Site pictogram Movie Addicts

DVD-review Everest: De Jonge Yeti

Winnaars DVD-actie Everest: De Jonge Yeti (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Everest, the Yeti, with Yi (Chloe Bennet) in DreamWorks Animation and Pearl Studio’s Abominable, written and directed by Jill Culton.

Dreamworks Animation is een studio welke garant staat voor kwaliteit, vooral als je bedenkt dat Pixar de enige studio is welke meer nominaties heeft gescoord bij de Oscars (Pixar en Disney van elkaar gescheiden dus gewoon meer dan Disney). Afgelopen jaar werd er uiteraard gescoord met de afsluiter van de Hoe Tem je een Draak serie, maar kwam ook deze originele titel uit. Natuurlijk zijn verhalen rondom Yeti’s niet nieuw, maar laat het aan Dreamworks over om er toch iets origineels van proberen te maken.

Yi leidt een teruggetrokken tienerbestaan na het verlies van haar vader. Zij raakt hierbij ook steeds verder vervreemd van haar omgeving. Tot zij op een dag een Yeti ontdekt op haar dak en besluit het beest te verzorgen. Een rijke miljonair is echter op zoek naar het wezen. Wanneer de Yeti ontdekt wordt slaat hij samen met Yi op de vlucht. Yi besluit de Yeti met behulp van haar twee vrienden Yin en Peng terug te brengen naar waar hij thuis hoort.

Laat ik beginnen met het feit dat de film er adembenemend mooi uitziet. De animatie ziet er prachtig uit en met name het ontwerp van deze Yeti spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Helemaal wanneer de krachten van de Yeti naar bovenkomen wint de film aan magie en laat dit dan ook de hoogtepunten zijn van de film. Wat betreft het verhaal verteld Everest een redelijk standaard verhaal van een onwaarschijnlijke vriendschap welke leidt tot een ongelooflijk avontuur met de daarbij behorende levenslessen. Daarbij moet gezegd worden dat het moraal niet door je strot geduwd wordt maar geleidelijk in de ontwikkeling van de karakters tot uiting komt. Het kunnen loslaten van wat je kwijt bent en je (echt) openstellen voor anderen is hierbij het devies. Een kritische noot tegenover de social media generatie wordt hierbij ook even gekraakt in de vorm van het karakter Yin. De transformatie van alles moet glitter en glamour uitstralen naar iemand die toch tot het uiterste gaat (ook al worden zijn vet coole gympen vies) klinkt misschien heel oppervlakkig maar geeft wel aan hoever het nu gesteld is met de huidige jeugd (en jongeren). Dan de hoofdpersonen, Yi is wat dat betreft de ideale hoofdpersoon om naar op te kijken voor de kleintjes en in mee te gaan voor de oudere kijkers. Yi is geen meisje meisje, en ondanks zij zich afsluit voor andere is zij niet het buitenbeentje welke door andere wordt uitgesloten, zoals zij zelf zegt zij kiest er zelf voor. De manier waarop zij een band opbouwt met de Yeti komt natuurlijk over en toont de wil om de negatieve trend te doorbreken. De Yeti is daarbij het karakter om van te houden. Lekker speels, een knuffelbaar doch grof uiterlijk en met een zeer aanstekelijke lach. Everest: De Jonge Yeti zal zich qua verhaal niet echt onderscheiden, wat betreft vermaak en kwaliteit animatie, waarbij ook de fantastische landschappen van China een belangrijk aandeel hebben, Behoort de film tot de betere titels.

Extra’s

Ook op de DVD zitten er een berg extra’s waarbij naast de making of en deleted scene’s er ook veel aandacht is voor de animatie. Van het tekenen van de karakters naar hoe men de landschappen heeft verwerkt en welke gedachtegang hierbij speelt. Ook de cast komt meerdere malen terug om dingen toe te lichten (incl een recept om zelf bapao’s te maken. Het geheel wordt afgemaakt met een mooie en ontroerende short welke je wel tot het einde moet zien.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar