Site pictogram Movie Addicts

DVD-Review Hardcore Henry

hardcore-henry-dvd1

Eerder dit jaar in première gegaan bij het Imagine Fantastische Filmfestival, maar helaas moest ik deze aan mij voorbij laten gaan destijds. Ook de run in de bioscoop was niet aan mij besteed. Tijd is zoals wel vaker een probleem om alles in de bioscoop mee te pakken, maar gelukkig is er nog altijd de mogelijkheid om de film thuis te kijken en gezien de opzet (film is in zijn geheel als first person gefilmd) is dat misschien ook prettiger.

Henry ontwaakt in een laboratorium waar hij door zijn vrouw opnieuw in elkaar is gezet. Henry is zwaargewond geraakt maar dankzij zijn vrouw lijkt een leven samen niet uitgesloten. Dan vind er een inval plaats door een crimineel en henry weet gelukkig weg te komen. Zijn vrouw is echter gevangen genomen door de gestoorde crimineel Akan. Henry leeft nog maar voor 1 ding, wraak en zijn vrouw bevrijden. Met behulp van de mysterieuze Jimmy komen zij erachter dat Henry een one man army is geworden die niet stopt voor hij zijn doel bereikt.

Is Hardcore Henry gewelddadig? Nou vanaf het moment dat de aantiteling begint waarbij kogels messen en andere gewelddadige acties in slow motion de revue passeren wordt al duidelijk gemaakt dat Hardcore Henry niet voor tere zieltjes is. Hardcore Henry is niet alleen keihard, de film dendert ook in sneltreinvaart voorbij en gezien de wijze waarop het gefilmd is, is dat maar goed ook. Het verhaal ademt zelf een ontzettend fout jaren ’80 B-actiefilm sfeertje uit inclusief een heerlijk foute rol van Sharlto Copley wiens deel in het geheel wonderwel lang een mysterie blijft. Het is sowieso verrassend hoe de film speelt met het verwachtingspatroon van de kijker waarbij de hoofdpersoon de gehele film niet praat. Ja, je beleefd het hele verhaal vanuit zijn ogen, maar praten doet hij niet. Iets wat enerzijds best jammer is, want een paar dik aangezette en foute one-liners hadden de film waarschijnlijk een nog groter pulp gehalte bezorgd. Daarbij zijn de de hoofdpersonen in first person shooters ook zelden monddood. First person shooter? Ja de film kan het best gezien worden als een first person shooter waarbij je alleen geen joystick of controller in je handen hebt. Dit zorgt er ook voor dat de film niet geschikt is voor iedereen. Het onrustige camerawerk kan door velen ook als storend worden ervaren en in de bioscoop zal dat effect alleen maar van grotere invloed zijn geweest. Aan de andere kant, kun je dit soort camera werk waarderen (denk live action film a la Bourne films in het kwadraat). En houd je van dik aangezette actiefilms waarbij de actie hard en rauw in beeld gebracht wordt, dan is Hardcore Henry misschien wel het hoogtepunt van jouw jaar. Ik wil niet zeggen dat het voor mij een absoluut hoogtepunt was, maar vernieuwend en verassend was het zeker wel en niet geheel onbelangrijk, de makers hebben de doelgroep serieus genomen en met Hardcore Henry een experimentele maar in mijn ogen een geslaagde actiefilm afgeleverd welke op het eind zowaar de tijd neemt om wat te verassen. Zoek je een meer realistische actiefilm met gedegen opbouw blijf dan vooral ver weg zo niet laat jij je dan net als mij vooral verassen door deze keiharde actiefilm met  Sharlto Copley in een zeer vermakelijke  bijrol.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar