Site pictogram Movie Addicts

Awards Seizoen: The Oscars

Eind februari is het weer zover, dan zijn de uitreikingen van de 88ste editiie van de Oscars. Deze ceremonie staat al sinds jaar en dag bekend als de afsluiter voor het award seizoen. Zoals elk jaar wordt er weer volop gespeculeerd en zijn er de nodige controverses, zo ook dit jaar. Naast een handvol snubs, waarbij toppers van films en acteurs nominaties mis liepen is het verhaal dit jaar vooral dat de donkere Amerikanen sterk worden benadeeld tijdens de Oscars, omdat nu voor het 2de opeenvolgende jaar er geen donkere acteur of filmmaker genomineerd is. Racisme is nu een hot topic, maar mijn persoonlijke mening (net als bij de zwarte pieten discussie) slik het in, want het grootste probleem ligt niet zozeer bij het comité, wie iedereen nomineert. George Clooney legde met zijn verklaring eigenlijk de vinger op de zere plek, dat er eigenlijk gewoon te weinig sterke rollen aan donkere acteurs gegeven worden. Want om nou te zeggen dat alleen donkere acteurs bestolen zijn van mogelijke nominaties is natuurlijk onzin. Ik heb natuurlijk niet alles gezien, maar de enige films met een donkere cast of filmmaker die ik terug kon halen welke een nominatie waard waren zijn Straight Outta Compton, Creed en Idris Elba voor Beasts of no Nation. Maar eerlijk is eerlijk beide films hadden in de eindstrijd bijna geen kans gemaakt in de meeste categorieën, alleen Idris was apart, gezien hij eigenlijk voor elke award zowat een nominatie binnensleepte. Wat verder onder snubs gerekend kon worden zijn Sicario voor film, regie, Benicio Del Toro en misschien ook wel Emily Blunt. Verder heeft Carol de nodige nominaties ontvangen, maar om onduidelijke redenen is deze niet voor beste film genomineerd. Golden Globe winnaar Aaron Sorkin is niet genomineerd voor zijn script van Steve Jobs???? Steve Carell kreeg geen nominatie voor The Big Short, Charlize Theron niet voor Mad Max, Alicia Vikander wel voor The Danish Girl, maar had hem moeten krijgen voor Ex_Machina, Montage of Heck had voor beste documentaire genomineerd moeten worden en waarom is The Diary of a Teenage Girl nergens voor genomineerd? Zo zullen er nog een zooi films en acteurs zijn welke ook allemaal een nominatie verdiend hadden en volgens mij ook echt kanshebbers hadden moeten zijn. Het probleem ligt in deze dus niet zozeer bij de verschillende comités, maar bij de filmmakers en studio’s, welke te weinig doen om films te maken met sterke rollen voor donkere acteurs. Want het is natuurlijk onzin om vanwege ‘positieve discriminatie’ de paar donkere acteurs en filmmakers te nomineren alleen om het imago op te vijzelen, want dat is nog erger dan discriminatie namelijk andere benadelen om je eigen imago op te vijzelen. Ik zeg geniet van de Oscars dit jaar en van iedereen die wel zo gelukkig was om genomineerd te worden, want eerlijk is eerlijk er zitten geen slechte films of acteurs tussen welke genomineerd zijn en iedereen heeft zo zijn eigen favorieten.

 

De Oscars zijn weer geweest enm grote winnaars waren Mad Max met 6 Oscars op het technische vlak, Spotlight met Film en Script en the Revenant em acteur regisseur en cinematografie. De grootste verassingen kwamen dit jaar uit de hoek van de bijrollen hoewel Mark Rylance al wat prijzen gepakt had was de verwachting toc dat Sly er met deze prijs vandoor zou gaan (toch maar een Creed 2 maken??) Ook bij de vrouwelijke bijrol werd was er een verassende winnares, wante Alicia Vikander had eigenlijk in deze categorie nog niets gewonnen aangezien haar rol feitelijk een hoofdrol was wat bij de Globes pijnlijk duidelijk werd gemaakt. Voor Ex_Machina had ze hem van mij ook echt mogen winnen dus geheel onterecht gaat ze nou ook weer niet met de prijs naar huis. Over Ex_Machina gesproken ik gunde het deze film en had er misschien te makkelijk over gedacht, maar deze film pakt toch heel mooi de visuele effecten Oscar voor de neus van big budget films weg en dat had ik eigenlijk moeten zien aangezien in mijn eindlijst alleen Mad Max hoger had gescoord van de mede-genomineerde. Al met al zat ik wel redelijk goed met mijn voorspellingen met 15 goed waarbij 3 stuks een ‘Tie’ waren omdat ik niet echt kon kiezen. Mad Max mijn nummer 1 van 2015 werd de grote winnaar zonder de grootste prijzen te pakken en Spotlight pakte zoals voorspeld die voor beste film en niet The Revenant die van de 11 nominaties er ‘slecht’ drie verzilverd zag worden. Al met al waren er weer vele mooie momenten, een paar verassingen en Leonardo Dicaprio die eindelijk zijn Oscar te pakken heeft. Blockbuster seizoen kom maar op!!! Kijken of we de 4 miljarden klappers van afgelopen jaar kunnen evenaren voordat we weer vooruit gaan kijken naar de Oscars van Volgend jaar.

 

Beste Film

The Big Short

Bridge of Spies

Brooklyn

Mad Max: Fury Road

The Martian

The Revenant

Room

Spotlight Winnaar

Verwachting

Ik verwacht/ ondanks de afgelopen prijzenregens voor de Revenant dat Spotlight er met deze prijs vandoor gaat. Voor mij was Mad Max het beste maar ik denk gewoon niet dat het comité deze film gaat belonen met deze prijs.

 

Beste acteur in een hoofdrol

Bryan Cranston, Trumbo

Matt Damon, The Martian

Leonardo DiCaprio, The Revenant Winnaar

Michael Fassbender, Steve Jobs

Eddie Redmayne, The Danish Girl

Verwachting

Er durft werkelijk geen bookmaker nog tegen Leonardo Dicaprio in te zetten dit awardseizoen (en wij ook niet). Het jammere van deze categorie is dat ik een Michael Caine mis uit Youth in dit rijtje.

 

Beste actrice in een hoofdrol

Cate Blanchett, Carol

Brie Larson, Room Winnaar

Jennifer Lawrence, Joy

Charlotte Rampling, 45 Years

Saoirse Ronan, Brooklyn

Verwachting

Net als bij de mannelijke hoofdrol is deze categorie eigenlijk al beslist in het voordeel van Brie Larson die zo goed als elke nominatie op weg naar de Oscars al verzilverd zag worden. Grrotste verrassing is de nominatie voor Jennifer Lawrence. Hoewel haar vertolking het verder zwakke Joy het aanzien waard maakte waren er echt andere actrices die deze nominatie verdiende. Maar wat maakt het uit want de Winnares is al bekend.

 

Beste acteur in een bijrol

Christian Bale, The Big Short

Tom Hardy, The Revenant

Mark Ruffalo, Spotlight

Mark Rylance, Bridge of Spies Winnaar

Sylvester Stallone, Creed

Verwachting

Stiekem verwacht ik toch dat Sylvester Stallone zijn comeback mag opluisteren met een Oscar. Hierbij moet ik zeggen dat ik Bridge of Spies niet gezien heb en ik het een wonder vind dat de Academy Jacob Tremblay niet genomineerd is voor Room voor zijn machtige prestatie naast Brie Larsson en Idris Elba voor zijn veelvuldig beloonde bijrol in Beasts of No Nation. Stallone is dus eigenlijk het beste van de rest.

 

Beste actrice in een bijrol

Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight

Rooney Mara, Carol

Rachel McAdams, Spotlight

Alicia Vikander, The Danish Girl Winnaar

Kate Winslet, Steve Jobs

Verwachting

Wat kunnen sommige studio’s verkeerd inzetten zeg, want wat Rooney Mara en Alicia Vikander(verkeerde film) in deze categorie doen weet ik niet. Alleen al het feit dat zij geen bijrol spelen in hun films maakt hun kansloos in deze categorie. Kate Winslet gaat deze pakken terwijl Jennifer Jason Leigh mijn persoonlijke favoriet is.

 

Beste animatiefilm

Anomalisa

Boy and the World

Inside Out Winnaar

Shaun the Sheep Movie

When Marnie Was There

Verwachting

Vanaf het moment dat Inside Out uiitkwam stond al vast dat deze film bij elke awardshow de prijs voor beste animatie film zou gaan winnen. Hoe sterk Shaun the Sheep en Anomalisa ook zijn Pixar eist zijn plek op de troon terug.

 

Cinematografie

Carol

The Hateful Eight

Mad Max: Fury Road

The Revenant Winnaar

Sicario

Verwachting

Hoe indrukwekkend The Revenant ook was de intensiteit kwam vooral uit Leonardo Dicaprio terwijl Mad Max juist vanwege het briljante camerawerk een van de meest intense kijkervaringen was van het afgelopen jaar. Ik zeg dus Mad Max

 

Kostuum design

Carol

Cinderella

The Danish Girl

Mad Max: Fury Road Winnaar

The Revenant

Verwachting

Cinderella heeft één nominatie en ik verwacht eigenlijk ook dat deze verzilverd word.

 

Regisseur

Adam McKay, The Big Short

George Miller, Mad Max: Fury Road

Alejandro González Iñárritu, The Revenant Winnaar

Lenny Abrahamson, Room

Tom McCarthy, Spotlight

Verwachting

Alejandro González Iñárritu heeft al veel prijzen gepakt en vorig jaar ook een Oscar gepakt. Juist dit gegeven maakt de kans klein dat hij dit jaar weer wint. Ik zet mijn geld op Tom McCarthy wat Spotlight de grote winnaar van de avond gaat maken.

 

Documentaire

Amy Winnaar

Cartel Land

The Look of Silence

What Happened, Miss Simone?

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Verwachting

Amy gaat winnen en dat vind ik stom want in mijn ogen de beste docu Montage of Heck is niet eens genomineerd

 

Korte documentaire

Body Team 12

Chau, beyond the Lines

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah

A Girl in the River: The Price of Forgiveness Winnaar

Last Day of Freedom

Verwachting

Vul maar in want geen van alle gezien

 

Film editing

The Big Short

Mad Max: Fury Road Winnaar

The Revenant

Spotlight

Star Wars: The Force Awakens

Verwachting

Dit gaat voor mij tussen drie titels en dan wordt waarschijnlijk The Revenant beloond of misschien toch Mad Max die een technische ‘sweep’gaat doen bij de Oscars

 

Beste niet Engelstalige film

Embrace of the Serpent

Mustang

Son of Saul Winnaar

Theeb

A War

Verwachting

Son of Saul is hier torenhoge favoriet en terecht, had namelijk ook niet misstaan tussen de beste films van afgelopen jaar.

 

Make-up en haar

Mad Max: Fury Road Winnaar

The 100-Year-Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared

The Revenant

Verwachting

Redelijk apart dat er maar drie films in deze categorie genomineerd zijn maar Mad Max is mij favoriet

 

Beste muziekscore

Bridge of Spies

Carol

The Hateful Eight Winnaar

Sicario

Star Wars: The Force Awakens

Verwachting

Omdat het moet en echt niet anders kan gaat Ennio Morricone eindelijk zijn Oscar krijgen voor zijn fantastische werk aan de Hateful Eight

 

Beste song

“Earned It,” Fifty Shades of Grey

“Manta Ray,” Racing Extinction

“Simple Song #3,” Youth

“Til It Happens To You,” The Hunting Ground

“Writing’s On The Wall,” Spectre Winnaar

Verwachting

Bij de Golden Globes werd er een ander nummer voor Fifty Shades genomineerd en dat is natuurlijk al raar. Writing’s on the Wall is geen Skyfall maar gaat er waarschijnlijk wel met de hoofdprijs vandoor, terwijl mijn favoriet Simple Song #3 met lege handen blijft zitten.

 

Productie ontwerp

Bridge of Spies

The Danish Girl

Mad Max: Fury Road Winnaar

The Martian

The Revenant

Verwachting

Mad Max trekt door met productie ontwerp, goede 2de voor mij is The Martian en niet The Revenant.

 

Korte animatiefilm

Bear Story Winnaar

Prologue

Sanjay’s Super Team

We Can’t Live without Cosmos

World of Tomorrow

Verwachting

Gaat Pixar weer de macht grijpen op animatiegebied? ik verwacht van wel met Sanjay’s Super Team

 

Korte Film

Ave Maria

Day One

Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut)

Shok

Stutterer Winnaar

Verwachting

Niets gezien dus vul maar in

 

Geluids editing

Mad Max: Fury Road Winnaar

The Martian

The Revenant

Sicario

Star Wars: The Force Awakens

Verwachting

De grootste hit van het afgelopen jaar gaat 2 prijzen pakken en dat is voor geluid. Of gaat Mad Max er ook met deze vandoor?

 

Geluid

Bridge of Spies

Mad Max: Fury Road Winnaar

The Martian

The Revenant

Star Wars: The Force Awakens

Verwachting

En dit is Oscar nummer 2 voor Star Warsof gaat Mad Max ook hier een stokje voor steken?

 

Visuele effecten

Ex Machina Winnaar

Mad Max: Fury Road

The Martian

The Revenant

Star Wars: The Force Awakens

Verwachting

The Martian gaat ook niet met lege handen naar huis of  pakt Mad Max deze ook op???

 

Beste script na een bestaand stuk

The Big Short Winnaar

Brooklyn

Carol

The Martian

Room

Verwachting

Ik denk dat Room hier zijn 2de Oscar pakt en anders pakt The Big Short hier zijn enige Oscar. En dat omdat Andy Sorkin na het winnen van een Golden Globe voorzijn Script voor Steve Jobs niet eens genomineerd is

 

Beste originele script

Bridge of Spies

Ex Machina

Inside Out

Spotlight Winnaar

Straight Outta Compton

Verwachting

Straigth out of Compton is de verrassing in dit rijtje en Inside Out weet als animatie film een fantastische prestatie neer te zetten door in dit rijtje terecht te komen. Spotlight pakt hier echter zijn derde Oscar om duidelijk te maken dat dit de beste film was.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar