Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Annihilation

Annihilation kende op zijn zachtst gezegd een aparte aanloop. Alex Garland scoorde met Ex_Machina een scifi indie hit welke naast zijn eigen nominatie Oscargoud opleverde voor de visuele effecten. Daarnaast had Alicia Vikander voor deze film haar Oscar moest krijgen en niet voor The Danish Girl, maar dat is mijn persoonlijke mening. Alex bewees niet alleen goede scripts te kunnen schrijven, maar deze verhalen ook in films om te kunnen zetten. Des de verrassender was het dat Annihiation in eerste instantie op Netflix werd uitgebracht. Nu de film toch zijn weg heeft gevonden op DVD en Blu-Ray besloot ik er toch nog over te schrijven

Lena is een wetenschapper en voormalige soldaat welke voor een zware keus wordt gesteld. Wanneer haar man dodelijk gewond uit het quarantaine gebied ’the Shimer’ komt. Hij blijkt wel de enige overlevende geweest te zijn. Lena besluit samen met een team vrouwen het gebied in te gaan om uit te vinden wat er binnen dit gebied gebeurd en uit te zoeken hoe ze dit groeiende gebied kunnen stoppen voordat het daadwerkelijk een gevaar voor de aarde begint te worden.

De samenvatting lijkt een standaard science fiction thriller, Annihilation is echter alles behalve dat. Het is een ontdekkingsreis door een buitenaardse wereld welke ontstaan is op aarde en zorgt voor psychologische en filosofische vraagstukken. Het helpt hierbij dat cast uit zeer sterke vrouwen bestaat in sterke vrouwenrolllen. Alex Garland bewijst wederom een begenadigd schrijver te zijn met een bijzonder verhaal en een originele visie. Hierbij mocht hij met een groter budget werken dan met zijn grote doorbraak Ex_Machina. War betreft vormgeving is dat er zeker van af te zien. De Shimmer zoals het gebied genoemd wordt waar de vrouwen doorheen reizen is mysterieus, machtig mooi, en dodelijk tegelijk. Als kijker wordt je net als de karakters regelmatig verrast door verschillende gebeurtenissen. Ook de wisselwerking tussen de vrouwen zorgt ervoor dat de film naarmate deze vordert alsmaar spannender wordt en tegelijk mysterieuzer. Wie gaat het overleven? wat is de Shimmer? en hoe gevaarlijk is het? Maar ook het filosofische karakter van hoofdrolspeelsters Nathalie Portman en Jennifer Jason Leigh zet de kijker aan het denken en meerdere malen op het verkeerde been. Annihilation moet je meemaken en dan nog een keer en nog een keer en nog een keer en dan kom je tot de ontdekking dat Alex Garland een van de sterkste Science Fiction filmmakers is van deze tijd.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar