Site pictogram Movie Addicts

Dansen op de Vulkaan (nu verkrijgbaar op dvd)

filmrecensie-dansen-vulkaan---adrienne-wurpel

Dansen op de Vulkaan is een Nederlandse film, welke een ziekte/aandoening onder de aandacht wilt brengen. Een thema welke we de afgelopen jaren al vaker terug hebben gezien zoals o.a. bij Kankerlijers.

Dansen op de Vulkaan vertelt het verhaal van Maarten (Nils Verkooien), die in zijn laatste jaar zit van de middelbare school. Maarten is dol op dansen en is ook verliefd op zijn danspartner Roxanne (Gina van Os). Maarten heeft echter ook last van een stofwisselingsziekte, welke langzamerhand zijn leven steeds meer gaat beheersen. Zijn ouders zijn gescheiden en gaan ook ieder op hun eigen manier met de zieke Maarten om. Zo is zijn moeder heel erg bezorgd en hamert op het tijdig innemen van medicijnen en het genoeg rust nemen. Zijn vader is meer een vrije geest, die Maarten redelijk vrij laat en kwaliteit van het leven boven een strak regime stelt. Maarten begint zich echter steeds meer tegen iedereen af te zetten nu zijn ziekte voor steeds meer beperkingen zorgt, waardoor hij zelfs het dansen moet opgeven.

Zoals al gezegd is Dansen op de Vulkaan niet de eerste film met een dergelijk onderwerp, maar weet zich wel te onderscheiden door zich minder op de ziekte ansicht te concentreren, maar meer op de gevolgen voor met name tieners. Nils Verkooien zet een geloofwaardige hoofdpersoon neer, waarbij alle tiener maniertjes aanwezig zijn. Van het op zoek zijn naar je plek op school en thuis naar je willen bewijzen tegenover anderen en dan met name vrienden en vriendinnen. De pijn van het steeds minder kunnen doen wordt in deze fase van het leven extra voelbaar wanneer hij zijn grootste passie moet laten varen. Ook de thuissituatie met zijn gescheiden ouders (gespeeld door Mouna Goeman Borgesius en Marcel Musters) wordt mooi weergegeven, waarbij de liefde van beide ouders op hun eigen manier voelbaar is. Verwacht geen heroïsche wederopstanding van de hoofdpersoon, want waar deze film namelijk ook aandacht voor vraagt is extra onderzoek naar de meest nare aandoeningen van stofwisselingziektes. Waarbij er genoeg patiënten hun tienertijd niet eens voorbij komen en wanneer ze dit wel doen vaak genoeg nog maar heel weinig kunnen. Het enige wat een beetje onderbelicht blijft in deze film is zijn zusje Sarah (Mees Groot) en zijn beste vriend Ramon (Tobias Kersloot), aangezien zij een van de weinige zijn op school die van zijn aandoening weten. Het spreekt voor hoofdrolspeler en medeschrijver Nils Verkooien dat hij op zo’n jonge leeftijd buiten het acteren dus ook schrijftalent heeft, want het verhaal zal vele kijkers weten te raken en voor veel tieners herkenbaar zijn. Een aanrader in de lange reeks tienerfilms die de afgelopen jaren is gemaakt en een waarvan de boodschap ook aankomt zonder melodramatisch te worden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar