Site pictogram Movie Addicts

Award winnaars Imagine Fantastisch Film Festival

Awards Imagine Film Festival uitgereikt

Vrijdagavond 17 april zijn de winnaars van het Imagine Film Festival bekend gemaakt. Het ontwapenende Liza, the Fox-Fairy uit Hongarije werd bekroond met de Méliès d’Argent voor de beste Europese fantastische film. De Black Tulip Award ging naar de indrukwekkende Indiase film Sunrise. De Moviezone Jury koos voor de horrorkomedie Housebound. Rond middernacht is bekend welke film de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine, wint. Zaterdag 18 april zijn acht van de best gezochte en gewaardeerde films nogmaals te zien in Best of Imagine in EYE Amsterdam

Uitgereikt zijn:
Black Tulip Award                                 Sunrise van Partho Sen-Gupta
Méliès d’Argent – feature film                 Liza, the Fox-Fairy van Károly Ujj Mészáros
Méliès d’Argent – korte film                    Une chambre bleue – Tomasz Siwi?ski
MovieZone Award                                 Housebound – Gerard Johnstone
Time Capsule Award – Jury                   Post Apocalyptic Video  
Time Capsule Award – Publieksprijs       Pepijn  van Hengel
Silver Scream Award                             wordt vannacht bekend gemaakt                                  

De Black Tulip Award
De Black Tulip Award voor de beste film is uitgereikt door de jury, bestaande uit animator Aimée de Jongh, filmproducent Frans van Gestel en journalist Marten Mantel, aan:

Sunrise
van Partho Sen-Gupta (India/Frankrijk, 2014)
“De jury van de Black Tulip Award heeft gekozen voor Sunrise, een indrukwekkende thriller over een vader die zoekt naar zijn vermiste dochter. Met als decor de smerigste wijken van Mumbai in de nacht en als soundtrack de continu vallende regen, is dit een film die net zo goed deprimeert als imponeert. De film ademt vanaf de eerste scène een zwaarmoedige maar intrigerende sfeer. Een belangrijke verdienste van de film is dat het een afschuwelijk, genegeerd maatschappelijk probleem in India aan de kaak stelt zonder moralistisch over te komen. Een ander indrukwekkend element is het feit dat de bijna onzichtbare grens tussen feit en fantasie nergens frustreert. De rustige hartslag van de film en de precieze montage geven blijk van de controle die deze regisseur over zijn verhaal heeft. Het realistische, bijna ingehouden acteerwerk maakt identificatie met de protagonist mogelijk, ondanks de voor westerlingen haast niet voor te stellen situatie waarin hij verkeert.”

Méliès d’Argent
De Méliès d’Argent, de prijs voor de beste Europese fantastische feature film is uitgereikt door de jury, bestaande uit regisseur Nanouk Leopold, theatermaker Jakop Ahlblom en Alexa Rodrigues van Shortcutz Amsterdam, aan:

Liza, the Fox-Fairy van Károly Ujj Mészáros (Hongarije, 2015)
“Een visueel inventieve, volwassen en goed gemaakte film met een originele geest. Liza, the Fox-Fairy is erg consistent van kwaliteit en grappig door de geweldige details. Het idee om een overleden Japanse pop zanger uit de jaren zestig te gebruiken als moordenaar is absoluut geniaal. Karoly speelt vrijelijk met verwachtingen en conventies van het genre en toont daarbij zijn grote kwaliteiten als regisseur.”

Méliès d’Argent – korte film is uitgereikt door de jury, bestaande uit Absaline Hehakaya en Kim van den Brink, aan:

Une chambre bleue
 – Tomasz Siwinski (Frankrijk, 2015)
Une chambre bleue is een film die een prachtige eigen stijl combineert met een krachtige associatieve vertelling. Een intense ervaring die de kijker deelt met een man die opgesloten is in zichzelf; een blauwe kamer waar schimmen uit het verleden verweven raken met indrukken die de hoofdpersoon van een afstand nog weten te bereiken. Siwinski creëerde een schilderachtige en visueel overdonderende wereld om in te verdwalen. Wat beklijft, is een film die zowel esthetisch als inhoudelijk overtuigt. Een pareltje om meermaals te kijken en telkens nieuwe betekenissen in te ontdekken.”

De Méliès Awards, vernoemd naar de Franse filmpionier Georges Méliès (1861-1938), zijn een initiatief van de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF). Meer informatie over de EFFFF is te vinden op www.melies.org.

MovieZone Award
MovieZone Award is uitgereikt door de jongerenjury, bestaande uit Merel Marcuse, Marlies Tang, Daniëlle Kaiser, Debby Chong and Anneloes Meijer,  aan:

Housebound – Gerard Johnstone (Nieuw-Zeeland, 2015)
“Humor en spanning is moeilijk te combineren, maar Housebound gebruikt beide perfect. Er is geen moment dat je je verveelt of weg kijkt. De Nieuw-Zeelandse regisseur heeft met een laag budget een professionele film afgeleverd. De film heeft met de vele sympathieke personages zijn weg gevonden naar ons hart, maar ons tegelijkertijd ook de stuipen op het lijf gejaagd. De hele film grijpt zijn publiek van begin tot eind, met plotweningen, aanhoudende spanning en verrassingen.”

De MovieZone Imagine jury wordt georganiseerd door EYE in samenwerking met Imagine en is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van NVB, NVF en ministerie van OCW.

De juryleden bekijken een omvangrijke selectie festivalfilms; de film die hen het best bevalt krijgt de MovieZone Imagine Award uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om de film onder een jonge doelgroep te promoten. Deze film maakt tevens kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE, zoals MovieZone (www.moviezone.nl).

Time Capsule Award – Beste online festivaltrailer
Voor het zesde jaar organiseerde Imagine een Time Capsule-wedstrijd, waarin bezoekers, fans en creatievelingen worden uitgenodigd om een festivaltrailer te produceren. De vorm en inhoud zijn vrij, maar de lengte – 30 seconden – en het thema We Love Robots – waren een gegeven.

“Post Apocalyptic Entertainment is zo’n beetje de hofleverancier van de Time Capsule Competitie, want ze zenden trouw elk jaar in. Uit hun inzending van 2015 spreekt geen angst voor de robot, maar juist de verbeeldingskracht als de grens tussen techniek en biologie wordt verkend. Het brengt klassiekers als Frankenstein in herinnering en zet met zijn low-fi aanpak en lekkere ouderwetse scifi-geluiden een volstrekt eigenzinnige, mysterieuze sfeer neer.”

De content van de Time Capsule Competitie is user generated, maar ook alle andere Imagine-fans dragen hun steentje bij, door hun publieksstem te laten gelden. Na het tellen van de resultaten op onze homepage-poll en facebookpagina is Pepijn van Hengel als publieksfavoriet uit de bus gekomen.

Silver Scream Award
De winnaar van de Silver Scream Award (publieksprijs) wordt op vrijdag 17 april rond middernacht op de Facebookpagina en de website bekend gemaakt. Op vrijdagochtend was de tussenstand als volgt:

  1. Ex Machina (Alex Garland, Groot-Brittanië, 2015)
  2. Turbo Kid (François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell, Canada 2015)
  3. Liza, the Fox-Fairy (Károly Ujj Mészáros, Hongarije 2015)


Imagine Film Festival
8 – 18 april, EYE Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar