Site pictogram Movie Addicts

#4 in de Shelf Challenge Review The Freshman

#4 in de Shelf Challenge Review The Freshman

Voordat je Mickey Blue Eyes had, voordat Robert De Niro in Anilyze This en Anilyze That zijn maffia imago op de hak nam was daar The Freshman. De film waarmee Marlon Brando zijn legendarische The Godfather rol op de hak nam op onnavolgbare wijze met de destijds hot new guy Matthew Broderick aan zijn zijde.

Clark Kellog is blij wanneer hij het huis uit kan om film te studeren in New York. In de grote stad zit het hem in eerste instantie niet mee wanneer hij direct bestolen wordt. Het lijkt alleen maar erger te worden wanneer hij in contact komt met Carmine Sabatini. Wat in eerste instantie op een onschuldig klusje lijkt loopt in dien mate uit de hand waardoor Clark in een een avontuur beland welke hij niet voor mogelijk hield en hij kwam alleen naar New York om te studeren.

Marlon Brando zal voor altijd vooral bekend staan om zijn iconische rol in The Godfather als Don Vito Corleone. Met The Freshman neemt hij op briljante en geheel eigenwijze deze rol op de hak als Carmine Sabatini. Het mooie is natuurlijk dat je als kijker direct de overeenkomst ziet, echter wordt dit ook openlijk in de film zelf uitgesproken. Sterker nog tijdens de studie welke hoofdpersoon Clark volgt worden beelden uit The Godfather 2 vertoont en besproken. De reden dat dit werkt is het zichtbare plezier wat Marlon Brando uitstraalt in zijn rol van Carmine. Natuurlijk draait de basis van het verhaal om Clark Kellog gespeeld door een jonge Matthew Broderick. Matthew had in de jaren ’80 een rits vergelijkbare rollen van jonge gozers welke in bijzondere avonturen wisten te belanden, denk aan Ferris Bueller’s Day Off, War Games en Project X. Een rol als deze zit hem dan ook als gegoten en het helpt hierbij dat hij een sterke chemie deelt met Marlon Brando en vrouwelijke tegenspeelster Penelope Ann Miller. Het verhaal loopt lekker door en verveelt geen moment. Dit komt mede door de kleurrijke figuren die de revue passeren welke ondanks hun soms vreemde voorkomen perfect in dit verhaal passen. De oplettende kijker zal hier ook een jonge B.D. Wong (Jurassic Park/World en Mr Robot) herkennen. Het mooie is dan ook dat ondanks het satirische gehalte en het feit dat Marlon Brando zijn eigen Godfather rol op de hak neemt de film nergens belachelijk wordt. The Freshman is een ietwat absurde misdaad komedie geworden welke dertig jaar later nog steeds werkt dankzij de zeer vermakelijke bijrollen en een schitterende Marlon Brando welke hier bewijst dat maffioso ook zeer grappig kunnen zijn.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar