Site pictogram Movie Addicts

DVD review De Surprise ( verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Untitled(19)

De Surprise was eerder dit jaar een van de laatste titels welke door het inmiddels failliete A-Film uit zijn gebracht. Met hoofdrolspellers Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge en Oscar winnaar Mike van Diem in de regiestoel kon dit niet anders dan een bijzondere productie worden welke gepresenteerd werd als de meest verrassende romantische komedie van het jaar.

Het verhaal begint met Jacob (Jeroen van Koningsbrugge), wie blijkbaar zonder emotie zijn moeder verliest. Jacob lijdt toch onder zijn eigen emotieloze bestaan en besluit er een eind aan te maken. Na meerdere mislukte pogingen komt hij per toeval in contact met een reisbureau gespecialiseerd in enkele reisjes. Hij maakt gebruik van hun diensten, waar hij Anna (Georgina Verbaan) ontmoet, welke ook klant is bij hetzelfde reisbureau. De twee bouwen stiekem een band op waarna de twijfel toe slaat. Hebben ze een fout gemaakt? En valt de enkele reis nog te cancelen?

De Surprise is wat je noemt echt een surprise van Mike van Diem, welke na zijn Oscar winnende Karakter geen avondvullende film meer gemaakt heeft. Aangekondigd als de meest verrassende romantische komedie van het jaar doet de film eigenlijk te kort en zal velen ook met vraagtekens hebben achtergelaten wie gewend zijn aan Amerikaanse romantische komedies. Geen grootse gebaren, stoere mannen die een klein hartje blijken te hebben of vrouwen die in eens het licht zien wanneer hun droomman niet hun droomman blijkt te zijn. Nee, De Surprise overtuigd ondanks zijn bizarre uitgangspunt in zijn echtheid. Vanaf de eerste toevallige ontmoeting, naar het elkaar opzoeken tot aan de liefdesverklaring, alles voelt echt aan en daarbij zal je als kijker ook nog eens verrast worden door een sterk script en uitstekende acteurs. Georgina Verbaan, die niet geheel onterecht een Gouden Kalf won voor haar rol, overtuigd als de vrijgevochten Anne die klaar is met het leven. Jeroen van Koningsbrugge, wiens bijzondere rol volledig over het hoofd gezien is bij de Gouden Kalveren, speelt een van zijn meest bijzondere rollen tot nu toe en bewijst, naast een begenadigd komiek te zijn, ook steeds meer over een groot acteertalent te bezitten. De klik tussen die twee is vanaf moment 1 voelbaar, maar wordt niet overhaast tot leven gebracht in het verhaal. Tel daarbij een vermakelijke groep bijrol spelers op, waarbij Jan Decleir weer een mooie rol toevoegt aan zijn al imposante repertoire en Pierre Bokma de lachers op zijn hand krijgt als bekrompen bewaker. Na het zien van De Surprise kan ik het alleen maar jammer vinden dat het zo lang heeft moeten duren eer Mike van Diem een opvolger maakte voor zijn meesterlijke Karakter. De surprise zal bij vele misschien minder indruk maken als die Oscar winnende titel, maar De Surprise was voor mij de meest verassende film van het jaar, waarbij de productie bijna on-Nederlands goed in elkaar zat. Een aanrader voor iedereen die een goede film kan waarderen die duidelijk anders is dan wat je zou verwachten van het genre.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar