Site pictogram Movie Addicts

Review De Fietser (Nu te zien bij Picl )

Review De Fietser (Nu te zien bij Picl )

Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en hoewel ik pas relatief laat leerde fietsen, tussen mijn 8ste en 9de, was ik sindsdien een fanatieke fietser tot een paar jaar geleden. Ik zeg fanatiek, maar op latere leeftijd vooral asociaal. Ja, ik ben daar eerlijk over, ik was die fietser welke regelmatig het stoepje meepakte om gewoon door te kunnen, ik was die fietser voor wie stoplichten alleen bij hele drukke kruispunten bestonden (en zelfs dan vond ik regelmatig het gaatje, Ik was die fietser die net zo hard kon gaan als een koerier en het leuk vond deze in te halen. Maar ook ik heb de frustratie gekend van een fiets die gestolen werd, lekke banden en weinig beschikbare fietspaden (iets wat nu wel redelijk veranderd was) en volledig verregend op de plaats van bestemming aankomen. Ik zag mijn fietsen vooral als de manier om snel van A naar B te komen waarbij de kick was om dit niet altijd op de meeste nette manier voor elkaar te krijgen

De documentaire De fietser volgt de verhalen van de fietser in Amsterdam en van een aantal fietsers wordt hun verhaal uitgelicht. of het nu gaat om de koerier welke de uitdaging vind om overal op tijd aan te komen en daarbij zijn remmen zo min mogelijk te gebruiken tot de mobiele fietsenmaker tot mensen die een tragischere gebeurtenis terug halen. Uit deze documentaire blijkt dat iedereen zijn eigen redenen en doelen heeft om op de fiets te stappen. Dit in combinatie met een sfeervolle soundtrack en beelden van fietsende Amsterdammers bij veelal bekende kruispunten in Amsterdam.

Er wordt een mooi beeld geschetst van de fietsende Amsterdammer, maar toch mis ik iets. Ik mis het volledige plaatje. Ik mis de student, de scholier, de asociale fietser (zoals ikzelf was) dit had voor mij een completer beeld gegeven van de verschillende soorten fietsers. Wat ik wel sterk vond is het verhaal van verlies, van de fietser welke ineens gegrepen wordt door een auto waaruit blijkt dat fietsers nog altijd tot het zwakkere verkeer behoren en je dus nog altijd moet opletten in het verkeer. Geloof me ook in mijn tijd was ik mij daarvan bewust en keek ook zeer goed uit, hierdoor slechts 1x aangereden en dat was zowaar niet eens mijn schuld. Of de Fietser voor iedereen een aansprekende documentaire is geworden durf ik niet te zeggen, maar als Amsterdammer en voormalig fanatieke fietser (nu alleen recreatief) vond ik het interessante documentaire welke me toch doet terugdenken aan waarom ik zo graag fietste en het nog steeds in mindere mate regelmatig doe.

 

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar