Site pictogram Movie Addicts

DVD review Alien: Covenant (nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

DVD review Alien: Covenant (nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Nadat Ridley Scott een paar jaar geleden met Prometheus kwam en specifiek vermeldde dat dat geen Alien film was probeerde hij het grote publiek deels te misleiden. Deels omdat we op het einde natuurlijk werden verrast met * spoiler alert* een alien. Nu komt Ridley daadwerkelijk met een opvolger welke de naam Alien wel mag dragen en uiteraard werd er wereldwijd reikhalzend naar uitgekeken, maar was dat ook terecht.

De Covenent is een kolonie ruimteschip op weg naar een planeet ver weg van de aarde om een nederzetting te bouwen. Wanneer een storing ervoor zorgt dat de bemanning eerder moet ontwaken uit hun ruimte coma verliezen zij echter hun kapitein. Door een opgevangen bericht besluit de nieuwe gezagvoerder een andere planeet te bekijken. Eenmaal op deze planeet lijkt deze ideaal voor mensen om op te leven. Lijkt, want al snel blijken de bemanningsleden op de planeet groot gevaar te lopen. Nu is het zaak om weg te komen zonder dat een van de monsters mee kan komen op het schip en de kolonie in gevaar brengt.

Het plot is simpel en in feite was dit ook het geval bij vooral de eerste twee Alien films. Grootste verschil is de uitwerking, want in dit geval zie ik liever nog Alien 3 en Alien: Resurrection welke tot nu toe de mindere delen waren van de reeks. Het grootste probleem is dat het script vol onlogische handelingen zit van in feite zeer pragmatische mensen, want dat behoren wetenschappers in eerste instantie te zijn.  Het besluit om in eerste instantie af te wijken van het originele plan en de andere planeet te onderzoeken kan nog verdedigd worden maar alles wat daarna gebeurd is een aan eenschakeling van horrorclichés inclusief de geen seks regel die maar weer eens duidelijk wordt. Daarbij moet gezegd worden dat het wat het bloederige betreft best een heftige Alien film genoemd mag worden. Het is alleen jammer dat door het slappe script het nergens echt spannend wordt, sterker nog als kijker zie je elke ‘verrassende’ wending al van mijlenver aankomen. Het is dan ook jammer dat de cast welke de kans krijgt wel nog wat van zichzelf te laten zien redelijk in vorm is. Michael Fassbender zet weer uitstekend een androïde neer en de wisselwerking met Katherine Waterston als Daniels, werkt goed. Feitelijk is de verhaallijn rondom David het best uitgewerkte aspect van de film. Het is ook verrassend om Danny McBride in een serieuzere rol te zien dan de eeuwige vuilbekkende lolbroek die hij normaliter speelt. Helaas krijg je van een groot deel van de bemanning heel weinig mee waardoor het mij in ieder geval weinig kon schelen hoe het met hen afliep. Zoals al gezegd valt het wetenschappelijke aspect zwaar tegen en zijn de Xenomorphs wel heel snel ontwikkeld. De spanning zoals vooral in de eerste twee delen is helaas ver te zoeken en ook het gegeven van de nieuwe planeet en diens geschiedenis wordt maar matig uitgewerkt buiten dat het er visueel fantastisch uitziet. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar aan de andere kant van Ridley Scott de man achter het origineel en zoveel andere klassiekers had meer verwacht mogen worden dan dat Alien: Covenant nu bewerkstelligd.

Extra’s

Wat betreft de extra’s vallen deze op de dvd nogal tegen. Met de standaard Commentary  en de Phobos short over het selectie proces van de crew is niets mis mee, maar hier blijft het ook bij.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar