Site pictogram Movie Addicts

Dirty God en Cold Case Hammerskjöld in de prijzen op Movies that Matter Festival

Dirty God van Sasha Polak is op het Movies that Matter Festival bekroond met de Dutch Movies Matter Award. De jury onder leiding van Silvia van der Heijden noemt de film “een actueel maatschappelijk statement pur sang”. De film From Ghetto to Parliament ontving een speciale vermelding van de jury: “juist in deze tijd, waarin we zo’n behoefte hebben aan sterke rolmodellen, inspirerende leiders die onderdrukte groeperingen een stem geven, is deze film relevant.” 
Cold Case Hammarskjöld van Mads Brügger won het competitieprogramma Camera Justitia. “De film greep onze aandacht en liet die niet meer los”, aldus de jury onder leiding van Ivar Nijhuis.

Het Movies that Matter Festival biedt naast vele mooie films ook een uitgebreid verdiepingsprogramma met inspirerende gesprekken met gasten. Op 22 maart werd het internationale film- en debatfestival geopend met de film Goldie van Sam de Jong. Gisteren sloot het evenement met Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire van Henrik Georgsson, een intrigerend portret van de beroemde Zweedse auteur die als onderzoeksjournalist in de duistere wereld van het rechts-extremisme en neonazi’s in zijn land dook. De film legt bloot hoe het opkomende fascisme in Zweden langzaamaan genormaliseerd raakt in de huidige politiek.

Movies that Matter Festival 2019: alle winnaars op een rij

Activist Documentary Award: Ghost Fleet
Activist Human Rights Award: Activist Shakila Ibrahimkhail uit de film Facing the Dragon 

Eerder deze week werden door de jury onder leiding van Marilyn Haimé prijzen uitgereikt aan filmmakers en activisten die met hun films en werk ogen openen en onze blik op de wereld scherper stellen. In de Activist-competitie ging de Activist Documentary Award (€ 5.000) naar regisseurs Shannon Service en Jeffrey Waldron voor hun film Ghost Fleet. Activist Shakila Ibrahimkhail uit de film Facing the Dragon ontving de Activist Human Rights Award (€ 5.000).
Het Activist-programma is in samenwerking met Amnesty International.

Camera Justitia Award: Mads Brügger voor Cold Case Hammerskjöld

De Camera Justitia-jury, onder leiding van Ivar Nijhuis, reikte de Award en een geldbedrag van € 5.000 voor de beste film over recht en rechtvaardigheid uit aan regisseur Mads Brügger voor Cold Case Hammerskjöld. In deze opzienbarende documentaire probeert regisseur en enfant terrible Mads Brügger samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld te ontrafelen. Hun speurtocht leidt hen naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-topman.

Uit het juryrapport: “Cold Case Hammerskjöld heeft een krachtige boodschap en wijst op veel lastige problemen, zonder aan toegankelijkheid te verliezen: tot aan het einde zaten we op het puntje van onze stoel… De film speelt met het publiek en dwingt om na te denken.”

Cold Case Hammerskjöld is vanaf 4 april te zien in de Nederlandse bioscopen en online via Picl (distributie: Cinema Delicatessen)

Dutch Movies Matter Award: Sacha Polak voor Dirty God 

Dirty God van regisseur Sacha Polak is door de jury, onder leiding van Silvia van der Heiden, bekroond met de Dutch Movies Matter Award (€ 5.000). De film die eerder het IFFR opende, vertelt het verhaal van Jade, een jonge moeder uit Londen. Na een zuuraanval door haar ex moet ze door het leven met verminkingen op haar hals, borst, armen en een deel van haar gezicht. De brandwonden zijn geheeld, de littekens blijven.

Uit het juryrapport: “Dirty God toont hoe virtuoos ’the art of filmmaking’ kan zijn. Deze film spreekt zich op een bijzondere manier uit tegen de oppervlakkige uiterlijkheden die in een tijd van selfies en vloggers zo belangrijk lijken te zijn, door liefdevol de focus te richten op iemand die zich weet te ontworstelen aan een uiterlijke en innerlijke vernedering.”

Het Dutch Movies Matter-programma wordt mede gemaakt met steun van auteursrechtenorganisatie VEVAM Fonds.

Dirty God is vanaf 25 april te zien in de Nederlandse bioscopen (distributie: Cinéart)

 

BNNVARA-publieksprijs: Shannon Service en Jeffrey Waldron voor Ghost Fleet

Festivalbezoekers kozen de documentaire Ghost Fleet van regisseur Shannon Service en Jeffrey Waldron als favoriet. Deze opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand laat zien hoe duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten.
De BNNVARA-publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000.

Students’ Choice Award: Assia Boundaoui voor The Feeling of Being Watched 

Een jury van studenten van de Universiteit Leiden bekroonde The Feeling of Being Watched van journalist en filmmaker Assia Boundaoui met de Students’ Choice Award en een geldbedrag van €1.500. Wanneer Boundaoui de geruchten over surveillance in haar Arabische wijk in Chicago onderzoekt, stuit ze op een gigantisch, langdurig antiterrorismeonderzoek van de FBI. Hoe dieper ze graaft, des te meer ze te weten komt over de verregaande impact van de griezelige ‘Operation Vulgar Betrayal’ op de levens van haar familie en buurtgenoten.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar