Site pictogram Movie Addicts

DVD review American Made

DVD review American Made

Tom Cruise had alweer een paar missers op zijn naam met Jack Reacher 2: Never go Back en The Mummy (welke ik stiekem wel een beetje vermakelijk vond maar nog altijd een stuk minder dan die met Brendan Fraser een kleine twintig jaar geleden). Met American Made kiest Cruise weer voor een andere weg aangezien het verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd.

Barry Seal is een ervaren piloot welke zich overduidelijk verveeld in zijn huidige baan. Dan wordt hij benaderd om te gaan vliegen voor de C.I.A.. Wat begint als spionage vluchten waarbij hij foto’s van milities maakt veranderd al snel in hele andere opdrachten. Barry zijn gewaagde vluchten vallen echter ook op bij lokale drugsbaronnen. Barry wordt benaderd om cocaïne naar de VS te vliegen en in zijn enthousiasme stemt hij hier ook nog mee in. Wanneer de C.I.A. hierachter komt lijkt dat het einde voor voor Barry, maar niets lijkt minder waar. In de strijd tegen communistische leiders uit Zuid en Midden Amerika zien zij in Barry de ideale partner om in het geheim wapens daarheen te brengen terwijl hij vele kilo’s cocaïne mee terug neemt naar Amerika. Ondertussen blijkt sky the limit voor Barry en zijn gezin, maar hoe lang kan deze levensstijl goed gaan?

American Made straalt net als The Wolf of Wall street een echt jaren ’80 sfeertje uit en met Tom Cruise als stralend middelpunt wint de film alleen maar aan kracht. De film is heel luchtig van toon en ondanks een paar spannende en wat duistere momenten wordt het nergens zwaar terwijl je als kijker weet dat het wel fout moet gaan voor hoofdpersoon Barry. Tom speelt de hoofdrol zoals hij dat kan als iemand die groter is dan het leven, maar met een goed hart. Het is aan het hele team te danken dat de toon van de film zo licht blijft. Regisseur Doug Liman weet het geheel zo te serveren dat deze op waarheid gebaseerde film als een avontuur aanvoelt. Het tempo ligt hoog en alle bijrolspelers werken uitstekend als aangevers voor de excellerende Tom Cruise. Hierbij vallen vooral Domnhall Gleeson als agent Monty Schafer en Sarah Wright als vrouwlief Lucy Seal. Het leuke en verrassende is dat je als kijker regelmatig met ongeloof zit kijken naar dingen die daadwerkelijk zo gebeurd zijn en wat de invloed is geweest van Amerikaanse diensten bij opstanden, illegale wapenhandel en drugshandel. American Made is zo een film waar je met verbazing zit te kijken en door het tempo en speelduur meer aanvoelt als een avonturen film dan een dramatisch politiek misdaad verhaal welke het eigenlijk zou moeten zijn en als je het mij vraagt is dat een groot pluspunt.

.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar