen we van de grote makers wat hen geraakt heeft in films van anderen.

IDFA vindt plaats van 15 tot en met 26 november.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar