Site pictogram Movie Addicts

DVD-review Me and Earl and the Dying Girl (Nu verkrijgbaar op Blu-Ray en DVD)

me-and-earl DVD(1)

Vorig jaar creëerde Me and Earl and the Dying Girl behoorlijk wat buzz bij het Sundance festival, waarbij de vergelijking met Whiplash snel gemaakt werd. Whiplash welke een jaar eerder in navolging goed scoorde bij pers en publiek om er uiteindelijk met 4 Oscars vandoor te gaan. Met Me and Earl and the Dying Girl is het niet zo hard gegaan, ondanks de goeie kritieken zaten er begin dit jaar niet eens nominaties bij de verschillende gerenommeerde awardshows. Nu de DVD en Blu-Ray uitkomt vonden we het tijd om zelf maar eens rustig te gaan oordelen.

Greg is een apart soort buitenbeentje op school. Hij doet zijn best om overal een beetje bij te horen maar vooral om niet op te vallen. Samen met Earl, die niet zijn vriend maar zijn collega is, maakt hij in zijn vrije tijd filmpjes gebaseerd op klassiekers en Europese cultfilms. Op een dag krijgt hij te horen van zijn moeder dat bij Rachel, een schoolgenoot uit hetzelfde jaar, kanker is geconstateerd. Onder dwang van zijn moeder dient hij contact met haar te maken om haar een beetje op te beuren. Er ontstaat zowaar een vriendschap tussen de twee welke van grotere invloed op Greg zijn leven zal zijn dan hij in eerste instantie kon bedenken.

Me and Earl and the Dying Girl wordt verteld vanuit het oogpunt van Greg. Hierbij voorziet hij de kijker van commentaar via een voice-over zonder als acteur de 4de wand te doorbreken. Het verhaal is in de basis voorspelbaar, maar toch ook weer niet en dat is mede te danken aan de voice over welke de vele clichés uit het tiener genre met regelmaat op de hak neemt. De drie hoofdrolspelers zijn uitstekend op hun plek spelen hun rol met een ontwapenende eerlijkheid als tiener zoals we dat vooral zagen in de tienerfilms uit de jaren ’80. Het sterke is dat je met iedereen mee leeft en begrip toont ook met de wereldvreemde ouders en familie van deze drie. Olivia Cooke is ontwapenend als Rachel welke vooral als mens gezien wilt worden en niet als patient. R.J. Cylar is een verademing als de eerlijke Earl welke geen onderwerp schuwt en met zijn schaamteloosheid Greg met regelmaat tot wanhoop drijft. Thomas Man als Greg lijkt een echt geval van typecasting aangezien hij toch wel vaker de wereldvreemde tiener mocht spelen in het verleden. In deze film laat hij echter zien met een goed script echt diepgang te kunnen geven aan zo’n rol. Hierbij gaat hij het zielig zijn vooral uit de weg en speelt hij vooral een worstelende tiener welke in een cruciale fase van het volwassen worden is beland. Het verhaal zelf is best luchtig van opzet maar gaat de emotionele zwaardere momenten nergens uit de weg.

De extra’s op de DVD zijn een beetje beperkt en standaard met een aantal deleted scenes. Wat wel mooi is dat het laatste filmpje welke Greg gemaakt heeft in de film in zijn geheel te zien en zeker na het zien van deze film komt deze behoorlijk aan.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar