Site pictogram Movie Addicts

DVD-review 10 Cloverfield Lane (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

10-cloverfield-lane-bd-3d(1)

Zoals inmiddels wel duidelijk is hint de titel naar een vervolg op Cloverfield, de found footage hit uit 2008. Na een succesvolle bioscoop release is de film nu uit op DVD en Blu-Ray wat voor en tegenstanders de kans bied de film nogmaals te beleven en mogelijk met behulp van de extra’s wat meer duidelijkheid te geven op de link met de film uit 2008.

10 Cloverfield Lane gaat over Michelle (Mary Elizabeth Winstead) die wegloopt van haar problemen en tijdens een nachtelijke rit in een auto ongeluk terecht komt. Wanneer ze wakker wordt zit ze vast in een bunker onder de boederij van het vreemde figuur Howard (John Goodman). Hij zegt haar gered te hebben van het wrak en net op tijd binnen te hebben gebracht voor het einde van de wereld. Maar ze is niet alleen met Howard ook de typische redneck Emmett (John Gallagher Jr.) heeft zich net op tijd naar binnen weten te werken. De grote vraag in de film is of Howard wel de waarheid vertelt. Is er echt iets gaande buiten? En zoja wat dan? Het feit dat Howard een vreemd figuur is met woede uitbarstingen helpt ook niet bij het wantrouwen van Michelle over de hele situatie.

Het concept van de film is redelijk simpel. Drie mensen die samen met elkaar in een bunker vast zitten en waarvan een van hen mentaal niet alles op een rijtje heeft. Dit zorgt meteen al voor de nodige drama, want Howard geeft de impressie dat hij hen vasthoud tegen hun wil in. Spanning is waar deze film het volledig van moet hebben en dat doet het ook erg goed. De dialogen, de ongemakkelijke stiltes aan de etenstafel, het wantrouwen van de personages onderling en de muziek in de film zorgen ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. De schrijvers hebben hun best gedaan en verdienen ook zeker een complimentje. Het verhaal is geschreven onder andere door Damien Chazelle (de regisseur en schrijver van Whiplash) en dat verklaart ook meteen het sterke ritme en de spanning die zich in de film bevindt. Zelfs op de wat luchtige momenten (wanneer ze een bordspelletje spelen) weten ze de spanning hoog te houden. Zo is Howard een onvoorspelbare man die van het ene op het andere moment van humeur verandert. Alle drie de acteurs spelen fantastisch, maar toch is het John Goodman die de show steelt in elke scene waar hij in zit.

Ik ben nu erg lovend over de film, maar toch heeft 10 Cloverfield Lane ook zijn minpuntjes. Zo is vooral het einde een erge tegenvaller. De film had wel even 10 minuutjes korter gemogen. Zeker omdat het einde veel mensen met gemixte gevoelens zal achterlaten. Sterker nog dit zou zomaar het ijzersterke eerste deel kunnen doen vergeten. Zelf zit ik in een grijs gebied met het einde maar voor veel mensen is het waarschijnlijk en hit or mis.

De Extra’s

De extra’s bieden wat duidelijkheid over de gedachtegang van de makers omtrend de personages en het verhaal en dan vooral het einde welke voor velen, waaronder ondergetekende, een teleurstelling was. Aan bovenstaande recensie van Maurits van de Wal heb ik verder niets toe te voegen behalve dat de extra’s misschien wat waarde toevoegen aan het einde. Of je het er nou mee eens bent of niet ik snapte de bedoeling wel, misschien lag het gewoon aan de uitvoering van de laatste akte. Verdere extra’s gaan over het ontwerp van de Bunker wat op zich leuk is maar verder niet bijzonder.

Trailer

 

Met dank aan Maurits van der Wal voor zijn eerdere recensie

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar