Site pictogram Movie Addicts

Documentairemakers Schuldig overhandigen schuldenmagazine aan staatssecretaris Jetta Klijnsma

Sarah Sylbing en Ester Gould, Journalisten van het Jaar 2016, presenteerden gisterenavond in Theater Diligentia, Den Haag het magazine Schuldig – En nu verder.  Het magazine kwam tot stand in samenwerking met Movisie en maakt – aan de hand van inzichten van de serie, input van de tour en interviews met deskundigen, prominenten en hoofdpersonen – de balans op over de schuldenproblematiek in Nederland. En nu verder werd aangeboden aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma, voorafgaand aan de slotmanifestatie vanSchuldig on Tour. Deze tour werd gisterenavond afgesloten met een politiek debat over schuldenproblematiek in Nederland met Kamerleden van D66, CDA, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en SP.

En nu verder
Schuldig – en nu verder bestaat uit portretten van hoofdpersonen uit de alom geprezen documentaireserie Schuldig en interviews met verschillende deskundigen die tijdens Schuldig on Tour voorbij kwamen. Het magazine bundelt inzichten en draagt oplossingen aan: wat moet er de komende jaren gebeuren om de schuldenproblematiek aan te pakken? Onder andere Nadja Jungmann, Lector van het Jaar, Jesse Frederik, journalist van De Correspondent, en Nick Huls, hoogleraar Rechtssociologie, doen vanuit hun vakgebied aanbevelingen aan politiek Den Haag.

Sarah Sylbing & Ester Gould: 
‘’De mensen die in dit blad aan het woord komen hebben veel meer recht van spreken. Zij zijn ervaringsdeskundig, beroepsmatig betrokken of hebben ervoor doorgeleerd. Ons vak is verhalen vertellen, mensen ontroeren en onderwerpen op de kaart zetten. Mede dankzij ‘Schuldig’ is de problematiek inzichtelijk en bespreekbaar geworden en nu geven we het stokje graag door aan de mensen die verstand hebben van óplossingen.’’

Politiek debat
Direct na de presentatie van het magazine volgt een debat met Kamerleden Sadet Karabulut (SP), Carola Schouten (ChristenUnie), Pieter Heerma (CDA), Fatma Koser Kaya (D66) en kandidaat Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) over de aanpak van schulden in ons land. Columnisten Karim Benammar en Jesse Frederik schijnen tussendoor hun licht op de Nederlandse schuldindustrie en deskundigen als Joke de Cock en Reinier van Zutphen doen aanbevelingen. Ook gaat Hanneke Groenteman in gesprek met hoofdpersonen Dennis, Ditte, Ed, Carmelita, Will, Paul, Ron en Ramona over hun ervaringen en oplossingen naar aanleiding van de serie.  

Over Schuldig
De Human documentaireserie Schuldig heeft de afgelopen maanden veel losgemaakt: een miljoen kijkers leefden wekelijks mee met de bewoners uit de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord; de pers was lovend en regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould werden verkozen tot Journalist van het Jaar. De jury prees hen voor het aanwakkeren van een brede maatschappelijke en politieke discussie over ‘de perverse manier waarop Nederland omgaat met mensen in de schulden’. De serie leidde dan ook tot Kamervragen aan staatssecretaris Klijnsma.

Na de televisie-uitzendingen volgden debatten door het land onder de noemer Schuldig on Tourwaarbij met hoofdpersonen uit de serie, lokale politici, prominenten uit de wereld van schulden en het publiek gesproken werd over schuldenproblematiek in de rest van het land. Steeds werd weer duidelijk: er is werk aan de winkel – ook voor de landelijke politiek.

Schuldig was eind 2016 wekelijks te zien bij de Human op NPO 1. Kijk op www.schuldig.nl voor meer informatie over Schuldig en Schuldig on Tour.

Vanaf 8 maart is de dvd van de serie Schuldig verkrijgbaar via winkel.vpro.nl/schuldig/.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar