Site pictogram Movie Addicts

DVD-review Concussion (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

 

Concussion moest Will Smiths nieuwe gooi naar Oscar goud worden, maar werd uiteindelijk ondergesneeuwd door titels als The Revenant, The Big Picture, Steve Jobs en Spotlight. Of dit terecht was konden wij nu pas beoordelen, maar het onderwerp zal mede in Amerika nog altijd een gevoelige snaar raken aangezien dit over een van de grootste misstanden gaat in de, in hun ogen, mooiste sport die er is.

Dokter Bennet Omalu (Will Smith) is werkzaam als autopsie specialist in een vooraanstaand ziekenhuis in Pittsburg. Dokter Bennet staat bekend als een leergierige en bekwame arts bij zijn leidinggevende, maar wordt door collega’s ook vaak als lastig bestempeld. Wanneer een voormalige American Footbal held op zijn autopsie tafel komt te liggen begint er iets te knagen bij Bennet. De doodsoorzaak is niet het raadsel. Nee, het waarom is de grootste vraagteken. Waarom zou een voormalige sportheld, die de wereld aan zijn voeten had en gelukkig getrouwd was met kinderen, voor zijn 50ste volledig de weg kwijt raken met uiteindelijk zelfmoord als gevolg? Dokter Bennet doet een schokkende, maar anderzijds logische ontdekking en wordt met zijn bevindingen ook gepubliceerd bij vooraanstaande bladen. Hierdoor komt hij lijnrecht tegenover de NFL te staan, de grootste sportindustrie die Amerika kent.

Concussion is wat je noemt een klokkenluider film zoals we de afgelopen jaren er wel meerdere van hebben gezien en waarbij er meerdere goede zaken hadden gedaan bij het awardsseizoen en aan de kassa. Conscussion wist bij beide geen potten te breken en dat is eigenlijk best zonde. Niet dat Concussion een meesterwerk is, maar het verhaal en de cast verdiende beter. De ontdekking op zich kan niet zozeer baanbrekend genoemd worden, in alle eerlijkheid elk weldenkend mens met een beetje medische kennis had tot de conclusie gekomen dat de klappen die de hoofden van NFL spelers oplopen niet bepaald goed voor de gezondheid zijn. Erg schokkende dat een miljardenindustrie hun uiterste best doet om dit na de publicatie onder de tafel te schuiven is ook niet echt verrassend. Nee, het hardste moment is wanneer de baas van Bennet, Dokter Cyril Wecht, onder druk wordt gezet door de FBI. Dat de staat zich hier op een negatieve wijze mee bemoeide had in een film als deze meer aandacht verdiend en had het geheel misschien ook meer gewicht gegeven. Ook een duidelijker beeld over wat er in de top van NFL afspeelde had de film mogelijk goed gedaan en misschien meer spanning meegegeven. Het ongeloof over de wegwuifpolitiek, ook wanneer mensen vanuit de NFL zelf een de bel gaan trekken, wordt echter wel duidelijk voelbaar. Het blijft voor de rest vooral een David vs Goliath verhaal, welke dankzij de sterke acteerprestaties wel degelijk overtuigd. Will Smith speelt met overtuiging de rol van Dokter Bennet inclusief overtuigend accent. Hij krijgt hierbij uitstekend tegenspel van zowel Albert Brooks als dokter Wecht en Alec Baldwin als dokter Bailes. De opbouw zorgt er voor dat het geheel nergens saai wordt en ondanks dat het geen meesterwerk blijft dit een boeiende film waarbij Will Smith weer laat zien meer dan alleen in blockbuster te kunnen spelen.

Extra’s

Een terugblik over de gebeurtenissen in de film door de echte personen. Het is leuk om te zien dat hoewel Will Smith in het echt totaal niet op de hoofdpersoon lijkt maar wel zijn essentie en accent zeer goed wist over te brengen. Leuk om te zien maar net als de film mist de impact en toegevoegde waarde.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar