Site pictogram Movie Addicts

DVD review Escape Room (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Escape rooms zijn hot!!! Het leuke is ook dat ze in allerlei vormen te vinden zijn en met verschillende verhalen. Aan de andere kant was het natuurlijk wachten tot filmmakers er mee aan de slag zouden gaan. Zo was er twee jaar geleden een gelijknamige film (welke nu op Netflix te zien is) die totaal niet aan de verwachtingen voldeed. Nu is Escape Room uit op DVD en Blu-Ray en kijken we of deze film ook thuis kan vermaken.

Zoey is een studente welke ontzettend slim is maar ook heel onzeker. Na een college wordt zij dan ook aangesproken door een docente dat zij zich wat meer mag laten horen en niet zo angstig moet zijn. Wanneer zij dan ook een zwarte puzzeldoos ontvangt met een uitnodiging voor een escape room besluit ze de gok te wagen. Net als anderen meldt zij zich bij een kantoorgebouw. Iedereen dient zijn of haar mobiel in te leveren en in de wachtkamer plaats te nemen. Met vijf anderen wacht zij tot het langzamerhand duidelijk wordt dat ze al in de eerste escape room zitten. Wat niet iedereen meteen beseft is dat deze escape room wat intenser en dodelijker zijn dat de escape rooms welke wij gewend zijn. Wanneer het eerste slachtoffer valt is duidelijk dat de overgebleven deelnemers gezamenlijk moeten proberen de puzzels op te lossen en zo de uitgang te bereiken, maar in hoeverre kun je volstrekte vreemde vertrouwen en wat hebben onze deelnemers gemeen waardoor zij allemaal zijn verkozen tot deelname?

De opening van de film is direct beklemmend maar brengt ook een risico met zich mee, waar ik verder niet over ga uitweiden, maar de geoefende kijkers zullen precies weten wat ik bedoel. Een andere spoiler is de mate waarin de verschillende deelnemers worden geïntroduceerd, wederom een give away voor de geoefende kijker. Wat wel goed werkt is de diversiteit van de groep. Van een slimme student tot aan lager wal geraakte winkelmedewerker tot succesvolle aandelen handelaar tot een oorlogsveteraan er is van alles wat. De cast weet eigenlijk wel te overtuigen en hoewel de rolverdeling en ontwikkeling weinig clichés uit de weg gaat zorgt het er wel voor dat je als kijker voor sommige spelers duimt en weer andere een gruwelijk einde toewenst. De bekendste gezichten zijn Deborah Ann Wolf (True Blood en Dare Devil/Punisher), Logan Miller (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse) en Tyler Labine (Tucker and Dale vs Evil), maar ook onze eigen Yorick van Wageningen komt voorbij in deze film. Wat betreft horror valt het allemaal mee in Escape Room, waarbij de makers duidelijk meer mikte op spanning en het oplossen van puzzels (in tegenstelling tot die slechte film op Netflix). De finale is goed en zet de kijker ook nog even op het verkeerde been, waarbij uiteraard een deur wordt open gelaten voor een eventuele sequel. Voor iedereen die een avond getrakteerd wilt worden op een dodelijke Escape room, maar er niet zelf in wilt zitten, is Escape Room zeker aan te raden.

Extra’s

In de extra’s wordt duidelijk dat de makers het thema Escape Room zeer serieus namen. Er is veel aandacht besteed aan de decors en de invulling van de Escape Rooms. Het leuke hierbij is dat het karakter welke gek is op spelletjes en Escape Rooms in het echt ook gek is hierop. Wat betreft de deleted scenés was vooral de eerste verstandig om weg te laten. E zit tevens een alternatief einde, en eerlijk is eerlijk deze had ook niet misstaan.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar