Site pictogram Movie Addicts

Banshee, terugblik op een topserie

De afgelopen 2 weken heb ik tussen alle films door een serie gekeken welke al een tijdje op mijn radar stond en die mijn vriendin tot mijn frustratie al volledig was gaan kijken. Weken geleden was ik het zat en werden de avonden gereserveerd voor Banshee. Dat de serie er binnen twee weken doorheen gejaagd is mag een wonder heten, maar tussen de zooi films, een tripje Barcelona, Mr Robot en Game of Thrones werd er toch echt tijd vrijgemaakt voor deze serie van HBO, die na 4 seizoen nu gestopt is.

Banshee vertelt het verhaal van een naamloze crimineel, die na de gevangenis verlaten te hebben op de vlucht slaat voor een crimelord. Maar direct ook op zoek gaat naar de verloren liefde, wie hij 15 jaar geleden beschermde toen hij gepakt werd voor een diamantenroof. Hij komt terecht in het plaatsje Banshee waar hij haar (Ana) vindt. Zij gaat nu door het leven als Carrie en is moeder van 2 kinderen en getrouwd met de plaatselijke aanklager. Tijdens een confrontatie in de bar van Sugar Bates is hij getuige van hoe de nieuwe, nog niet ingewijde, sheriff wordt doodgeschoten. Vanaf hier zal onze naamloze crimineel door het leven gaan als Lucas Hood, de sheriff van Banshee Pennsylvania.

Lucas Hood blijkt in het stadje een behoorlijk onconventionele sheriff te zijn, wie niet bepaald genuanceerd te werk gaat. Hij weet snel vijanden, maar ook vrienden te maken waarbij hij ondanks zijn nieuwe identiteit nog altijd wordt achtervolgd door zijn verleden.

Waarom wel kijken? Omdat Banshee een serie is met een einde welke, zij het licht noodgedwongen, niet te lang is uitgesponnen. En zoals bij HBO bekend is weinig compromissen heeft. Zo is er veel en grafisch geweld en seks, wat met regelmaat uitgebreid in beeld wordt gebracht. Dit is natuurlijk voor de liefhebbers leuk, maar zonder goede acteurs en een sterk verhaal zou dit na één seizoen al gaan vervelen. Acteur Antony Starr overtuigd als de veelal getergde Lucas Hood en wat de makers heel goed hebben gedaan is om van hem geen onaantastbare vechtersbaas te maken, hij loopt dan ook met regelmaat gehavend rond, net als veel andere bewoners van Banshee wat dat betreft. Dit zorgt al voor een veel realistischer karakter. De vechtscenes zijn er in overdaad en elk seizoen heeft wel zijn hoogtepunt(en), waarbij niet iedereen er heelhuids vanaf komt. Buiten dat de serie best hard van aard is valt er ook genoeg te lachen. Is het niet om Lucas zijn lompe gedrag richting Brock Lotus (Matt Servitto), een van zijn hulp sheriffs, dan wel om Job (Hoon Lee) zijn hackermaatje uit zijn verleden, die ondanks zijn excentrieke en soms wat vrouwelijke voorkomen behoorlijk Bad-ass kan zijn. Wat betreft het vechten is dat in deze serie niet uitsluitend voor mannen weggelegd. Nee, de vrouwen kunnen er ook wat van en of dat nou vrouw tegen vrouw is of man tegen vrouw elke gevecht gaat gewoon goed los. Ivana Milicevic als Ana/Carrie blijkt een zeer bekwame vechtersbaas en weet zich vergezeld door andere sterke vrouwenrollen. Ondanks de hoeveelheid seks is duidelijk dat de vrouwen in Banshee meer te bieden hebben dan alleen te fungeren als lustobject. Banshee is een klein stadje en zoals zo vaak bij kleine stadjes is er een crimineel welke aardig de touwtjes in handen heeft. In dit geval is de boosdoener Kai Proctor (Ulrich Thomsen), een voormalige Amish welke verbannen is uit de gemeenschap en nu met harde hand regeert en bijgestaan wordt door zijn zwijgzame compagnon Burton. Kai en Lucas komen elkaar vaker tegen gedurende de 4 seizoenen en dit blijft niet beperkt tot gesprekken waarbij er alleen dreigementen worden geuit. Buiten Kai heeft Lucas nog genoeg andere varkentjes te wassen in de totaal 38 afleveringen waarbij zijn criminele verleden met regelmaat van pas komt.

Waarom niet? Als je niet van grafisch geweld houdt, teveel bloot je afschrikt en je niet tegen het zelfdestructieve karakter van de hoofdpersoon en zijn naasten kan. Oja het laatste seizoen is met 8 afleveringen iets korter waardoor sommige verhaallijnen sneller tot een eind worden gedwongen, terwijl hier veel meer aandacht aan besteed had kunnen worden, maar hier is weinig aan te doen aangezien de serie al aangezegd was om te stoppen.

Banshee is gewoon een topserie (voor de niet zo tere zieltjes), welke bingewatchen in de hand werkt, maar daar was ik de afgelopen weken niet rouwig om.

 

Fun Facts:

Wist je dat, Antony Starr vroeg om minder vechtscenes voor het laatste seizoen, omdat het wel erg zwaar viel.

Wist je dat, tijdens de eerste draaidag van de serie Antonymeteen gewond raakte bij een vechtscene wat resulteerde in 13 hechtingen bij zijn lip welke later werden weggewerkte met visueel oppoetswerk.

Wist je dat, als eerste aflevering 4 werd opgenomen voordat ze aan de pilot zelf begonnen.

Wist je dat, ik verder weinig kwijt kan zonder teveel spoilers weg te geven dus ik zeg gewoon ga dat zien

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar