Site pictogram Movie Addicts

DVD review De Beroemde Bereninvasie van Sicillië

DVD review De Beroemde Bereninvasie van Sicillië

Afgelopen jaar had ik genoeg vermakelijke animatiefilms gezien, maar toch nog best wel wat gemist. Een daarvan was de Beroemde Bereninvasie van Sicilië welke was uitgebracht door Cinéart. Gelukkig is de film nu uit op DVD en is daar de herkansing, ook om te zien of er dit jaar nog meer films gemist waren door de jury’s van de grote awardshows.

Een reizende verhalenverteller zoeken hun heil in een grot waar zij een beer tegen komen, en besluiten hem het verhaal van de beroemde bereninvasie vam Sicillië te vertellen. Leonzio de berenkoning trekt met zijn berenvolk erop uit om zijn zoon terug te vinden. De beren moeten vele obstakels ontberen tot ze zijn zoon terugvinden. Het komt zelfs zover dat Lorenzio zich tot leider van het eiland kroont waarbij de beren en mensen samen een leven opbouwen, maar wat als de beren steeds meer menselijke trekjes beginnen over te nemen?

De film is gebaseerd op een kinderboek van Dino Buzzati, en na het zien van deze film dacht ik alleen maar ‘had ik dit boek maar ook gehad in mijn kindertijd’ Het verhaal is fantasierijk, maar nergens kinderachtig en heeft meerdere moralen spelen welke elk weer door andere generaties opgepikt zullen worden. Zo zullen de kinderen zich meer focussen op het avontuurlijke en sprookjesachtige karakter van de film, terwijl volwassenen juist het ecologische aspect meer zullen oppikken. Het geen wat bij blijft voor alle generaties is het avontuur en de prachtige animatie waarmee dit verhaal tot leven wordt gebracht, waarbij dier, mens en mythische wezens bij elkaar gebracht worden. Als ik een kanttekening mag maken waaraan ik mij op zich niet aan stoorde is dat de mensen zelf zijn getekend in verschillende stijlen terwijl de beren wel een uniforme stijl houden. Het verhaal blijft zich vanaf het begin ontwikkelen en licht zowel de licht als de duistere klanten toe waarbij de mythische wezens best eng kunnen overkomen voor de allerkleinste (vandaar de leeftijdswaarschuwing vanaf 6 jaar) Net als bij Ruben Brandt behoort deze film tot de gemiste kansen bij de nominaties welke er bij de Oscars en Golden Globes waren uitgedeeld.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar