Site pictogram Movie Addicts

Acht films over recht en rechtvaardigheid in Camera Justitia bij het Movies that Matter Festival

Competitieprogramma Camera Justitia met steun van vfonds
Het Movies that Matter Festival presenteert in het hoofdprogramma Camera Justitia dit jaar acht films over juridische dilemma’s, waarheidsvinding en de strijd tegen straffeloosheid. De speelfilms en documentaires worden gevolgd door gesprekken met makers en deskundigen. Een internationale jury onder leiding van Hedy d’Ancona kent tijdens de feestelijke Camera Justitia Night op 29 maart de Gouden Vlinder Camera Justitia Award en € 5.000 toe aan de regisseur van de winnende film. Naast het competitie- en verdiepingsprogramma bestaat Camera Justitia uit een masterclass, dit jaar met Kathryne Bomberger, Directeur-generaal van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen. De masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met het T.M.C. Asser Instituut. Camera Justitia wordt mogelijk gemaakt met steun van onze hoofdpartner het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).   
Aus dem Nichts  
Fatih Akin | speelfilm | Duitsland | 2017 
* Openingsfilm Movies that Matter Festival
Katja’s leven stort in als haar man en jonge zoon omkomen bij een bomaanslag. Ze is vastbesloten gerechtigheid te vinden, binnen óf buiten de rechtszaal. Aus dem Nichts – zowel een rechtbankdrama als een wraakverhaal – won de Golden Globe 2018 voor beste buitenlandse film.
Armed to the Teeth
Alberto Saúl Arnaut Estrada | documentaire | Mexico | 2018  

IJzingwekkende en hartverscheurende documentaire over de moord op twee studenten door het Mexicaanse leger in 2010. Wanneer Jorge en Javier op een avond op het punt staan uit te gaan, worden ze doodgeschoten door militairen die achter leden van een drugskartel aan zitten. Familieleden gaan op zoek naar de waarheid en gerechtigheid, maar de cover-up reikt tot op de hoogste niveaus.
Beauty and the Dogs
Khaled Walid Barsaoui, Kaouther Ben Hania | speelfilm | Tunesië, Frankrijk | 2017 
* Un Certain Regard /Cannes Filmfestival 2017 
Tijdens een studentenfeest in Tunis ontmoet Mariam de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt systeem
The Congo Tribunal
Milo Rau | documentaire | Duitsland, Zwitserland | 2017 
De Zwitserse theaterregisseur Martin Rau laat een fictief tribunaal op zoek gaan naar waarheid en gerechtigheid rondom het dodelijke conflict in de Democratische Republiek Congo. Met behulp van echte betrokkenen wordt duidelijk dat het land vastzit in een complex web van uitbuiting, corruptie en geweld, waaruit het moeilijk ontsnappen is.
Tijdens het festival is in samenwerking met Stroom Den Haag een installatie te zien met getuigenissen uit de film The Congo Tribunal.
Los Perros
Marcela Said | speelfilm | Chili, Frankrijk |2017
Mariana is 42 jaar oud en lid van de Chileense bovenklasse die privileges als vanzelfsprekend ervaart. Mariana heeft de middelen om haar dagen te slijten met vruchtbaarheidsbehandelingen, , het uitbaten van een kunstgalerij en paardrijlessen. Haar paardrijd-instructeur Juan is 20 jaar ouder en een voormalig cavalerieofficier die de afgelopen jaren schendingen van mensenrechten heeft onderzocht. Wanneer Mariana een affaire met haar raadselachtige leraar begint, wordt ze voor het eerst direct geconfronteerd met de dictatuur.
So Help Me God
Yves Hinant, Jean Libon | documentaire | Frankrijk | 2017 

Fly on the wall-portret van de kleurrijke Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez. Terwijl ze op meesterlijke wijze een gestage optocht van grote en kleine criminelen aan de tand voelt, begeleiden haar ongefilterde meningen en ontwapenende humor deze rauwe inkijk in het Belgische rechtssysteem. Het cold case-onderzoek naar de moord op twee prostituees vormt de rode draad.
The Third Murder
Hirokazu Koreeda | speelfilm | Japan| 2017
Prachtig gestileerd Japans moordmysterie en filosofische juridische thriller. Wanneer een man de moord op zijn voormalige baas bekent, lijkt zijn veroordeling een uitgemaakte zaak. Maar omdat de man zijn verhaal steeds verandert, gaat diens advocaat op zoek naar de waarheid. Langzaam maar zeker begint hij te twijfelen aan alles.
Rechter Frans Bauduin is te gast bij de vertoning en nagesprek op 24 maart. 
Truth Detectives
Anja Reiss | documentaire | Duitsland | 2017
Over de hele wereld combineren mensen de nieuwste technologieën met de bevindingen van burgerjournalisten en -onderzoekers om straffeloosheid en onrecht tegen te gaan. Ze hebben één doel boven alles: het daders onmogelijk maken hun daden te ontkennen. Fascinerende verslagen uit Oekraïne, Colombia, Israël, Syrië en Mali.
Over het Movies that Matter Festival 
Het festival kent twee hoofdprogramma’s: Activist (voorheen A Matter of ACT) met documentaires over mensenrechtenverdedigers, in samenwerking met Amnesty International, en het door het vfonds ondersteunde Camera Justitia, met films en debat over juridische dilemma’s, waarheidsvinding en de strijd tegen straffeloosheid. Nieuw dit jaar is het competitieprogramma Dutch Movies Matter met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.

In februari wordt het filmprogramma bekend gemaakt, de kaartverkoop start op donderdag 8 maart.

www.moviesthatmatter.nl

Hoofdpartners van het Movies that Matter Festival zijn Amnesty International en het vfonds. BNNVARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.

Filmbeelden openen je ogen: wat doe jij voor je vrijheid?
Vrede en veiligheid in de wereld zijn belangrijk. Erkenning en waardering voor de mensen die zich hiervoor inzetten is van groot belang. Het Movies that Matter Festival en Camera Justitia openen met beeld onze ogen zodat we zien wat er allemaal gebeurt in de wereld. En dat vrijheid in veel landen dus niet zo vanzelfsprekend is als hier in Nederland.

Movies that Matter én het Camera Justitia-programma passen uitstekend bij de doelstelling van het vfonds om bij te dragen aan vrede, democratie en rechtsstaat. Movies that Matter wil discussie initiëren en mensen prikkelen, inspireren en activeren. En daarin investeert het vfonds graag want beelden maken soms pijnlijk duidelijk hoe belangrijk vrede is. Investeren in vrede is een must!

Het vfonds is sinds 2013 hoofdpartner van Movies that Matter. Vanaf 2011 ondersteunt het vfonds het Camera Justitia programma.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar