Site pictogram Movie Addicts

Review A Haunting History (Movies that Matter)

Na jarenlange burgeroorlog is Zuid Soedan onafhankelijk geworden. Anuol wil terug om te helpen met de opbouw van het land. Na tientallen jaren van oorlog in het land heeft hij op jonge leeftijd het land verlaten. In Engeland heeft hij rechten gestudeerd en deze kennis wil hij gebruiken om bij te dragen. Helaas verwelkomt niet iedereen hem met open armen. Hij zoekt gerechtigheid voor het geen hem en zijn familie is overkomen maar de mensen om hem heen denkt liever niet terug aan het verleden en richt zich op de toekomst.De geschiedenis herhaald zich en tijdens het filmen van de documentaire beland Anuol weer in een burgeroorlog en moet hij vluchten voor zijn leven.

Deze documentaire is gemaakt om te informeren. Niet alleen om mensen te laten zien wat er speelt in Zuid Soedan, maar ook om te laten zien wat mensen meemaken in een door oorlog verscheurd land. Ik zelf wist niets over dit onderwerp en ben wel blij dit gezien te hebben. Soedan is nooit in mij opgekomen en zeer zeker niet de burgeroorlog die er gaande was. Op het moment dat ik de titel las dacht ik meteen aan onthoofde lichamen, kind soldaten en al het slechte wat het nieuws je voorschotelt. Dit bleek half waar te zijn.Hoewel het niet erg grafisch was, krijg je wel bepaalde dingen te horen die de rillingen over je rug doen lopen. Het was beter dan mijn verwachting moet ik zeggen. Hoewel het filmen start in Engeland wordt het grootste gedeelte gefilmd in Zuid Soedan. Na het uitbreken van nog een burgeroorlog filmen ze ook in de vluchtelingenkampen in Uganda.

Wat mij het meest aanspreekt in deze documentaire is hoe er wordt omgegaan met Anuol, zijn ideeën en doelen. Hij is een verwesterede Soedanees die nu terugkomt. Is hij welkom? Vinden mensen hem een verrader? Of is hij juist een held die komt helpen met de opbouw van zijn land? Hoewel dat zijn idee is, denken de rest van de mensen er ook zo over?

Wat ik wel jammer vindt is het einde van de documentaire. Voor mijn gevoel had dit wel een stuk beter gekund. Dat gezegd te hebben raad ik deze documentaire zeker aan. Het verteld een goed verhaal en geeft inzicht in zaken waar je in het dagelijks leven normaliter niet (zoveel) aan denkt.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar