Site pictogram Movie Addicts

De winnaars van het Imagine Fantastic Film Festival 2022

Thema’s en highlights op het Imagine Fantastic Filmfestival

Amsterdam, 4 november 2022 – De 38ste editie van Imagine Fantastic Film Festival sluit vandaag af met maar liefst 5 award-uitreikingen: Imagine’s eigen Sea Devil (voorheen Black Tulip), de Méliès d’Argent voor de beste korte film en beste speelfilm en de Imagine Pitch Award gaat naar het beste Industry programma. De publieksprijs Silver Scream tenslotte wordt vandaag rond middernacht bekend gemaakt.

Sea Devil (voorheen Black Tulip) – Ashkal
Sea Devilis de hoofdprijs van het festival voor de beste fantastische feature film. Met de nieuwe huisstijl van Imagine heeft ook de belangrijkste prijs een andere naam gekregen. De prijs voor de beste speelfilm, voorheen de Black Tulip, heet vanaf dit jaar de Sea Devil, naar het nieuwe festivalicoon. De jury van de Sea Devil bestaat dit jaar uit scenariste Bodil Matheeuwsen, filmmaker Nico van den Brink en video- en filmessayist Peet Gelderblom.

De Sea Devil gaat dit jaar naar een genrefilm uit onverwachte hoek, waarin allegorie en verbeelding vaste vorm geven aan ontluikende hoop en vrees. Een verhaal over ontreddering na de Arabische Lente, puntig verteld in een reeks atmosferische vignetten. Gesitueerd in het niemandsland tussen wat had kunnen zijn en wat nog kan komen, waar het betonnen geraamte van het verleden in aanraking komt met het smedend vuur van de toekomst. Dit is revolutie onder constructie. Dit is… Ashkal.

Méliès d’Agent
De Méliès d’Argent wordt uitgereikt namens de Méliès International Festivals Federation (MIFF) aan de beste Europese fantastische speelfilm en korte film.

Korte film – Gnomes
De jury voor de korte film bestaat uit filmprogrammeur Mei-ling Djoa, regisseur Jörgen Scholtens en voormalig Imagine educator Anouk Balvers. De winnende korte film mag in alle opzichten fantastisch worden genoemd. De verbeelding krijgt ruim baan en spat werkelijk van het scherm. Met complimenten voor het creature design, het geluidsontwerp, de heerlijke muziek en natuurlijk het krankzinnige verhaal zelf. Is het alleen maar kolder of toch ook de nodige maatschappijkritiek? Hoe het ook zij, Ruwan Heggelman, van harte gefeliciteerd met de Méliès d’Argent voor Gnomes!

Speelfilm – Attachment
De speelfilmjury bestaat dit jaar uit journalist Alex Mazereeuw, actrice Loïs Dols de Jong en festivaldirecteur Henriette Poelman. In Attachment bouwt regisseur Gabriel Bier Gislason de spanning op en worden we geleidelijk toegelaten in de voor veel kijkers onbekende Joodse mystiek. De relatie tussen de drie vrouwen die onverwacht een leven delen, wordt bijzonder sterk en kalm opgebouwd met fantastisch spel van de drie hoofdrolspelers. Vooral Sofie Gråbøl maakt een verpletterende indruk. Attachment voelt echt, is zonder opsmuk, subtiel en met een lichtheid, maar toch prettig unheimisch. Geen grote uitspattingen, want zowel plot als cinematografie blijven klein en dichtbij de personages. Dat zij steeds gedreven zijn door het beste te willen voor een ander, maar op verschillende manieren zoekend blijven, maakt de film charmant en vaak zelfs lief. Daardoor lijkt zelfs het monster uiteindelijk bijna menselijk.

Silver Scream Award 2022 – TBA
De Silver Scream Award is Imagine’s meest beruchte en meest felbegeerde publieksprijs. Tijdens het festival kan het publiek na het kijken van een film via een stembiljet een stem uitbrengen. Rond middernacht, na de laatste telling, wordt de Silver Cream Award winnaar bekend gemaakt.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar