Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Loving (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

DVD Review Loving (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Loving kende in Nederland slechts een kleine release wat op zich niet heel verwonderlijk is aangezien het ook een kleine titel betreft. Kwam daarbij ook dat Jeff Nichols met voorganger Midnight Special ook niet iets speciaals afleverde. Dat Ruth Negga een Oscar Nominatie opstreek voor haar rol doet vermoeden dat deze film toch meer in huis heeft.

De film verteld het verhaal van Richard en Mildred Loving een blanke man en donkere vrouw welke eind jaren ’50 in het huwelijk traden. Dit huwelijk, welke buiten hun thuisstaat Virginia is gesloten, blijkt onwettig in hun thuisstaat. Sterker nog het stel wordt gedwongen om buiten de staat te gaan wonen om zo een gevangenis straf te ontlopen. Wat volgt is een jarenlange juridische strijd om hun huwelijk, een huwelijk tussen een donker en blank persoon, wettig verklaard te krijgen.

Loving lijkt uitstekend aan te sluiten bij de lange rits van sociaal kritische en historische films welke de afgelopen jaren zijn gemaakt. Met Jeff Nichols op regiestoel mag je als kijker ook iets anders verwachten. Nichols heeft hierbij niet zozeer gekozen om de focus op de juridische strijd te leggen maar meer op de persoonlijke obstakels en hoe de Lovings hiermee om zijn gegaan. De ingetogen vertolkingen van Ruth Negga en Joel Edgerton passen wat dat betreft uitstekend in dit verhaal. Ze weten de juiste chemie over te brengen zonder ergens klef over te komen. Daarbij weet Ruth nog een extra dimensie te geven met simpel het gebruik van een blik of houding weet zij de emoties van  Mildred voelbaar te maken. Loving is een kleine film geworden welke zich meer concentreert op de personen achter het verhaal in plaats van het verhaal op te blazen. Juist deze insteek zorgt ervoor dat de boodschap en het verhaal beter over komen. Jeff Nichols heeft uitstekend de tijdsgeest weten te vangen waarbij zowel de zwarte gemeenschap als de houding van de blanke gemeenschap sterk overkomt. Het helpt hierbij dat de bijrollen ook goed bezet zijn en de twee hoofdrolspelers van uitstekend tegenspel voorziet. Het is dan ook extra mooi dat deze strijd niet zozeer voor het grote goed is gestreden maar door twee mensen welke simpelweg het recht wilde hebben om getrouwd te zijn zoals ieder ander iets waar tegenwoordig nog steeds mee geworsteld wordt door Homogemeenschap welke dit recht nog altijd niet wijd en verspreid heeft. Jeff Nichols heeft zich wat mij betreft uitstekend gerevancheerd voor Midnight Special en laat met Loving zien een regisseur te zijn die weet wat een verhaal nodig heeft om over te komen of het nu sprekende of zwijgende shots zijn Loving weet van begin tot einde te boeien.

Extra’s

De making of en en overige extra’s wordt er natuurlijk veel aandacht besteed aan hoe de productie zo authentiek over te laten komen door middel van de casting waarbij Jeff Nichols ook voor de hem zeer bekende Michael Shannon een plaatsje heeft gereserveerd. Ook de rest van de casting komt aan bod waarbij ieder zijn inbreng in het geheel veel aandacht krijgt. Mooi is dan ook dat je als kijker nog wat achtergrondinformatie krijgt over de Lovings

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar