Site pictogram Movie Addicts

Dvd review Good Kill (nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray)

Untitled

Andrew Niccol en Ethan Hawke zijn in de loop der jaren aardig aan elkaar geraakt gewend met titels als Gattaca en Lord of War. The Good Kill is weer een ander soort film als voorheen, maar ook weer een film welke kritische vragen durft te stellen. Onder andere over de vooruitgang van technologie (net zoals bij Gattaca) en de psyche van de mens over wat moreel verantwoord is (zoals bij Lord of War).

Good Kill verteld het verhaal van voormalig straaljagerpiloot Thomas Egan (Ethan Hawke), welke nu vanuit de woestijn in Nevada opereert. Met de huidige technologie is het steeds minder vaak nodig om piloten in vliegtuigen te zetten daar op afstand bedienbare drones het klusje ook kunnen klaren. Major Thomas Egan wilt echter niets liever dan weer zelf de lucht in gaan en op missie uitgestuurd worden. Zijn huidige situatie begint ook steeds meer zijn weerslag te krijgen bij het thuisfront, want hoewel hij niet midden in de oorlog staat wordt hij dagelijks wel geconfronteerd met de gruwelijkheden die er in oorlogsgebieden plaatsvinden. Wanneer zijn team wordt verkozen om, buiten hun werkzaamheden om, voor de C.I.A. hits uit te voeren lijkt het beetje moreel goed van waaruit hij en zijn team opereren volledig het raam uit te kunnen en dit heeft zijn weerslag op hem zijn co-piloot Airman Vera Suarez (Zoë Kravitz) en zijn leidinggevende Lt. Colonel Jack Johns (Bruce Greenwood).

Good Kill verteld het verhaal van een ouderwetse soldaat gevangen in de moderne manier van oorlogsvoering. Voor wie verwacht dat hier een pleidooi wordt gemaakt voor deze manier van strijden komt bedrogen uit. Andrew Niccols durft hier veel en kritische vragen te stellen vanuit verschillende perspectieven. Geholpen door de sterke vertolkingen van Ethan Hawke, Bruce Greenwwod en Zoë Kravitz word je als kijker pijnlijk bewust van de situatie waarin deze mensen verkeren. Ook de gruwelijke wijze van besluitvorming wat toegestane risico’s zijn, wat collateral damage zijn kunnen hard aankomen. Hierin ligt ook de kracht van het verhaal dat, ondanks de afstand van de soldaten, hun acties wel degelijk aan hun vreten. Bruce Greenwood verwoord het ook mooi in een scene waarin hij stelt dat het wachten is dat ze geen soldaten, maar simpelweg gamers in dienst nemen om dit soort klussen te klaren, want van een afstand lijkt het werken met drones op gamen, alleen sterven er nu wel degelijk mensen wanneer je een raket afvuurt op doelwitten. The Good Kill heeft helaas wel een zwak punt en dat is de thuissituatie van Major Thomas Egan. Hoewel de band tussen hem en zijn vrouw pijnlijk duidelijk afwezig is, valt hier eigenlijk weinig dramatische hoogtepunten uit te halen, want hier is geen lichtpuntje aanwezig en lijkt ook maar half uitgewerkt. Hierbij komt January Jones in zijn geheel niet uit het verf. Het is dan ook goed dat de film zich voornamelijk concentreert op het werk van Major Thomas Egan en zijn team en hoe zij omgaan met de situatie. Good Kill is daarmee een grotendeels geslaagde oorlogsdrama, welke weer een nieuwe dimensie toevoegt die hoort bij de moderne oorlogsvoering. Gedragen door een sterk acterende Ethan Hawke en zijn tegenspelers is Good Kill daarom zeker een aanrader en zal gelukkig nooit het predicaat oorlogspropaganda meekrijgen zoals American Sniper afgelopen jaar wel reclame maakte voor het leger.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar