Site pictogram Movie Addicts

Acht films over recht en rechtvaardigheid in Camera Justitia bij Movies that Matter (22 t/m 30 maart)

Competitieprogramma Movies that Matter Festival
over juridische dilemma’s, waarheidsvinding en de strijd voor gerechtigheid.
Het Movies that Matter Festival presenteert in het competitieprogramma Camera Justitia dit jaar weer acht films over juridische dilemma’s, waarheidsvinding en de strijd voor gerechtigheid. De speelfilms en documentaires worden gevolgd door gesprekken met makers en deskundigen. Tijdens de Camera Justitia Night op 28 maart kent een vijfkoppige internationale jury de Camera Justitia Award en € 5.000 toe aan de regisseur van de winnende film. 
In de jaarlijkse Camera Justitia Masterclass op donderdag 28 maart vertelt de prominente internationale advocate Colleen Rohan aan de hand van fragmenten uit festivalfilms over haar werk. Rohan is voormalig president van de Association of Defence Counsel en werkt als defence lawyer voor verschillende internationale strafrechttribunalen (ICC, ICTY, ECCC). De Masterclass is onderdeel van de Spring Academy over film en internationaal recht en wordt georganiseerd in samenwerking met het T.M.C. Asser Instituut.
Het jaarlijkse film- en debatfestival Movies that Matter vindt in 2019 plaats van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 7 maart. 
Acusada
Gonzalo Tobal | 108 min | Argentinië, Mexico | fictie
* release in de Nederlandse bioscopen op 25 april (September Film Distributie)  
De mooie, jonge Dolores is de enige die verdacht wordt van de moord op haar beste vriendin. Haar ouders doen hun uiterste best om haar onschuld te bewijzen, maar terwijl het proces vordert, brengt Dolores zelf haar zaak in gevaar.
Cold Case Hammarskjöld
Mads Brügger | 130 min | Zweden, Noorwegen, Denemarken | documentaire 
* release in de Nederlandse bioscopen op 4 april (Cinema Delicatessen)
Opzienbarende documentaire waarin regisseur en enfant terrible Mads Brügger (The Ambassador) samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld probeert te ontrafelen. Hun speurtocht leidt naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-topman.
Crime + Punishment
Stephen Maing | 112 min | Verenigde Staten | documentaire 
Spannende en onthullende klokkenluidersfilm, waarin twaalf dappere politieagenten van de New York Police Department de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnisch profileren.
Smuggling Hendrix
Marios Piperides | 93 min | Cyprus | fictie
Komedie over het schattige hondje Jimi, die met zijn baasje Yiannis op het Griekse gedeelte van Cyprus woont. Wanneer Yiannis even niet oplet, steekt Jimi pardoes de grens over naar het Turkse deel van het eiland. Mensen mogen zich inmiddels vrij bewegen tussen beide delen, maar voor dieren ligt dat anders. Yiannis stort zich in een onvoorzien avontuur om zijn trouwe viervoeter terug te krijgen.
Screwdriver
Bassam Jarbawi | 108 min | Palestina, Qatar, Verenigde Staten | fictie
Psychologische thriller over de Palestijnse Ziad, die na ruim vijftien jaar in een Israëlische gevangenis terugkeert naar Palestina. Als tiener werd hij opgepakt, en nu hij als volwassene weer zijn draai moet vinden in de maatschappij, heeft hij moeite zich aan te passen. Palestijnen zien hem als held, maar zo voelt hij zich niet. Hij betwijfelt of zijn daden ook maar enige betekenis hebben.
The Trial of Ratko Mladic 
Henry Singer, Rob Miller | 99 min | Verenigd Koninkrijk, Noorwegen | documentaire 
Het is akelig kort geleden dat Europa werd opgeschrikt door schokkende beelden van concentratiekampen en massagraven in voormalig Joegoslavië. De Bosnië-oorlog kostte aan zo’n 100.000 onschuldige burgers het leven, en twintig jaar na dat bloedige conflict start het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in 2012 het proces tegen de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladić. Hij wordt onder meer gezien als bevelhebber van de belegering van Sarajevo en de moord op 7.000 moslimmannen in Srebrenica.
Unremember
Flavia Castro | 96 min | Brazilië, Frankrijk, Qatar | fictie 
Braziliaanse tiener Joana woonde jarenlang in Parijs, samen met haar in ballingschap levende moeder. Terug in Brazilië gaat ze op zoek naar de waarheid over haar vader, een politiek activist die ‘verdween’ tijdens de militaire dictatuur. Een prachtig geschoten film, boordevol leven en muziek.
Whispering Truth to Power 
Shameela Seedat | 87 min | Nederland, Zuid-Afrika | documentaire 
Inspirerend portret van Thuli Madonsela, Zuid-Afrika’s zachtaardige maar doortastende ‘Openbaar Beschermer’, tijdens haar laatste jaar in functie. Als ze het opneemt tegen president Jacob Zuma in een grootschalige corruptiezaak, moet Madonsela navigeren in een mijnenveld waarin gevaar en tegenwerking aan alle kanten op de loer liggen.
Over het Movies that Matter Festival 
Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van vrede en recht, met negen dagen lang speelfilms, documentaires, debat, muziek en meer.
Het festival kent drie competitieprogramma’s. Activist presenteert acht documentaires over mensenrechtenactivisten, in samenwerking met Amnesty International. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Dutch Movies Matter toont speelfilms en documentaires van geëngageerde Nederlandse filmmakers. Naast de filmcompetities kent het Movies that Matter Festival een aantal themaprogramma’s zoals Save The Planet over duurzaamheid, On the Move over migratie en specials als Weapon of Choice, de keuzefilms van een aantal prominente Nederlanders, en een door het publiek samengestelde selectie Chosen by YOU. 

Hoofdpartner van het Movies that Matter Festival is Amnesty International en belangrijkste mediapartners zijn BNNVARA en dagblad Trouw.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar