Site pictogram Movie Addicts

Antwerp Con verslag

Bij Dutch Comic Con waren we niet anwezig als pers en door overmacht ook niet als gast. Gelukkig zijn er meer van soortgelijke evenementen in Nederland en daarbuiten. Antwerp Convention is er daar één van en onze Belgische redacteur Yves Valkiers was voor ons de meest aangewezen persoon om hier verslag van te doen.

 

Zondag 26 april was een dag voor fans van comics, sci-fi, fantasy, horror! Met de vijfde editie en dus ook mijn vijfde keer van Antwerp Convention was het een blij weerzien met andere gelijkgezinden.

Elk jaar groeit de conventie vorig jaar was er lasershooting en robot wars, maar dit jaar was er een worstelwedstrijd.

Allereerst, het aanschuiven. Was het net zoals bij andere conventies een rommelige, onduidelijke hoop waarbij mensen vaak aan de verkeerde rij aanschuiven? Neen, het waren twee aparte ingangen voor toeschouwers met- of zonder tickets, waren voorzien. Toen de tijd was aangebroken om binnen te kunnen ging het aanschuiven bij de ‘met-tickets’ vliegensvlug.

Eens binnen, viel ook hier meteen de keuze voor duidelijkheid op. De organisatie verkoos daarom dan ook om twee hallen in de Antwerp Expo af te huren. Èèn hal was voornamelijk voor officiële verenigingen en promotiemateriaal en de andere hal was het podium waar het merendeel van de dealers en de Artist Gallery aanwezig was. Een nette opdeling tussen beide zalen met het oog op een brede doorgang tussen de standen voor de aanwezigen en zeker een pluspunt.

Tot 12 uur was er voldoende ademruimte, maar al snel raakte Antwerp Expo vol en eerlijk gezegd te vol. Weet niet of iedereen hier al eens naar een con is geweest maar er zijn altijd wedstrijden voor cosplayers, veel standhouders met speciale dvd’s, gadgets, posters, hebben dingen zoals beeldjes, sleutelhangers. Het was dus minder fijn om hier en daar bij de standjes te blijven staan wanneer je al snel in de stromende mensenmassa wordt meegezogen. Een opvallend groot aantal van de bezoekers kwam verkleed. Soms zag je enorm indrukwekkende cosplayers en vraag je je af hoe lang ze aan sommige kostuums hebben gewerkt. De bijhorende foto’s bewijzen dit.

Qua activiteiten pakte Antwerp Con uit met onder andere dus worstelen, een cosplaygroepsfoto, een impressionante LEGO-display als ook een Artist Gallery. Zo waren onder meer Tyler Mane (Sabretooth uit X-Men), Star Trek-veterane Gates McFadden, Peter Davison (de vijfde Doctor Who) en icoon David Lloyd (tekenaar van onder andere V For Vendetta) present. Met de aanwezige acteurs van Game of Thrones werd zelfs een heuse Q&A-sessie voorzien in een aparte hal. Niet direct iets voor mij ben eerder de man die achter een speciale film gaat zoeken in plaats van een handtekening van een acteur. Ik voer liever ook een apart gesprek met iemand dan met een groep proberen je vraag er tussen te krijgen. Disney bracht een Avengers-bus mee om Marvel’s nieuwste Avengers 2: Age of Ultron nog wat extra te promoten.

De voorziene activiteiten waren oke. Hoe zat het dan met de dealers en verkopers? Een jammerlijke trend lijkt hier zich te voltrekken net zoals bij FACTS in Gent. Meer en meer wordt dezelfde merchandise verkocht en is diversiteit opvallend minder aanwezig. Een financieel logische, maar betwijfelbare zet. Bovendien zijn de prijzen niet gedaald de laatste jaren. Ik bied altijd af want het werkt altijd. Zo heb ik de wonder woman reeks van 3 seizoenen voor 60 euro gekregen terwijl ze 80 stonden. Ik laat ook veel via mail weten wat ik wil dat ze meenemen zodat ik geen postkosten moet betalen als ik via hun webwinkel zou bestellen.

De vijfde editie van Antwerp Con werd wederom een gezellige, goed georganiseerde beurs, maar begint duidelijk uit haar voegen te barsten. Dat de dealers erg gelijkaardig materiaal verkopen is zeker niet goed maar je gaat natuurlijk niet enkel voor merchandise naar een conventie. Zonder twijfel was Antwerp Convention editie 5 weer een geslaagde editie. Maar hopelijk volgend jaar een zaal erbij en zeker meer differentiatie qua dvd’s.

Hieronder een aantal foto’s om een impressie te krijgen

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar