Site pictogram Movie Addicts

Awards Imagine Film Festival uitgereikt

 

Zaterdagavond 23 april zijn de winnaars van het Imagine Film Festival bekend gemaakt. De Méliès d’Argent voor de beste Europese fantastische film ging naar het minimalistische The Survivalist (feature) en het fantasierijke Aquabike (short). De Black Tulip Award ging naar de warmbloedige sciencefictionfilm Into the Forest. De MovieZone Jury koos voor de found footage horror JeruZalem. Rond middernacht is bekend welke film de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine, wint. Op zondag 24 april zijn zes van de best bezochte en gewaardeerde films nogmaals te zien.

Uitgereikt zijn:
Black Tulip Award                                 Into the Forest van Patricia Rozema (Canada)
Méliès d’Argent – feature film                 The Survivalist van Stephen Fingleton (Groot-Brittannië)
Méliès d’Argent – korte film                    Aquabike van Jean-Baptiste Saurel (Frankrijk)
MovieZone Award                                 JeruZalem van Gerard Doron & Yoav Paz (Israël)                       

Silver Scream Award wordt zaterdagnacht via de social media bekend gemaakt.

Black Tulip Award | Into the Forest (Patricia Rozema, Canada 2015)

De Black Tulip Award voor de beste film is uitgereikt door de jury bestaande uit Gawie Keyser (journalist en radiomaker), Lauren Murphy (cultureel programmeur bij hotspot Pllek) en Joost de Vries (filmproducent).

Uit het juryrapport:
De jury was onder de indruk van de intelligentie van de vrouwelijke hoofdpersonen van Patricia Rozema’s verhaal over twee zusters die worden geconfronteerd met de nasleep van een grote ramp in een afgelegen deel van Noord-Amerika. De zussen zijn vindingrijk, ze verbouwen eten als hun voorraden opraken, ze richten zich op praktische zaken na een gewelddadige en traumatische gebeurtenis en ze helpen elkaar. We komen er nooit achter wat de apocalyptische gebeurtenissen precies inhouden, maar dat is niet echt nodig. De regisseur vertrouwt op de intelligentie van haar publiek; ze weet wat wij weten, ze kent de verhalen die wíj in ons hoofd hebben. En ze speelt met die kennis. Ze beperkt de verhaallijn tot een minimum om zicht te richten op de psychologie van de personages. Op die manier confronteert ze ons met vragen die ons leven definiëren: wat gebeurt er als alles wat je lief is wegvalt? De jury was hierdoor ontroerd. En verrast, omdat het verhaal behoorlijk subversief bleek te zijn door de trefzekere manier waarop een typisch mannelijk genre hier wordt gehanteerd. Hoe subversief, dat mag u zelf uitmaken, zouden we willen suggereren.

Méliès d’Argent | The Survivalist (Stephen Fingleton, GB 2015)

De Méliès d’Argent, de prijs voor de beste Europese fantastische lange film is uitgereikt door de jury bestaande uit journalist Sacha Gertsik (De Filmkrant), auteur Jeroen van Unen (De nachtuilen) en filmcriticus Vincent Hoberg (Nieuwe Revu, Zone 5300).

Uit het juryrapport:
Na een kort geanimeerde intro, briljant in zijn simpliciteit, werpt Fingleton ons in een klein paranoïde-utopisch universum: een hut in een bos waar een man probeert te overleven in een post-apocalyptische wereld. Met de komst van twee vrouwen creëert schrijver/regisseur Fingleton een schaakspel dat constant intens is, een microkosmos waar extreem wederzijds wantrouwen wordt afgewisseld met de brute wetenschap van de personages dat puur overleven geen kwestie is van sekse of macht, maar slechts een noodzaak. Taal is niet of nauwelijks nodig, de veelbetekenende blikken tussen de geweldige acteurs zorgen voor een bijzonder spanningsveld waarbinnen nooit te raden valt wie er uiteindelijk aan het langste eind zal trekken. Wat ons betreft dus een zeer terechte winnaar, dit ijzersterke regiedebuut.

Méliès d’Argent voor de korte film | Aquabike (Jean-Baptiste Saurel, Frankrijk 2015)

De Méliès d’Argent voor de korte film is uitgereikt door de jury bestaande uit Laura Jehle (kunstdocent en educatiespecialist) en Christian Pazzaglia (oprichter CineSonic en programmeur Imagine).

Uit het juryrapport:
Van de twintig finalisten sprong deze prachtshort eruit als de meest fantasierijke en onvoorspelbare. De film doorbreekt genreconventies en slaagt er in iets meer dan 20 minuten in om een vernieuwende, originele wereld te creëren, vol onconventionele personages en verrassende wendingen. Door zijn creativiteit, originaliteit, visuele aantrekkelijkheid en bizarre gevoel voor humor kozen we dit jaar Jean-Baptiste’s AQUABIKE als beste Europese korte film.

MovieZone Award | JeruZalem (Doron & Yoav Paz, Israël 2015)
De MovieZone Award is uitgereikt door de jongerenjury van 16-18 jaar, bestaande uit Arjen de Feijter, Iris Vaessen, Kalin Popov, Fleur Harshagen en Jiska Warmels.

Uit het juryrapport:
Zoals de titel al doet vermoeden, speelt deze film zich af in de oude en religieuze stad Jeruzalem, waar een vakantie bedoeld voor ontspanning en genieten, verandert in een race om de stad te ontsnappen. Kijkend door de Google glasses van één van de hoofdpersonages, krijgt de kijker een prachtig beeld van de mysterieuze stad. Het voelt alsof je alles zelf ervaart, wat de film alleen nog maar enger maakt. De originele setting, point of view en onverwachte aspecten maken dat je je inleeft in de personages en maakt de film spannend van begin tot einde.

De MovieZone jury wordt georganiseerd door EYE in samenwerking met Imagine en is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van NVB, NVF, het ministerie van OCW en hoofdbegunstiger van MovieZone: Fonds 21. De juryleden bekijken een omvangrijke selectie festivalfilms; de film die hen het best bevalt krijgt de MovieZone Imagine Award uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om de film onder een jonge doelgroep onder de aandacht te brengen. Deze film maakt tevens kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE, zoals MovieZone (www.moviezone.nl)

Silver Scream Award
De winnaar van de Silver Scream Award (publieksprijs) wordt op zaterdag 23 april rond middernacht op de Facebookpagina en de website bekend gemaakt.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar