Site pictogram Movie Addicts

DVD-Review Anomalisa

anomalisa-bd-3d(1)

Een van de meest bijzondere producties van het afgelopen jaar is zonder meer Anomalisa geweest. Alleen de trailer al deed me verbaast staan van de kwaliteit van de stop motion kwaliteit en daarbij staat schrijver en regisseur Charlie Kaufman altijd garant voor een bijzonder verhaal.

Michael Stone is een succesvolle, maar eenzame man. Hij is op een beurs voor klantenservicemedewerkers in Cincinnati waar hij zal spreken. Bevangen door eenzaamheid doet hij eerst een poging om met een oude bekende in contact te komen. Nadat dit jammerlijk mislukt komt hij in contact met Lisa, een teamleidster van een bedrijf uit Akron die ook aanwezig is op de beurs. Is zij de liefde van zijn leven? Bevrijdt zij hem uit de dagelijkse sleur van werk en gezin waarin hij verstrikt en verstikt is geraakt?

Anomalisa is wat je noemt animatie voor volwassenen op een zeer hoog niveau. De stop motion animatie ziet er adembenemend mooi uit waarbij het surrealistische uiterlijk van de poppen iets extra’s toevoegt aan het geheel. Hoewel het duidelijk poppen zijn doen de figuren het meest aan echte mensen denken dan wat ik ooit eerder op animatiegebied heb gezien. Buiten de beeldenpracht wordt er een hedendaags verhaal vertelt over een man wat probeert te ontkomen aan de dagelijkse sleur dat hem volledig lijkt af te stompen voor alles om zich heen. Dit wordt onder andere duidelijk wanneer hij in Cincinnati een cadeau gaat kopen voor zijn zoon. Ook de innerlijke strijd welke wordt uitgebeeld in de mensen om Michael heen draagt bij aan de aparte sfeer die de film uitstraalt. Regelmatig vraag je je als kijker af wat er nu echt is (ondanks dat het animatie is) en wat droomt hij of speelt zich af in zijn hoofd. Anomalisa past wat dat betreft uitstekend in het rijtje van films waaraan Charlie Kaufman eerder aan heeft meegewerkt zoals Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Synecdoche, New York. Anomalisa nodigt daarbij uit om vaker te zien omdat je elke keer weer andere dingen gaat ontdekken over het universum wat gecreëerd is door Charlie Kaufman. Anomalisa is een lust voor het oog met een bijna vervreemdend verhaal dat dichter bij de realiteit ligt dan menigeen in eerste instantie zou denken.

Extra’s:

De 2 extra’s op de DVD zijn wat je noemt de moeite waard. Met Intimacy in Miniature gaat men in op de meest intieme scene van de film wat bijzonder veel werk met zich meebracht. Het resultaat mag er wezen en de making of hiervan doet je de makers nog prijzen voor hun inzet.

The Sound of Unease vertelt over hoe ze met het geluid om zijn gegaan in de film en ook daar hebben de makers hun eigen route bepaald om een zo uniek mogelijk stijl te bewerkstelligen. Kortom de extra’s voegen in het geval van Anomalisa echt wat toe aan het geheel.

Trailer

900

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar