Site pictogram Movie Addicts

DVD review Kubo en het Magische Zwaard ( Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

 

afgelopen jaar kwam Laika studio’s weer met een nieuwe stop motion film na Coraline, Paranorman en de Boxtrollen doen ze nu een gooi met Kubo, en het magische zwaard (Kubo and the Two Strings). Ik had hem helaas gemist in de bioscoop, maar aangezien mijn zoon al lyrisch was over deze film en ik ook fan ben van de voorgaande titels van Laika kon ik niet wachten tot ik dit schijfje binnen had.

Kubo woont alleen met zijn beschermende moeder. Overdag verteld hij verhalen op het dorpsplein waarbij hij met zijn magische gitaarspel origami figuren tot leven laat komen. Kubo moet echter altijd voor het donker thuis zijn omdat hij en zijn moeder gezocht worden. Wanneer hij op een dag toch te laat is komt hij erachter waarom zijn moeder heeft gebroken met haar vader en zussen. Zijn moeder weet Kubo nog net in veiligheid te brengen, maar hij is nu wel moederziel alleen en wordt achtervolgd door zijn tantes en zijn opa. Nou ja alleen, met behulp van een zorgzame aap en de verwarde strijder Beetle gaat hij op zoek naar het magische harnas wat hem moet helpen zijn vijanden te verslaan.

Laika zet de lat met elke film weer een stukje hoger en bij Kubo is dat niet anders. Zowel qua verhaal als de stop motion technieken en kwaliteit kan deze film zich meten met de betere Aardman studio’s welke toch al jaren aan de stop staan wat betreft stop motion films. Het verhaal zal voor de kleinere kinderen wat duister en ingewikkeld overkomen, maar voor kinderen vanaf een jaar of 8 (of stoerdere jongere kinderen) en volwassenen is dit een spannend maar ook mooi verhaal over overleven en familie. Hierbij zal voor de volwassenen een aantal dingen eerder duidelijk worden dan voor de kinderen, maar feit blijft dat dit het sterkste en meest evenwichtige verhaal heeft van alle Laika films. De film is een ware lust voor het oog waarbij het bijna niet te geloven is dat dit stop motion animatie is en niet uit de computer komt rollen. Er zit genoeg humor in het verhaal en wordt nergens te emotioneel. Het stemwerk zowel in het Nederlands als in het Engels is subliem, waarbij in de Engelstalige versie er meerdere Japanse acteurs zijn gebruikt om stemmen in te spreken. De actiescenes zijn een lust voor het oog, maar zoals eerder gezegd kunnen deze ook te heftig overkomen voor de kleinere kinderen. Laika laat met Kubo zien daadwerkelijk de strijd aan te willen en kunnen gaan met de grotere studio’s en behoort wat mij betreft bij de beste animatie films van afgelopen jaar. Nu hopen dat Laika met zijn films ook langzamerhand een groter publiek gaat aantrekken want dat verdienen hun films oprecht.

Extra’s:

Deze laten zien hoeveel werk er achter deze productie zat, wat natuurlijk ook een beetje logisch is. Maar de grootte van de productie en het formaat van sommige sets zullen vele mensen verbazen en alleen maar meer respect opwekken voor de makers. De film zit boordevol Japanse tradities en deze worden ook besproken in de extra’s zodat duidelijk wordt dat de makers er alles aan gedaan hebben om deze tradities eer aan te doen in de film. Er valt na het zien van de film voor geïnteresseerde nog heel veel meer mee te krijgen over een van de meest bijzondere animatie films van het jaar. Een dikke 9 voor de DVD/Blu-Ray in combinatie met alle interessante extra’s.

Trailers

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar