Site pictogram Movie Addicts

DVD review Ex_Machina (nu uit op DVD en Blu-ray)

ex-machina-banner

Ex-Machina verteld het verhaal van Caleb (Domnhall Gleeson), een programmeur bij een groot internet concern. Hij wordt uitgeloot voor een unieke kans om een week op het verblijf van Nathan (Oscar Isaac), de oprichter van het bedrijf, te verblijven. Daar krijgt Caleb een unieke kans voorgeschoteld, want Nathan heeft iets nieuws gecreëerd. Caleb moet testen in hoeverre Nathans laatste creatie Ava (Alicia Vikander) voldoet aan de kwalificaties van Artificial Intelligence. Tijdens de week wordt niet alleen de Ava getest, maar ook de onderlinge verhoudingen.

Ex_Machina is een hele rustige film, er wordt vooral veel in gepraat en dat zal sommige mensen niet direct aanspreken, maar laat je absoluut niet afschrikken hierdoor. Domnhall Gleeson en Oscar Isaac zijn namelijk uitstekend aan elkaar gewaagd als de uitvinder en de programmeur die meer en meer tegenover elkaar komen te staan in plaats van samenwerken. Ook het vraagstuk van of robots en A.I. te vertrouwen zijn komt sterk over. Dan komen we bij het paradepaardje van deze film namelijk Alicia Vikander als Ava. Alicia is koud en mysterieus en toch o zo verleidelijk en het is ook niet meer dan begrijpelijk dat zij het personage Nathan het moeilijk maakt met het experiment. Zij speelt een robot met A.I., maar in hoeverre is zij geprogrammeerd en in hoeverre is zij zelfdenkend? Alex Garland stelt interessante vragen in zijn debuut als regisseur, waar hij dat al eerder deed als schrijver, met scenario’s voor o.a. 28 Days Later en Sunshine welke beide geregisseerd waren door Danny Boyle. Alex Garland blijkt naast een begenadigd schrijver ook een getalenteerd regisseur te zijn, want hij weet met minimale middelen het maximale uit het verhaal te halen. Buiten het sterke verhaal en spel ziet Ex_Machina er fantastisch goed uit, want zowel het futuristische huis als het lichaam van Ava zijn een lust voor het oog en komen realistisch over. Ex_Machina is een Sci-Fi film zoals er weinig gemaakt worden, waarbij niet de actie maar vooral het spel van de cast de film dragen. Ex_Machina is spannend, verleidelijk en laat je regelmatig ook nog lachen en ik denk dat naast de Sci-Fi liefhebbers deze film vele zal vermaken en verbazen daar de film pas op het eind alle kaarten op tafel legt en menig filmkijker zal verassen. Het was ook niet voor niets dat deze film bij meerdere festivals tot de favorieten behoorde en bij Imagine zelfs ervandoor ging met de publieksprijs. En zowaar ook thuis werkt deze film uitstekend, sterker nog het steeds toenemende beklemmende gevoel komt misschien zelfs sterker over op een thuisscherm dan op een groot doek.

Extra’s: Helaas op DVD helemaal niets en dat is zoals gewoonlijk zonde

Extra’s Blu-Ray: Naast stukjes over het verhaal, de cast en het design welke bijna standaard zijn natuurlijk is er ook een apart stuk over Ava en hoe zij gemaakt is. Uiteraard komt ook de Turing Test aan bod welke Ava al succesvol zou hebben afgelegd. Ook hierin hadden we graag meer over A.I. teruggezien.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar