Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Hors Normes

DVD Review Hors Normes

Wanneer je een film kan promoten met de tagline van de makers van Intouchables, is dit natuurlijk promotie genoeg om veel mensen geïnteresseerd te krijgen. Voor mij waren het de twee hoofdrolspelers Vincent Cassel en Reda Kateb die mij triggerde. Deze twee mannen spelen veelal intense en geharde figuren in veel van hun films en ik was daarom zeer benieuwd hoe zij in een komisch drama zouden overkomen.

Bruno leidt al jaren een opvang voor autistische jongeren welke nergens anders terecht kunnen. Hij werkt hierbij nauw samen met Malik welke een een opleiding runt die jongeren klaarstoomt voor het begeleiden van autistische en gehandicapte mensen. Hun dagelijks leven draait om het regelen van hulp en het oplossen van allemaal problemen behalve dat van hun eigen. Wanneer de organisatie van Bruno het onderwerp wordt van een onderzoek door het ministerie van gezondheid komt hun werk nog meer onder druk te staan.

Hors Normes is wat je noemt een sociaal drama welke een belangrijk gemis in de Franse gezondheidszorg aanstipt. Het gebrek aan goed geregelde opvang voor gehandicapte welke zeer specifieke zorg nodig hebben. Het personage Bruno, een heerlijke sympathieke rol van Vincent Cassel, ziet het als zijn missie hier wat aan te doen. De manier waarop Vincent vorm geeft aan zijn rol roept alleen maar bewondering op, iets wat in de extra’s nog meer vorm zal krijgen als duidelijk wordt hoe hij zich voorbereid heeft op zijn rol. De manier waarop hij met de jongeren omgaat tegenover hoe hij met volwassenen omgaat geeft duidelijk weer hoe het met de prioriteiten gesteld is van zijn personage. De manier waarop dit gebracht wordt komt nergens gedwongen over of hulpeloos. Het is een keuze en dankzij het spel van Vincent Cassel begrijp je als kijker deze keuze. Hetzelfde geld in mindere mate voor Reda Kateb die de rol van zijn vriend en collega Malik vertolkt. Persoonlijk kom je weinig te weten over de beweegredenen van deze twee mannen. Eigenlijk mis je dat bij alle karakters welke de opvang doen. Dit voelt maar gedeeltelijk als een gemis aangezien dit ook niet het doel geweest is van de makers. Het verhaal gaat om de situaties waarin de werknemers in verzeild raken en de gesteldheid van de opvang van autistische jongeren. Hierin zijn de makers zeer goed in geslaagd zonder teveel op het drama te concentreren maar vooral op het menselijke. Hors Normes bevat drama, maar ook zeker humor, spanning en niet te vergeten wat romantiek. Dit maakt het dat Hors Normes net zoals Intouchables zeer makkelijk wegkijkt. Het verliest echter de boodschap niet uit het oog dat we als mensen allen een verantwoordelijkheid hebben om ook de zwakkere onder ons van de juiste hulp te voorzien en niet klakkeloos voor de makkelijkste oplossing moeten gaan. Want onderscheid juist dat ons niet van de dieren? Zonder te diep op de personages in te gaan voelen de karakters toch echt aan en weten de makers een boeiend, mooi en bij vlagen zwaar verhaal goed te vertellen.

Extra’s

Hors Normes is voorzien van een bonus disk met maar liefst 80 minuten aan bonus materiaal. Bonus materiaal welke nog duidelijker maakt hoe bijzonder dit project is. Voor een groot deel zijn er namelijk echt autistische jongeren gebruikt in de film, wat meteen inhield dat verschillende jongeren welke daadwerkelijk als begeleider een rolletje konden krijgen in de film. Dit zodat er op de sets ook goede hulp aanwezig zou zijn maar ook dat de situaties zo echt mogelijk overkomen. Twee jongere, 1 autistische en 1 die een begeleider speelt, worden extra uitgelicht omdat deze ook een wat grotere rol spelen in de film. Voor beide groeide het respect na het zien van de extra’s. Maar bovenal groeide het respect voor de makers en ook de 2 hoofdrolspelers welke bijzonder veel tijd en moeite hebben geïnvesteerd in het zo goed mogelijk weergeven van de situatie welke zoals zij zeggen zo echt mogelijk over moest komen. De extra’s zijn wat dat betreft een must see en een echte toevoeging aan het geheel.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar