Site pictogram Movie Addicts

DVD Review A Quiet Place (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

DVD Review A Quiet Place (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

2018 is tot nu toe een goed jaar voor de horror liefhebbers. Hereditary was natuurlijk een absolute indie-hit, maar ook A Quiet Place had het heel goed gedaan in de bioscoop en bij critici. Helaas was het mij qua tijd niet gegeven om deze in de bioscoop te kijken (en raakte alleen maar geirriteerder van elke keer de vraag heb jij hom NOG steeds niet gezien) gelukkig komen de films ook uit op DVD en dus werd mijn vriendin het slachtoffer om de film samen met mij te kijken. Slachtoffer? Ja, aangezien zij na haar zwangerschappen het horrorgenre niet meer zo goed verdraagt.

Het is stil, doodstil in de bossen waar een man en vrouw wonen met hun twee kinderen. Dat is om een reden, want er huist iets gevaarlijks in de bossen waarbij elk geluid dat je maakt dodelijk kan zijn. Helaas, wordt het voor dit gezin steeds lastiger om volledig geluidloos te leven en een confrontatie met de dodelijke wezens lijkt onafwendbaar.

Des de minder je van het verhaal weet des de beter, en godzijdank wist ik bijzonder weinig waardoor je veel meer mee gaat in het verhaal. Het gegeven is natuurlijk al sterk maar vraagt normaal gesproken om heel veel uitleg over hoe het zover heeft kunnen komen en hoe onze hoofdpersonen tot deze oplossingen zijn gekomen. In plaats van zich te concentreren op het uitleggen van de situatie focust het verhaal zich op het gezin van real time hubbies Emily Blunt en John Krasinski en de onderlinge relaties. Hierdoor ga je als kijker nog meer meeleven met het gezin en wordt de situatie waarin zij (over)leven nog schrijnender. Dat John en Emily beide goed kunnen acteren was ik al langer van overtuigd, maar de grote verrassingen zijn toch wel de kinderen welke de toch zeer lastige taak hebben gekregen om ten alle tijden behoedzaam en angstig te zijn en wanneer het moet ook dapper en dat zonder al te clichèmatig te worden. De opbouw van de film is ijzersterk en wanneer er uiteindelijk toch een beetje wordt gepraat is dat stiekem gewoon heel jammer, maar wees gerust want het is ook weer niet zo dat de film in een keer in een grote dialoog verzand. Het einde is ijzingwekkend spannend hoewel je als kijker eerder richting de oplossing wordt gestuurd blijft het de vraag in hoeverre het gezin dit ook gaat inzien. Dat de film op het einde iets uit de bocht vliegt zal menigeen dan wel voor lief nemen aangezien je hiervoor al meer dan 1,5 uur in spanning hebt gezeten.  Er moet wel gezegd worden dat Emily blunt ervandoor gaat met werkelijk de meest ijzingwekkende scène van de film en beide kinderen spelen hun rollen dusdanig sterk dat zij ook enkel als pluspunt dienen. Hoofdrolspeler John Krasinski heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt door dit project als zijn debuut te gebruiken als regisseur en dan ook nog eens tegenover zijn vrouw Emily Blunt. Hij heeft echter goed gekeken naar de sterke punten van het verhaal en door zich daar op te focussen is A Quiet Place de film geworden welke wereldwijd een hit werd. Er zijn genoeg voorbeelden geweest in het verleden waar deze opzet van acteur die zichzelf en/of vrouw regissert niet bleek te werken. Maar John mag van mij absoluut blijven regisseren. Ik zeg ga dat zien en doe dat vooral in het donker met je geluid hard zodat elk geluid je daadwerkelijk ook op de kast zal krijgen.

Extra’s

De making of wilde ik wel heel graag zien om een aantal dingen opgehelderd te krijgen en zie daar ik was nog meer onder de indruk over hoe het project zich ontwikkeld heeft. Hoeveel aandacht er in de productie en casting is gestoken. Het lef van John Krasinski om niet alleen de hoofdrol te spelen maar ook mee te schrijven en te regisseren. Oftewel wanneer je van de film genoten hebt zal je de de making of zeker kunnen waarderen waarbij je misschien nog wel meer bewondering krijgt voor het eindproduct.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar