Site pictogram Movie Addicts

Dvd review De Notenkraak

notenkraak_3

De notenkraak is niet de eerste animatie met dieren in de hoofdrol en ook het thema waarin dieren een voorraad moeten zien in te slaan voor de winter is ook niet heel origineel. Waar het bij dit soort films om gaat is vooral of het werkt en of het avontuur goed overkomt.

Wanneer de ondeugende eekhoorn Surly per ongeluk de wintervoedselvoorraad van alle parkdieren laat opbranden, moet hij het park verlaten. Om zich alleen te redden in de stad bedenkt hij, samen met zijn trouwe rattenvriend Buddy, een plan om een notenwinkel te beroven. In de kelder liggen genoeg nootjes om maandenlang van te eten. Wanneer het duo ontdekt wordt door Sally, een andere eekhoorn van het park, besluit hij toch samen te werken en een deel af te staan aan de parkdieren. Er zit echter wel druk achter de kraak aangezien de eigenaren een eigen kraak aan het opzetten zijn wat nog wel eens roet in het eten van de knaagdieren kan strooien.

De Notenkraak straalt van af het eerste moment plezier uit met de vrijgevochten en ondeugende Surly. Het is dan ook wachten tot het fout loopt en hij zijn plek in het park dus kwijt raakt, ook zijn eerste ervaringen in de stad en hoe hij de notenwinkel ontdekt loopt precies zoals je zou verwachten. De makers hebben echter het idee gekregen om de kraak van de schurken ook een prominente plaats in het verhaal te gunnen en dat had nou niet gehoeven. Niet alleen voegt het weinig toe, het is ook verreweg het zwakste gedeelte van de film en leidt alleen maar af van waar het eigenlijk over moet gaan, het avontuur van de dieren. Hierbij zitten naast humor, actie en spanning ook een moraliserende boodschap in verstopt over vriendschap en vertrouwen. Alle dieren hebben een duidelijke persoonlijkheid, welke ook goed overkomt in het stemwerk van de acteurs. De humor varieert van slapstick tot verwijzingen naar kraakfilms zoals er zovelen voor volwassenen gemaakt zijn. Juist hierom is het jammer dat de makers de verhaallijn van de boeven zo groot hebben laten worden en niet verder zijn gaan uitweiden over de situatie van de dieren. De wendingen die nu in het verhaal zitten komen zo gemaakt over, waardoor de film voor volwassenen gewoon minder leuk wordt. De kids zullen zich echter uitstekend vermaken met dit avontuur en de leuke hoofdpersoon Surly en zijn veelal klungelige vrienden. Het is alleen jammer dat er niet meer is gedaan met zijn maatje Buddy de rat welke niet kan praten. De Notenkraak is wat dat betreft een leuke film voor thuis, waar de kinderen zich op een regenachtige dag goed mee zullen vermaken.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar