Site pictogram Movie Addicts

DVD review Diego Maradona (Nu verkrijgbaar op DVD)

DVD review Diego Maradona (Nu verkrijgbaar op DVD)

Asif Kapadia heeft als documentaire maker al een aardige naam opgebouwd met Senna, over de overleden Formule 1 coureur, en natuurlijk de Oscarwinnende documentaire Amy over de overleden zangeres Amy Winehouse. Voor deze documentaire over een van de meest legendarische als beruchtste voetbalhelden kreeg hij zelfs de medewerking van Maradona zelf als dat van een aantal mensen welke dicht bij hem hebben gestaan of nog altijd staan.

Diego Armando Maradona was een jongen van de sloppenwijken uit een echt arbeidersgezin. Als enige zoon in een gezin van 7 was al snel duidelijk dat hij een talent voor voetbal had. Na een korte introductie komen we als snel bij het moment dat Maradona arriveert in Europa bij Barcelona waar als een grote ster werd binnen gehaald. Helaas werd Barcelona niet bepaald wat beide partijen ervan verwacht hadden. Binnen een paar maanden raakte hij ernstig geblesseerd en werd er zelfs gevreesd voor zijn carriere. Eenmaal weer aan het voetballen maakte hij meer naam vanwege zijn stapgedrag dan zijn prestaties op het veld. Barcelona wist hem te slijten aan Napoli. Een ploeg welke ondanks zijn lange historie zich alleen kon beroepen op 2 bekertitels en 0 landstitels. Maradona zijn komst bracht echter iets teweeg en hij kwam ook tot steeds betere prestaties. Het resultaat: een wereldtitel met Argentinië in1986 en de dubbel in het seizoen 86/87 met Napoli wat een unicum was voor de club uit het vervloekte zuiden van Italië. De documentaire laat echter ook zien dat het niet alleen maar mooi was in die tijd. Maradona hield nog altijd van het uitgaansleven ondanks het hebben van een vriendin in Argentinië. Gevolgen waren een cocaïne verslaving, een buitenechtelijk kind en niet wenselijke banden met de plaatselijke maffia. Waar hij in die tijd nog veelal beschermd werd door de club veranderde dit nadat hij met Argentinië Italië uitschakelde op het WK in 1990. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met zijn carriere met een schorsing voor drugsgebruik welke het einde inluidde van zijn carriere.

Waar ik opgroeide met de Nederlandse voetbalhelden als Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, daar was Maradona een van de buitenlandse voetballers welke tot de verbeelding sprak. Natuurlijk kreeg ik mee over de hand van god op het WK in 1986 tegen Engeland, en ja ik had ook wel genoeg meegekregen over dat hij aan cocaïne verslaafd was geraakt en daardoor zijn carrière een naar einde kreeg. Deze documentaire geeft een beeld over de route welke hij heeft behandeld, waarbij ook duidelijk wordt dat Maradona twee gezichten kende. Namelijk Diego, de wat onzekere lieveling welke een echte familieman was en Maradona welke zich als haantje door alle moeilijke situaties heen sloeg en eigenlijk schijt had aan alles en iedereen behalve hemzelf. Het mooie aan deze documentaire is dat je naast de persoonlijke trainer van Maradona ook zijn zus, maar ook hemzelf hoort waarin hij verrassend eerlijk en hard oordeelt over een aantal van zijn eigen acties. Dit geeft een mooi beeld over zijn carrière, maar ook over wat hij teweeg heeft gebracht in Napoli en in Argentinië waar hij als voetballer ook gewoon heel veel mooie dingen heeft laten zien. In genoeg beelden is ook weer te zien wat voor een onnavolgbaar voetbal talent Maradona bezat, wat tevens de ondertitel van deze docu verklaart Rebel, Hero, Hustler, God.

Extra’s

Regisseur Asif Kapadia is door ruim 500 uur aan materiaal gegaan en daarbij is natuurlijk genoeg gesneuveld om tot dit eindresultaat te komen. In de extra’s zijn nog meer beelden te zien waardoor deze DVD voor de liefhebber zeker een must have is en ik raad ook aan om deze te bekijken

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar