Site pictogram Movie Addicts

Chappie dvd/blu-ray review (nu verkrijbaar)

chappiedvd

Neill Blomkamp keert met zijn derde film Chappie terug naar zijn thuisland Zuid Afrika. dit bleek in de bioscoop geen onverdeeld succes waarbij veel critici de film neersabelde en naar mijn mening was dit redelijk onterecht. Nu krijgt de film een herkansing bij de mensen thuis.

Chappie verteld het verhaal van Zuid-Afrika, een land dat verscheurd wordt door veel geweld en hoge criminaliteit cijfers. Wanneer de politie robots begint in te zetten in hun strijd tegen criminaliteit begint het tij eindelijk te keren. Voor hoofdontwikkelaar Deon (Dev Patel) is dit succes niet voldoende daar hij vooral gefocust is op het ontwikkelen van A.I.. Wanneer hij succesvol is in het maken van een A.I. programma besluit hij tegen de wil van zijn baas Michelle Bradley (Sigourney Weaver) dit te installeren op een afgekeurde politie robot. Bij deze actie wordt hij echter ontvoerd door een stel wanhopige criminelen Ninja, Yolandi en America (Die antwoord). Zij besluiten de robot te houden om hem te gebruiken bij een grote overval. Een jaloerse collega Vincent Moore (Hugh Jackman)met een eigen robot programma komt achter de stunt van Deon en besluit dit te gebruiken voor zijn eigen gewin. Chappie, zoals de robot ondertussen is omgedoopt, leert razendsnel, maar Ninja en Yolandi zijn misschien niet de beste ouders en het is maar de vraag of het voor iedereen goed afloopt.

Chappie voelt weer veel meer vertrouwd dan Elysium en dat komt de film direct ten goede. Hopelijk gaat dat in het volgende project van Blomkamp hem niet opbreken daar dit de volgende Alien film wordt. Chappie is in de basis een actiefilm, maar stelt op soms luchtige toon toch wat interessante issues aan de kaak. Zo is er de vraag of A.I. wenselijk is en het gebruik van robots iets wat met de huidige technologische vooruitgang steeds meer ter sprake komt. Ook is er de vraag in hoeverre omgeving van invloed kan zijn op iemands zijn ontwikkeling in dit geval dat van de robot Chappie (stem en motion capture van Sharlto Copley). De ontwikkeling van Chappie is misschien wel het sterkste van de film, waarbij het enerzijds mooi en grappig is hoe Chappie de dingen oppikt die zijn surrogaat ouders van Die Antwoord hem leren, maar ook schrijnend wanneer er misbruik gemaakt wordt van zijn onwetendheid over hoe de wereld in elkaar steekt en wat de gevolgen zijn van zijn acties. De acteurs zijn verder op goed op hun plaats en hoewel de leden van Die Antwoord van naturen geen acteurs zijn groeien ze gedurende de film duidelijk in hun rol zonder hun identiteit te verliezen. Hun aandeel in de soundtrack is ook zeer herkenbaar en past volledig bij de film. Dev Patel fungeert als Deon als geweten in het verhaal , die met louter goede bedoelingen Chappie gecreëerd heeft. Zijn vastberadenheid is bewonderenswaardig echter zijn niet al zijn acties even geloofwaardig en lijken vooral gestaafd om in dienst van het verhaal te zijn. Grootste minpunten zijn het gebrekkige gebruik van de Hugh Jackman als Vincent de jaloerse collega/concurrent en Sigourney Weaver als Michelle, de baas van het bedrijf. Hugh Jackman zit duidelijk lekker in zijn rol van badguy, hij krijgt echter te weinig inhoud mee waardoor zijn karakter het niveau bully nooit echt ontstijgt. Ook uit de rol van Sigourney Weaver als baas van het bedrijf dat de politie robots maakt wordt veel te weinig gehaald. Samen met het redelijk obligate einde en een paar plot/script foutjes zijn dit de voornaamste redenen dat Chappie de impact mist die Neill Blomkamp wel voorelkaar kreeg met District 9. Qua Special effects ziet het er allemaal fantastisch uit en de situatie rondom de criminelen en Chappie is goed uitgewerkt en zorgt ervoor dat de film wel degelijk een hart heeft. Neil Blomkamp heeft het niveau van zijn debuut helaas nog niet kunnen evenaren maar Chappie is in mijn ogen wel duidelijk een stuk vermakelijker in vergelijking met het teleurstellende Elysium en wanneer je van Die Antwoord houdt kan thuis het geluid gerust een stuk harder om extra van de filmmuziek te genieten

Extra’s:

Op de dvd vind je alleen een korte feature ‘Wij zijn Tetravaal’ waarbij de acteurs en mensen achter de schermen een praatje doen over de film en vooral de loftrompet voor elkaar opsteken. Ik persoonlijk vind het jammer dat steeds meer studio’s weinig tot geen aandacht meer geven aan extra’s op dvd’s terwijl het grote merendeel van de mensen nog altijd dvd’s koopt.

Blu-Ray extra’s:

Hierbij zit de verzamelaar gebeiteld met onder andere:

Alternatief einde

uitgebreide scenes

Chappie tot leven wekken

Wapenwedloop: Wapens en robots

en nog veel meer

kortom als je een blu-ray speler hebt ga dan voor de deze versie

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar