Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Paterson (Verkrijgbaar op DVD)

DVD Review Paterson (Verkrijgbaar op DVD)

Paterson deed het afgelopen jaar heel goed op festivals in Amerika en ook op Cannes wist de film op lovende kritieken te rekenen. In Nederland kreeg de film een kleine release in vooral filmhuizen waarna deze snel alweer verdween in de omloop. Nu is deze film uit op DVD en wilde ik wel eens zien of Paterson zo poetisch is als menigeen deed geloven.

Paterson woont samen met zijn vrouw Laura en hun hond in Paterson New Jersey. In het dagelijks leven is hij buschauffeur en in zijn vrije tijd leest en schrijft hij graag poezie. Hij schrijft over alles wat hij in het dagelijks leven meemaakt en onderhoudt daarbij goede contacten met onder andere de uitbater van zijn stamkroeg.

Wie hoopt op een hele dramatische, super komische of zwijmelende romantische film met Paterson komt bedrogen uit. Paterson is zo’n film die uit het leven gegrepen is. Met Adam Driver die schittert als de innemende Paterson, een ingetogen maar bovenal sympathieke man. Zijn samenspel met alle bijrolspelers doet je op een gegeven moment beseffen dat niet zozeer Paterson de hoofdrol speelt in deze film maar het leven zelf. Leukste bijrol is echter weggelegd voor de Nellie, de hond die Marvin speelt en het meest zorgt voor de glimlach tussendoor. Elke scene lijkt zo uit het leven gegrepen en de dialogen alsof je ze zelf al zo vaak heb hebt gevoerd of gehoord. Of het nu scholieren zijn die praten over hoe ze zich afzetten tegen de maatschappij, twee collega’s die praten over hun activiteiten buiten het werk. De manier waarop dit wordt vertaald in zijn alledaagse gedichten zal menigeen zelf doen terugdenken over het genieten van de kleine dingen in het leven. Het mooie is dat je tijdens de film wel terloops steeds meer over de hoofdpersoon te weten komt wat misschien een beetje verklaart hoe hij zo in het leven is komen te staan. De film is ook stiekem ook een eerbetoon is aan Paterson, New Jersey. Alle geschiedenis die je meekrijgt plus de Amerikaanse sterren die genoemd worden die uit Paterson komen zorgen ervoor dat je je aan het eind bijna zelf een bewoner waant van dit stadje. Verwacht je iets spectaculairs dan kom je bedrogen uit, maar Paterson neemt een ieder die er voor open staat naar een relaxed state of mind en is een van de weinige films waar feitelijk weinig gebeurd maar die ik zonder problemen twee keer achter elkaar kon kijken om beide keren net zoveel van te genieten een aanrader voor iedereen die ook via een film van de kleine dingen van het leven wilt genieten en daarbij een prachtig stukje poezie bij geserveerd krijgt. Mocht je na het zien van deze film zin krijgen om je huis op te knappen met zwart/wit tinte,n dan komt dat in zijn geheel op de conto van bijrolspeelster Golshifteh Farahani te staan die als de creatieve vriendin Laura met een rits leuke doe het zelf creaties voorbij komt.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar