Site pictogram Movie Addicts

Dag 8 ImagineAFFF, Het kan alle kanten op en Nederlandse Shorts

Vandaag even heel wat anders met vooral VR filmpjes (4 stuks in totaal) en shorts van eigen bodem. Verder ga ik vooral rondkijken en een beetje polsen wat andere bezoekers, vrijwilligers en programmeurs van het festival vinden. Zoals al wel vaker gezegd is draait het festival niet alleen maar om films maar is het ook een hele beleving waarbij er naast de films nog genoeg te zien is. En als het zonnetje schijnt pak ik die stiekem tussendoor ook wel mee

VR#1

MELITA Het is 2026 en de aarde vergaat door klimaatsverandering. Anaaya, een briljante Inuit-wetenschapper, krijgt de opdracht een planeet te vinden die bewoonbaar is voor mensen. Ze wordt vergezeld door Melita, een geavanceerde A.I. die haar helpt bij haar taak. Samen beginnen ze aan een race tegen de klok om de mensheid te behoeden voor uitsterven.

Qua animatie niet het mooiste werk, maar het verhaal welke draait om overleving plus wat filosofische zelfreflectie doet je toch nadenken over de wereld en hoe wij ermee omgaan

EXTRAVAGANZA combineert 3D-animatie met live-actionbeelden in een korte, meeslepende satire. Wanneer we de film met een VR-headset bekijken, worden we een pop die gevangen zit in een ongelooflijk aanstootgevende poppenshow. In plaats van te consumeren, beleven we iets nieuws: we worden zelf ‘geconsumeerd’. We treden op voor een directeur (Paul Scheer) en worden geconfronteerd met zijn blinde vlekken en vooroordelen. Kan technologie de maatschappij ten goede veranderen, of is het gewoon een nieuwe manier om onze slechtste eigenschappen uit te vergroten? Met:Paul Scheer (30 Rock, The League, Fresh Off the Boat), John Gemberling (Broad City, Marry Me), Will Greenberg (Wrecked, Workaholics) en Annie Tedesco (Granite Flats, NCIS).

Confronterend en cynisch. En toch kon ik erom lachen. Is dat fout lachen om foute stereotypes of is het toch tijd dat we er de humor van in mogen zien en toch beseffen hoe fout het eigenlijk is?

VR#2 

REAWAKENING OF MEMORIES Een lijkschouwer weet zo net nog niet of de dood van een jonge vrouw inderdaad zelfmoord was. Hij gebruikt de allernieuwste technologie om herinneringen aan het brein van het lijk te onttrekken, waarbij hij zijn eigen leven en geestelijke gezondheid op het spel zet. Hij komt terecht in een duistere, voyeuristische fantasie, gevoed door verlangen.

Ga mee in het onderzoek en kom samen met de rechercheur tot een paar cruciale ontdekkingen. Real life en ijzersterk gebruik gemaakt van VR om de paranoia tot leven te wekken.

MICRO GIANTS Deze spectaculaire fotorealistische animatiefilm laat de kijker het ecosysteem ervaren vanuit het unieke ‘microwereld’-perspectief van insecten. Kleine bloemen zijn reusachtige bomen, bladluizen zijn monsters, grassprieten worden bossen, rotsen zijn bergen en waterdruppels zijn zo groot als zwembaden. In deze schitterende surrealistische wereld – die toch gebaseerd is op de realiteit – speelt zich een bruut en betoverend overlevingsverhaal af.

Circle of life verhaal in de insectenwereld die simpelweg mooi en  gruwelijk tegelijk is. Fantastisch mooie computeranimatie

THE OTHER DAKAR Stel je een Senegalese versie van SPIRITED AWAY in VR voor, en je hebt een idee van THE OTHER DAKAR. Een klein meisje ontvangt een boodschap en ontdekt het geheime gezicht van Dakar. Een hommage aan Senegalese mythologie en een verbluffend visueel debuut van de in Dakar gevestigde kunstenaar en ontwerper Selly Raby Kane. Deze magische 360°-film transporteert de kijkers naar een plaats waar verleden en toekomst samenkomen en kunstenaars het kloppende hart van de stad zijn.

Filosofische en vage VR ervaring waarbij de vorm een hoofdrol speelt. Machtige symbolische aankleding en intimiderende omgevingen geven meer dan eens een gevoel van onbehagen

VR#3 

ASTEROIDS!, van de regisseur van MADAGASCAR, is de langverwachte opvolger van de bekroonde VR-animatiefilm INVASION! Mac en Cheez zijn terug met hun robotmaatje Peas, en deze keer zijn ze op een gevaarlijke missie in deep space. Het gaat fout als ze aangevallen worden door tandenknarsende ruimte-kevers en woest slingerende asteroïden.

Leuk, schattig en spannend. Deze is het meest geschikt voor de kleintjes (mochten die een filmpje mee mogrn kijken)

ASHES TO ASHES,  Is een surrealistische tragikomedie in virtual reality. Op het eerste gezicht lijkt de film te gaan over een disfunctionele familie die gebukt gaat onder de bizarre laatste wens van hun onlangs overleden grootvader. Vanuit het perspectief van de urn met de as maken we kennis met de kleurrijke familieleden die elk in hun eigen realiteit lijken te leven.

Een familie zoals we geen van allen willen hebben. De gestorven man is niey voor niets blij dat hij ze nog kan kwellen met een laatste wens. Maar in hoeverre zijn deze egoistische mensen daarmee bezig? Zwarte humor met een twist

IN THE CLOUD: AFTERLIFE Begint met Theo James (Tomiwa Edun), de geniale uitvinder achter Cloud Inc., die je verwelkomt in de Cloud en je uitlegt hoe de technologie werkt die hem in staat stelt het menselijk brein in kaart te brengen. Nadat de Cloud geïntroduceerd is, zal James je een reeks vragen stellen die diep in je ziel graven en je je eigen moraal beter laten begrijpen. Met elk antwoord wordt een kleine kier wat wijder. Een visueel stimulerende reis die je de waarheid over jezelf zal tonen, of deze nou wel of niet is wat ze lijkt. De VR-ervaring, gebaseerd op de Crackle-film IN THE CLOUD, is een spectaculaire en mystieke reis met live-action acteurs, visueel verbluffende special effects en 360-sound.

Na een paar goeie vragen die je eigen morele compas ter discussie stelt gaat het filmpje los en kom je ogen tekort om alles te zien en te bevatten. Verrassend en visieel overdonderend.

VR#4

SUMMATION OF FORCE In een door de maan verlichte achtertuin zijn twee broers verwikkeld in een bovennatuurlijk potje cricket. Een verbluffend zwart-wit live-action-portret van de beweging, fysiek en psychologie van sport. Gecreëerd door fotografen Trent Parke en Narelle Autio, in samenwerking met filmmaker Matthew Bate, biedt deze Lynch-achtige VR-experience een duistere, prachtige en droomachtige metafoor voor het leven.

Een vage VR ervaring die mij niet kon bekoren

BLIND VAYSHA
Vaysha is anders dan andere meisjes: ze werd geboren met een linkeroog dat alleen het verleden en een rechteroog dat alleen de toekomst ziet. In het heden leven kan ze niet. Moet ze één van haar ogen uitsteken zodat ze in de tijdelijke realiteit van het andere kan leven? Of is ze gedoemd de wereld eeuwig te ervaren via dit verwarrende perspectief?

Blind Vaysha is ook geanimeerd en wel op een zeer bijzondere manier. Hoe de ervaring het perspectief laat veranderen is uniek en indrukwekkend en het fantastische verhaal spreekt tot de verbeelding

POTATO DREAMS Wes Hurleys surrealistische, autobiografische VR-documentaire gebruikt popcultuur om het verhaal te vertellen van Little Potato, een homoseksuele jongen die opgroeit in de Sovjet-Unie voor en na de val van het communisme.

En toen werd ik onderbroken dus deze niet af kunnen kijken.

 

Nieuw Nederlands Peil

Ik kan vliegen, Bijzonder Peter Pan-achtig verhaal welke aan het eind een andere lading krijgt.

Moon Children, muziekale eerbetoon aan de onbereikbare liefde welke door magie en de maan toch bereikbaar wordt. Heel apart met een fantastische vormgeving

Pizzamonster, leuke short over verloren liefde en de onvermijdelijkheid daarvan. Prachtige Make-Up en zeer droge humor

Fraktaal, indrukwekkend staaltje Science Fiction welke helaas teveel symetrie bevatte om echt te verrassen,

Ringo Rocket Star and His Song for Yuri Gagarin, zo wat ben ik blij dat dit nummer niet is blijven hangen. Best grappig maar fout

Word!, mooie anekdotes maar kon mij niet heel erg bekoren

The Hangman, machtige korte eerbetoon aan de bovennatuurlijk slasher.

Sandwitch, twee mannen die per ongeluk een vrouw neerschieten en dat is nog maar het begin in deze Tucker and Dale wannabe welke bijzonder grappig is dankzij de foute timing van de hoofdpersonen

Meet Jimmy, Nog zo’n sfeervolle eerbetoon aan de bovennatuurlijke slasher, wel een beetje voorspelbaar maar toch vermakelijk

Shoes, hoe een paar schoenen je de stuipen op het lijf kunnen jagen

Salvatore, rechtvaardigheid kan bloederig en keihard zijn wanneer een verzorgen te ver gaat bij een hulpbehoevende oudere man. heerlijke zwarte humor.

Kick Ass Women Panel

Van Revenge tot Prevenge en van Raw tot Wonder Woman – vrouwelijke filmmakers en vrouwelijke hoofdrolspelers staan momenteel volop in de schijnwerpers. Getuige ook het programma van Imagine 2018, is de vrouwelijke stem in genrefilm sterk en divers en laat ze zich niet inperken door genres. Voor ons Kick-Ass Women-panel hebben we enkele geweldige vrouwelijke filmmakers en experts uitgenodigd om, in het licht van de huidige status van vrouwen in genrefilm (zowel voor als achter de camera), over hun ervaringen, uitdagingen en vooruitzichten te komen vertellen. Deelnemers zijn Issa Lopez (regisseur Tigers Are Not Afraid), Veronica Kedar (regisseur Family) en Maryn Wilkinson (Assistant Professor Film Studies aan de UvA en gespecialiseerd in feministische film theorie). Gemodereerd door Hedwig van Driel (filmjournalist).

Wat valt er nog meer te beleven?

Naast  het panel worden er uiteraard ook weer twee films vertoond binnen het Kick-Ass Women programma. Family van Veronica Kedar welke ook aanwezig zal zijn voor een Q&A en het harde Revenge (check dag 2 verslag voor mini review). Er is weer een Masterclass en ditmaal gegeven door Mick Garris die maar liefst 7 werken van Stephen King naar het grote en kleine scherm vertaald heeft. The Endless, waarbij twee broers terugkeren naar de sekte waar ze ooit zijn opgegroeid, wordt vertoond incl Q&A met de makers. Vergeet verder het VR programma en uiteraard de Late Night Talkshow niet.

 

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 6

Dag 7

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar