Site pictogram Movie Addicts

Black Box (te zien via VOD bij meerdere streamingdiensten)

Black Box (te zien via VOD bij meerdere streamingdiensten)

De bioscopen zijn weer open, maar dat betekend niet dat de releases op de streamingdiensten stil liggen. Afgelopen maand de Franse Film Black Box onder onze aandacht gebracht, een thriller welke draait om een gecrashte vliegtuig.

Mathieu is een jonge black box analist die onderzoekt hoe een vliegtuig kon crashen. De black box met de opnames uit de cockpit wordt gevonden. Deze wijzen in de richting van een terroristische aanslag. Toch twijfelt Mathieu aan die verklaring als hij verontrustende details ontdekt. Hij begint een obsessieve en gevaarlijke zoektocht naar de waarheid waarbij hij meer dan alleen zijn carrière op het spel zet.

Black Box is qua verhaal verloop niet heel verrassend aangezien het voor de kijker snel duidelijk is dat de eerste verklaring niet meteen de juiste is. Dit had ook een saai verhaal geweest. Black Box moet het van de invulling hebben en de sterke hoofdrol van Pierre Niney (oa Yves Saint Laurent) in de rol van Mathieu. Stukje bij beetje komen er meer details aan het licht, of zit het toch in Mathieu zijn hoofd en wordt de stress hem teveel? Pierre geeft sterk gestalte aan de introverte en licht autistische Mathieu, met alle trekjes en onzekerheden die daarbij horen. Dankzij zijn spel wordt je als kijker meegenomen in het verhaal en ga je ook steeds meer twijfelen aan ieder zijn bedoelingen. Waarom is een collega ineens verdwenen, waarom wil zijn baas zo snel mogelijk antwoorden en houdt deze vast aan de eerste verklaring en waarom is zijn vriendin zo close met andere vliegtuigbouwers waar mogelijk financiële belangen boven veiligheid worden gesteld? De spanning wordt goed opgebouwd terwijl het verhaal (gelukkig) nergens rare sprongen maakt. Daarnaast is de regie heel vast en wordt er alleen gespeeld met wat er precies bij de crash gebeurd wanneer voor Mathieu elke keer een ander detail aan het licht komt. Dit alles zorgt dat Black Box niet alleen fijn is om naar te kijken, maar ook redelijk dicht langs de realiteit schuurt en daardoor meer indruk maakt omdat naast het persoonlijk belang er schijnbaar nog veel meer speelt zonder dat men meteen in rare complot theorieën moet gaan geloven. Black Box is wat mij betreft dan ook zeker een aanrader voor wie een spannende film wil kijken zonder al teveel poespas.

Cinéart heeft deze film in eerste instantie uitgebracht op VOD via PN, Ziggo, Pathé Thuis, iTunes, Google Play, Amazon Prime, T-Mobile, Tele2 en MeJane.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar