Site pictogram Movie Addicts

DVD review Fatman

DVD review Fatman

Eind van het jaar werden we weer eens verrast met een kerstfilm welke weer net wat anders is als alle zoetsappige films waar wij normaal mee bedolven worden. Corona gooide roet in het eten voor een volwaardige bioscoop release, maar gelukkig is daar de release op DVD.

Het is de avond voor Kerst en Christopher Cringle a.k.a. de kerstman zit met zijn handen in het haar vanwege geldtekort. De gehele kerstparade is gefinancierd met subsidies en deze geldkraan wordt steeds verder dicht gedraaid door de Amerikaanse regering. Chris besluit hierom een contract aan te nemen waardoor zijn Hardwerkende Elven een klus gaan doen voor de Amerikaanse militaire dienst. Ondertussen is Chris niet op de hoogte dat een van de stoute kinderen dat jaar dusdanig teleurgesteld is in zijn cadeau dat hij een huurmoordenaar op de kerstman afstuurt. Alles lijkt aan te komen op een bloederige confrontatie, maar gelukkig is deze kerstman redelijk goed voorbereid en in staat de strijd aan te gaan.

Fatman kent een simpel maar briljant concept waardoor de kerstman in de deze tijd wordt geplaatst, maar ook getekend is door de teleurstelling over de huidige jeugd. Mel Gibson had bij niet de eerste naam geweest om de kerstman gestalte te geven, maar hij overtuigd als de geharde kerstman. Daarbij is de situatie op en rond zijn landgoed leuk in beeld gebracht, maar blijft wel mijlenver van welke sprookjesachtige vertoning verwijderd. Het is jammer dat de Elven geen grotere rol hebben ondanks er wel naar gehint wordt. Marie Jean-Baptiste heeft een kleine rol, maar wel zeker een goede chemie met Mel Gibson waardoor zij overtuigen als Kerstman en vrouw. Skinny man wordt treffend en sterk neergezet door de bijna altijd vermakelijk acterende Walton Goggins. Hij is een man met een missie en heeft daarbij ook nog persoonlijke motieven welke helaas te weinig belicht worden in de film. Chance Hurstfield als de onuitstaanbare Billy Wenan weet geregeld de show te stelen in zijn scenes en geniet er bijna zichtbaar van een onuitstaanbaar zonder geweten te spelen. Fatman heeft een simpel maar briljant concept welke helaas maar gedeeltelijk benut wordt. Heeft dat te maken gehad met Corona waardoor de makers genoeg materiaal hadden voor een film maar nog niet alles hadden gefilmd? Of ag het er toch aan dat de makers vergeten zijn dat de film best 20 minuten langer had mogen duren als er meer invulling was geweest over de Elven, Skinny man en de situatie op het landgoed. Wat overblijft is zeker vermakelijk genoeg voor een avondje kijkplezier, waarbij achteraf wel het gevoel blijft knagen dat er meer had ingezeten gezien de zichtbare lol welke de cast in hun rollen hebben.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar