Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Early Man (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

DVD Review Early Man (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Klei-animatie is een kunst op zich en Aardman studio’s is wel leading op dat gebied. Met klassiekers als Chicken Run en Wallace and Grommit op hun naam plus Shaun the Sheep en Timmie scoren ze al jaren met sterke titels zowel in de bioscoop als op TV. Met Early Man koos de studio een thema uit welke in Europa natuurlijk hoge ogen kon gooien aangezien voetbal hier de Nr1  sport is.

Dug behoort tot een stam holbewoners, en niet zomaar een stam, zij komen erachter dat zij de laatste zijn van de stenentijdperk. Wanneer zij verdreven worden van hun gebied door mensen uit de bronzentijdperk daagt Dug ze uit voor een wedstrijd. Wanneer zij winnen krijgen zij hun bos terug en anders moet zijn stam werken in de mijnen. Het gaat om een potje voetbal, de sport welke door zijn voorouders is uitgevonden maar door de nieuwe mens is verbeterd. Zal het Dug lukken zijn stam zover te krijgen om niet alleen mee te doen maar ook om het onverslaanbare team van de tegenstander te verslaan?

Early Man bezit dezelfde soort humor welke we gewend zijn uit de eerdere films van Aardman studio’s. En wat betreft de kleianimatie is dit weer van een zeer hoog niveau waarbij men weer leuke details heeft verzonnen om het tijdperk leuk aan te kleden. Van de mini krokodillen die als wasknijpers dienen naar reuzeneenden, maar ook hoe de supporters aangekleed zijn in het stadion en jawel voetbalplaatjes van de beste voetballers. Op deze manier blijft de film in de sfeer van de  oudheid maar komt het geheel toch modern over. Het stemwerk is zoals bij alle films regelmatig hilarisch te noemen waarbij in de engelse versie Tom Hiddleston zich overduidelijk heeft uitgeleefd als Lord Nooth in een dick aangezet soms onverstaanbaar frans accent, maar ook Maisy (Game of Thrones) Williams mocht los gaan met Goona welke weer een soort Noors dialect sprak. Ook in het Nederlands zijn de stemmen leuk ingesproken al heeft Goona daarbij minder een accent. Helaas weet Early Man niet te tippen aan de eerdere Aarman klassiekers en dat komt vooral door het verhaal welke minder vlot en verrassend is en het gebrek aan running gags welke in hun voorgaande films vaak voor extra humor zorgde. Ook de combinatie van Dug en zijn maatje, het oereverzwijn, Hognob kan toch niet tippen aan de gouden combinatie Wallace en Gromit  Early Man blijft ondanks dit een zeer vermakelijke film welke geschikt is voor jong en oud en waarbij genoeg te lachen en genieten valt.

Extra’s

UIt de extra’s wordt vooral weer duidelijk hoeveel zorg er aan een Aardman productie wordt besteed. mooi is dat de man van het eerste uur Nick Park nog altijd zo betrokken is. Van stemwerk tot model staan hij doet het allemaal inclusief het regisseren. Ondanks dat het verhaal een stuk minder origineel is dan het eerdere werk zie je duidelijk dat de liefde voor het werk ook echt overkomt bij het maken van de film iets wat met de making of alleen maar nog duidelijker wordt. Het mooie is ook de inventiviteit en moeite welke men gebruikt en neemt voor bepaalde effecten. neem nu de stadion geluiden als voorbeeld. Gewoon heerlijk ouderwets mensen verzamelen in een stadion en hun aanmoedigingen laten doe en deze opnemen. De waardering voor Early Man en Aardman studio’s wordt alleen maar versterkt op deze manier.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar