Site pictogram Movie Addicts

4DX en Dolby Cinema experience verslag

Op uitnodiging van Pathe ben ik met een enorme nieuwsgierigheid vertrokken naar Pathe: De Kuip om mij te onderdompelen in de toekomst van bioscoopervaring namelijk met de betoverende namen Dolby Cinema en 4DX. Persoonlijk ben ik altijd gek op perfectie van geluid en beeld maar sta redelijk sceptisch tegenover schudden, trillen, wind, licht en vocht na een negatieve D-BOX ervaring van Vue Bioscopen. Het probleem bij D-Box is dat je uit de stoelen wordt gedrukt en dat beweging en beeld niet altijd overeenkomt. Lees snel hieronder wat mijn persoonlijke bevindingen zijn van deze avond.


Na een hartelijk ontvangst, met hapjes en drankjes, door het personeel van Pathe: De Kuip begint mijn masterclass in Dolby Cinema.

Dolby Cinema (Bron Pathe)
Het doel van Dolby Cinema – The Total Cinema Experience – is voor elke film het beste geluid, het beste beeld en de beste omgeving te creëren en de kijkers onder te dompelen in een andere wereld en volledig op te laten gaan in het verhaal. Dolby Vision zorgt voor schitterende kleuren, haarscherpe
contrasten en een beeld dat twee keer zo helder is dan bij de standaardschermen. Aangedreven door een dubbele laserprojectietechnologie en ontworpen voor een evenwichtige ervaring, laat Dolby Vision je het verhaal intensiever beleven. Dolby Atmos is de leidende audiotechnologie met krachtig en helder geluid dat van alle kanten om je heen vloeit, ook van boven en van achteren. Meer dan honderd aparte en precies gerichte geluiden klinken levendig, gedetailleerd en helder door de zaal, waardoor je het verhaal wordt ingezogen. Dolby Cinema biedt niet alleen technische perfectie in beeld en geluid, maar is een totaalconcept voor een optimale bioscoopbelevenis. Direct bij binnenkomst van de speciaal ontworpen zalen waan je je in een andere wereld. Alles is ingericht voor een unieke filmervaring: van de hoogte, kleur en sfeerverlichting van de zalen tot de luxueuze, ergonomisch ontworpen stoelen, die maximaal comfort en optimale zichtlijnen bieden. Na een film in de Dolby Cinema-zalen van Pathé De Kuip en Pathé De Munt ga je met een perfect gevoel naar huis.

Aangezien de capaciteit niet zo groot is, in 4DX zaal, wordt de menigte verdeeld in twee groepen voor de masterclass in 4DX.

Wat is 4DX? (Bron Pathe)
4DX is een revolutionaire bioscoopervaring op vierdimensionaal niveau. Pathé opent in december 2017 de eerste twee 4DX-zalen in Nederland! De speciale 4DX-zalen hebben twintig effecten, waaronder bewegende stoelen, weersimulaties en zelfs geuren, die synchroon lopen met de actie van de film. De bewegingseffecten en de weersimulaties geven je het gevoel zelf midden in de film te zitten! Pathé heeft twee bioscopen met 4DX-zalen, Pathé de Kuip in Rotterdam en Pathé de Munt in Amsterdam. Helaas door een storing heb ik de demonstratie film Star Wars: The Force Awakens niet meegemaakt.

Beoordeling
Persoonlijk denk ik dat Dolby Cinema een grootte toekomst tegemoet gaat omdat zwart waarden, kleur en scherpte veel toevoegt aan de meeste films (vooral bij animaties). Helaas zijn de beelden nu alleen nog in real 3D maar wie weet is het in de toekomst ook mogelijk om de film in Imax 3D te bewonderen (wat ik begreep zijn er nog onderhandelingen aan de gang). Ook is het geluid uit de 100 geluidsboxen (Dolby Atmos) een geweldige toevoeging aan deze ultieme filmbeleving.

Daarentegen heeft 4DX, volgens mij, meer toekomst bij de jongere bioscoopbezoeker. Het “achtbaan effect” in een bioscoop geeft op sommige momenten een geweldige toevoeging aan een film (bijvoorbeeld bij ruimtegevechten in een Star Wars film) maar is op andere momenten storend: het
effect komt gewoon niet overeen met wat er op het doek gebeurd. Persoonlijk zou ik 4DX alleen gaan kijken nadat ik verhaal “normaal” heb gezien (bijvoorbeeld Star Wars: The Last Jedi). Daarom geef ik Dolby Cinema een dikke 9 en 4DX een moving 7,5.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar