Site pictogram Movie Addicts

Review American Horror Story: Cult (Nu verkrijgbaar op Blu-Ray en DVD)

De Anthology serie american horrorstory behoort al een paar jaar tot de vaste prik van vele horrorfans. De opzet van elke seizoen een op zich zelf staand verhaal zorgt ervoor dat wanneer je een seizoen overslaat dit niet betekend dat je de serie niet meer kan volgen. De makers zorgen de laatste seizoenen wel voor wat overlap wat voor fans van het eerste uur natuurlijk als mooi extra’s wordt ervaren. Nu heb ik bijna alle seizoen volledig gezien op die van Roanoke na want die kon mij gewoon echt niet boeien ondanks het goede spel. Cult trok al snel mijn aandacht en toen deze te krijgen was op DVD/Blu-Ray ging ik er dan ook goed voor zitten.

2016 de verkiezingen zijn gewonnen door Donald Trump en Amerika lijkt verdeelder dan ooit. In een klein stadje besluit een jongen samen met zijn zus het heft in handen te nemen. Hij richt een beweging op die door het zaaien van angst steeds meer steun ontvangt. Een van zijn grootste slachtoffers is een helft van een lesbisch stel. Hoor groter de groep wordt des de extremer de acties en de beweging krijgt steeds meer het aanzicht van een sekte oftewel een Cult.

Een stuk rechtlijniger dan zijn voorganger welke in mijn ogen verzandde in een soort reality show, wat voor mij totaal niet werkte. Cult vertelt een duidelijk verhaal, maar heeft net als veel van zijn voorgangers zijwegen welke bestaande gebeurtenissen in een ander daglicht zetten. In het geval van Cult komen een aantal gruwelijke historische (zelf)moorden aan bod. Gezien de gevoelige aard hiervan zal dit zeker in Amerika niet bij iedereen in goede aarde vallen. Aan de andere kant paste een aantal van deze gebeurtenissen naadloos in dit seizoen en konden zij ook als inspiratie dienen. De vormgeving is weer ijzersterk en het gebruik van horrorclowns laat weer zien hoe angstaanjagend clowns over kunnen komen. De terugkeer van Twisty een fan favoriet uit het seizoen Freakshow bleek meer een cameo dan een echte rol in het geheel te zijn. Wat betreft de cast wordt er weer uitstekend geacteerd waarbij met name Evan Peters een hele sterke indruk maakte als de grote antagonist van dit seizoen. Moeiteloos weet hij vorm te geven aan de psychopatische Kai Anderson en brengt diens monologen angstaanjagend overtuigd over. Misschien was het alleen niet zo een goed idee om hem ook alle historische figuren te laten spelen. Billie Lourd is voor het eerst in de serie aangesloten en haar aparte stijl van acteren   (welke zij ook toonde in Scream Queens) past uitstekend. Zij heeft dan ook een goede klik met haar on-screen broer. De serie wel altijd vast aan de vaste kern van acteurs en dat valt aangezien de onderlinge chemie eigenlijk standaard goed zit. Sarah Paulsen speelt weer een sterke hoofdrol en switcht uitstekend van zwakke naar sterke persoonlijkheid. Zij laat door de seizoenen zien uitstekend te kunnen acteren maar weet ook genoeg variatie in haar rollen te brengen waardoor zij minder aan metaalmoeheid leidt als destijds Jessica Lange die bijna elke keer dezelfde rol met dezelfde dramatische uitbarsting speelde. Het einde van dit boeiende seizoen komt uiteindelijk wat geforceerd over wat jammer is aangezien ik eigenlijk vanaf het begin goed in dit seizoen zat. De opbouw is sterk en heel even dacht ik dat de zijwegen achterwege zouden blijven bij dit seizoen, maar helaas verliest het seizoen aan het einde zijn tempo. Wat betreft bloederigheid zullen de gore fans een paar keer goed aan hun trekken komen met een paar harde en bloederige kills. Cult laat bovenal zien hoe gevaarlijk extreme gedachten gangen kunnen zijn wanneer deze gepredikt en aangenomen worden. Hoewel niet altijd even subtiel is dit dan ook een overduidelijke uithaal aan het adres van Donald Trump wiens verkiezing feitelijk de gebeurtenissen van dit seizoen in gang hebben gezet.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar