Site pictogram Movie Addicts

Dag 2 Imagine AFFF, Documentaires, Shorts en Mon Mon Mon Monsters!!!!!

Na de openingsavond is het altijd een kort nachtje voordat de eerste volle dag volgt, maar dat geeft niet want dan zit je er meteen goed in. Vandaag is het docudag met King Cohen en World of Darkness. Beide hebben eem onderwerp welke mijn interesse trekt en helaas worden ze rond dezelfde tijd vertoont het wordt dus een kiezen en ik weet nog steeds niet voor welke film ik ga. Op deze tweede dag duiken we ook meteen in de wereld van shorts met Shorts Sci-Fi. Zoals elk jaar kijk ik uit naar de greep van korte films waarbij de kijker meer dan eens verrast wordt en waarbij de makers met een goed idee iets moois neer kunnen zetten.

desxza

World of Darkness

Het bedrijf White Wolf creëerde met de RPG-game Vampire: The Masquerade de meest uitgebreid ontwikkelde vampiermythologie ooit. Talloze spin-offs, handboeken, games en romans later is de franchise uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Wat is World of Darkness? Waarom zette het de hele RPG-industrie op z’n kop? Deze diepgravende documentaire zoekt een antwoord op deze vragen.

Mini review

Ik heb zelf nooit echt in de wereld van RPG of Larping gezeten. Bekend met het concept was ik echter zeker wel. World of Darkness duikt in de wereld toen Vampire Masquerade de RPG eereld op zijn kop zetten. De RPG wereld zou niet meer hetzelfde zijn en deze documentaire toont hoe dat zo heeft kunnen gebeuren. Interviews met de uitgevers en de bedenker evenals werknemers en fans die Vampire groot hebben gemaakt. Maar hoe boeiend het verhaal enerzijds is de makers vergeten meer de diepte in te duiken. Met name hoe er met het spel is omgegaan en de bedenker roept eerder vragen op dan dat deze beantwoord wordt. World of Darkness schets een mooi beeld over de mensen die geraakt werden door het spel en hoe groot het op een gegegeven moment is geworden alleen de diepte ontbreekt. Een 6 omdat deze onderhoudend was maar uiteindelijk niet meer dan dat.

King Cohen

Na in de jaren zestig voornamelijk als scenarist voor tv te hebben gewerkt, neemt Larry Cohen vanaf de jaren zeventig zelf het heft in handen als regisseur en producent. Met als werkterrein New York manifesteert hij zich vooral met succesvolle blaxploitation- en horrorfilms, veelal zonder vergunning op locatie gedraaid. Sappige anekdotes te over in deze uiterst vermakelijke documentaire over een van de laatste der B-film-auteurs.

Mini review

Larry Cohen is een legende in Hollywood en deze documentaire toont waarom. Vanaf zijn jeugd blijkt Larry zeer eigengereid te zijn en bovenal heel creatief. Al vroeg begon hij met schrijven van pilots en films, maar al snel wordt duidelijk dat hij het vaak niet eens is met hoe regisseurs zijn verhalen vertellen. Larry stapt hierom ook het regievak in en later ook het produceervak puur en alleen met de gedachte zijn eigen werk te beschermen. Aan de hand van interviews met hemzelf, zijn vrouw, zijn ex-vrouw en vele bekende gezichten wordt zijn verhaal duidelijk en komt het tot leven. Precies zoals Larry dat zelf ook altijd wilde op zijn manier. Weten we na deze documentaire alles over Larry? Zoals hij zelf al zegt waarschijnlijk niet. Maar King Cohen schetst wel een prachtig beeld van een van de meest veelzijdige en originele verhalenvertellers die Hollywood rijk is en zal waarschijnlijk vele inspireren om meer van zijn werk mee te pakken hoe obscuur het ook mag zijn. 7.5 is niet minder dan terecht voor de documentaire die mij wel zal bijblijven dit jaar.

Shorts Sci-Fi

Een rits shorts welke het brede spectrum van Science Fiction beslaan en waarschijnlijk de nodige verrassingen zullen hebben.

caronte: Verrassende sci-fi waarbij een traumatische ervaring wordt verwerkt in een spetterende ruimteontsnapping kortom top vermaak

dystopian:lovesong: een heel aparte toekomst visie waarbij Game of Thrones en X-factor ook nog steeds bestaan. Wat hoor ik je denken. Ja, er zit genoeg humor en mysterie in dit filmpje met een einde die iedereen zal verbazen

exhale/expire: Sci-Fi en romatiek kunnen ook hand in hand gaan bewijst dit korte filmpje waarbij de mensheid niet meer naar buiten kan zonder zuurstof maskers en zuurstof een kostbaar goedje is

overrun: De overlevingstocht van deze mier is indrukwekkend en overweldigend mooi gemaakt, maar de grote vraag is eigenlijk waar bevind deze mier zich.

caught: In de nabije toekomst is er goud geld te verdienen met zeemeerminnen. Wanneer een man terugkomt met zijn crew besluit zijn vriendin de meermin bij haar thuis op te slaan voordat het wezen verkocht wordt met alle gevolgen van dien. Een even mysterieus als sprookjesachtige sci-fi film

The boogeys: Dit was me een vreemd filmpje waarbij een voormalige agent besluit een jongen te zoeken in een wereld waarbij aliens de dienst uit maken in zijn stad. Leuk in elkaar gezet maar net te kort om het hoge pulp gehalte volledig geloofwaardig te maken.

Mon mon mon monsters

Nadat hij op school gepest is, krijgt Lim een taakstraf samen met zijn kwelgeesten. Per ongeluk zijn ze getuige van een hit and run. Het slachtoffer lijkt een monster te zijn, dat door de groep gevangen en gemarteld wordt. Terwijl de andere monsters onderweg zijn, moet Lin beslissen of hij bij de pestkoppen blijft of zijn hart volgt. Geweldige monster- en coming-of-age-film ontmaskert dubieuze morele keuzes.

Mini review

Zo dit is een film die aankomt en dat kon ook niet anders na de introductie van de programmeur Lauren Murphy Dit is een monsterfilm maar gezien het pest thema welke als een rode draad door het verhaal loopt krijgt de film een heel andere lading waarbij je je als kijker afvraagt wie hier nou het monster is. Het verhaal is goed opgebouwd waarbij de hoofdpersoon van slachtoffer veranderd in de pester wanneer hij en zijn voormalige pesters een monster hebben gevangen. Hoe gepeste jongeren in pesters kunnen veranderen wordt op een geleidelijke manier toonbaar en ook wat dit met hem doet. Groepsdruk blijkt het sleutelwoord. Vergis je niet want aan de andere kant is dit echt een horrorfilm waarbij er de nodige bloedige slachtoffers vallen en mensen met een zwakke maag zullen hierbij eerder afhaken. De vraag blijft echter wie er daadwerkelijk de monsters zijn in deze film. Aan de andere kant is het de vraag of de liefhebbers van het betere hak en slachtwerk het psychologische aspect zullen waarderen. Ik heb echter van begin tot eind in de film gezeten (genoten is niet zozeer het goede woord) en het einde is tja in mijn ogen ijzersterk. Wat ik ook merkte is dat iedereen iets anders uit een film haalde want de mensen achter mij vonden het einde maar raar (niet opgelet bij de intro??) ik geef Mon mon mon Monsters en mooie 8,5 een aanrader voor voor wie psychologische en harde bloederige horror kan waarderen

Wat is er verder te beleven?

Elke dag komen de rits Viryual Reality films voorbij waarvan er elk uur een andere vertoond wordt. Aanraders zijn wat mij betreft uiteraard Mayhem (zie mijn recensie), Family van regisseur Veronica Kedar (welke later tijdens het festival ook te gast zal zijn zie mijn recensie) en ’s avonds Incident in a Ghostland waar Regisseur Pascal ‘Martyrs en The Tall Man’ Laugiers na afloop beschikbaar is voor een Q&A. Oja en voor de Die Hards wordt de avond altijd afgesloten met de Late Night Talkshows

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar