Site pictogram Movie Addicts

DVD-review Brooklyn ( Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

brooklyn_56170960_ps_1_s-low(1)

Een van de films die eerder dit jaar op vele awardshows de nodige nominaties wist te scoren, maar bijna net zo vaak misgreep was Brooklyn. In de bioscoop waren we al onder de indruk van deze ingetogen en mooie verfilming welke misschien nu thuis nog beter tot zijn recht komt.

Eilis Lacey (Saoirse Ronan) is een jonge Ierse immigrante die rond 1950 in Brooklyn haar weg probeert te vinden. Aangetrokken door het veelbelovende Amerika verruilt Eilis het comfort van het huis van haar moeder in Ierland voor de oevers van New York. De heimwee verdwijnt snel wanneer Eilis wordt bedwelmd door de liefde. Maar haar nieuw gevonden geluk wordt al snel verstoord door haar verleden en Eilis zal een keuze moeten maken tussen twee landen en twee verschillende levens.

Heeft Brooklyn het meest originele en verassende verhaal? Nee, maar daar gaat het bij een film als deze ook niet om. Het gaat om het verhaal, de geloofwaardigheid van de karakters en of je meegenomen wordt in de tijdsgeest waarin de film zich af speelt. Op al deze punten weet Brooklyn zeer hoog te scoren. De film ziet er van begin tot eind authentiek uit en ademt een jaren 50 sfeertje uit zoals je maar weinig ziet. Het verhaal komt met genoeg ontwikkeling voor de hoofdrolspeelster waardoor je als kijker snel met haar gaat meeleven wanneer zij eerst de grote stap waagt door naar Amerika te gaan. Ook alle aanpassingsproblemen, terwijl heimwee naar Ierland ook parten speelt, komen overtuigend over. Het is dan ook aan hoofdrolspeelster Soiarse te danken dat dit niet een zoetsappig comming of age verhaal wordt, maar meer een biografische film over de ervaringen van een Ierse immigrante in het Amerika van de jaren 50. Hierbij wordt zij gesteund door zowel de jonge cast als de ervaren krachten als Julie Walters en Jim Broadbent. Regisseur John Crowley geeft hiermee zijn visitekaartje af, net als de cast waarbij geen enkel lid van overacting beschuldigd kan worden. Nee, Brooklyn is geen overdonderend drama geworden, maar weet wel een meeslepend verhaal overtuigend te vertellen waardoor je vanaf minuut een met de hoofdpersoon gaat meeleven. Daarbij wordt je als kijker meegenomen in al haar verdriet en vreugde en zie je haar veranderen in de vrouw die ze aan het einde van de film geworden is. Een aanrader voor filmliefhebbers en romantici, want voor de zwijmelaars valt er ook genoeg te genieten zonder dat het te zoetsappig wordt. Ideaal film voor thuis ook al zijn we zomers liever buiten is dit een mooi alternatief om thuis van te genieten bij de mindere dagen.

Heel jammer is dat er geen extra’s op de DVD zit terwijl een verhaal als dit met de vormgeving en het feit dat deze op een boek gebaseerd is toch genoeg stof geeft voor een paar interessante extra’s.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar