Site pictogram Movie Addicts

Alex Pitstra’s Bezness as Usual geselecteerd voor TIFF Docs 2016

Vandaag werd bekend dat Bezness as Usual van Alex Pitstra is geselecteerd voor het programma TIFF Docs van het Toronto International Film Festival 2016 (8-18 september). Bezness as Usual beleeft tijdens de 41e editie van dit festival zijn Noord-Amerikaanse première. Met deze selectie dingt de documentaire mee naar de Grolsch People’s Choice Documentary Award en naar de Grolsch People’s Choice Award. 

Thom Powers, programmeur van het documentaireprogramma Toronto International Film Festival over ‘Bezness as Usual’; ‘I was very impressed by the navigating of family dynamics between North and South. We select around 25 documentaries from over 500 submissions, so it’s no small thing to stand out.’

Bezness as Usual
De Nederlandse Alex Pitstra, geboren als Karim Alexander Ben Hassen, is 25 als hij een brief van zijn Tunesische vader krijgt die hij sinds zijn kinderjaren niet meer gezien heeft: de man wil hem ontmoeten. Ondanks alle argwaan en oud zeer, besluit Alex naar Tunesië te gaan en een relatie op te bouwen met zijn Tunesische familie die hem als een verloren zoon binnenhaalt.
Het blijkt dat Alex’ vader in zijn jonge jaren een succesvolle bezness was. Hij verdiende aan Europese toeristes door hen het hof te maken. Het was een familieonderneming, de hele familie leefde er van. Als zijn vader steeds vaker om geld gaat vragen, begint Alex aan zijn goede bedoelingen te twijfelen.  Ziet zijn vader Alex als een Europese bankrekening of is een bijdrage van een zoon aan het pensioen van zijn ouders naar islamitisch gebruik niet meer dan logisch? In zijn zoektocht wordt Alex niet alleen geconfronteerd met de cultuurverschillen tussen hem en zijn familie in Tunesië, maar ook met de relatie met zijn Nederlandse moeder. Welke rol moet hij vervullen als zoon tussen twee culturen in?

Lees hier ook onze recensie over deze bijzondere film

Bezness as Usual is een coproductie van Selfmade Films en VPRO, met financiële steun van het Nederlands Filmfonds, CoBO en Kunstraad Groningen. Distributie: Herrie Film & TV

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar