Site pictogram Movie Addicts

maxresdefault

2016 was het jaar van de videogame verfilmingen, met Ratchet & Clank, Warcraft en Angry Birds is Assassins Creed de vierde grote titel die dit jaar uitkomt. Ondanks dat de videogameverfilming nog altijd veelal door critici de grond in geboord worden blijven de games een bron van inspiratie voor vele filmmakers. Met Assassins Creed hebben de makers gebruik kunnen maken van heel veel acteertalent met de voor een Oscar genomineerde Michael Fassbender in de hoofdrol, Oscarwinnaars Marion Cotillard, Jeremy Irons en de Oscar genomineerde Charlotte Rampling in de bijrollen.

Cal Lynch heeft een rot leven gehad, waarbij hij op jonge leeftijd zijn ouders is kwijt geraakt. Na een leven aan de zelfkant van de maatschappij is hij ter dood veroordeeld voor moord. Na de dodelijke injecties ontwaakt hij echter in een geheime instelling geleidt door Rikkin en zijn dochter Sofia. Cal blijkt een afstammeling van ‘The Assassins Creed’, een moordenaars gilde en gezworen vijanden van de Tempeliers. Via Cal probeert Sofia in opdracht van de tempeliers de locatie van een waardevol artefact te achterhalen. Het apparaat waarmee Cal in contact komt met de gebeurtenissen uit 1492, waarbij zijn voorvader Aquilar met zijn kompanen een hevige strijd uitvocht met de tempeliers, zorgt ook voor bijeffecten bij Cal Lynch.

Assassins Creed is zoals je hierboven leest meer dan een standaard actie avonturen film of dat probeert het te zijn. Proberen is denk ik het sleutelwoord bij Assassins Creed. Men probeert eigenlijk veel te veel en doet het geregeld op de verkeerde manier. Waarom van Assassins Creed geen origin verhaal pur sang gemaakt zonder dat appel verhaal (wanneer je de film gaat zien snap je waarschijnlijk wat ik daarmee bedoel). Het verhaal is nodeloos ingewikkeld gemaakt en het jammere is dat het gros van de dialogen zo kinderlijk slecht zijn dat dit zo met elkaar botst dat het bijna pulp is geworden. Het is dan ook eeuwig zonde dat uit zoveel acteer potentieel eigenlijk zo weinig is gehaald. Nee, ze acteren niet slecht, maar deze film biedt geen van alle enige uitdaging of voldoening. Het spel werd altijd geroemd voor de strakke verhaallijnen en de vette actie waar je als speler midden in zat. Het is dan ook extra jammer dat tijdens de flashback scènes van Aquilar de achtervolgingen bijna volledig met CGI zijn gemaakt en niet met free-runners als stunt-dubbels met veel actie waar je als kijker midden in zou staan. Is alles dan slecht aan deze film? Nee, de soundtrack klinkt eigenlijk best lekker en sluit goed aan op de sfeer en de actie. Zoals gezegd zijn de acteurs niet slecht, maar moeten zij werken met slecht materiaal en dan valt er weinig te winnen. Regisseur Justin Kurzel, welke afgelopen jaar furore maakte met Macbeth (met Michael Fassbender en Marion Cotillard), lijkt toch minder geschikt om een actie vehikel als dit in goede banen te leiden. Aan de andere kant had waarschijnlijk geen enkele regisseur met dit materiaal iets goeds kunnen doen en dat terwijl in het gegeven en de cast zoveel potentieel zit dat dit een waarlijke topper had moeten worden. Stoor je je niet aan CGI misbruik en een nodeloos ingewikkeld, maar zwak verhaal dan is Assassins Creed wat voor jou.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar